Top cele mai vândute cărți pe Libris – 2023 în cărți – O biografie a României
Top cele mai vândute cărți pe Libris – 2023 în cărți – O biografie a României

Top cele mai vândute cărți pe Libris – 2023 în cărți – O biografie a României

Anul 2023 a fost un an plin de provocări, dar și de oportunități pentru piața de carte din România. Libris, unul dintre cei mai mari distribuitori de carte online, a publicat mult așteptatul top cărți 2023 și preferatele cititorilor. Harta României în cărți citite arată că București și județele Brașov, Cluj, Ilfov, Iași sunt cele mai active în privința achiziției de carte.

Harta României în cărți citite

Top 5 cele mai vândute cărți de pe Libris.ro în anul 2023

 1. Rezerva – Printul Harry – care a provocat un adevărat scandal mediatic prin dezvăluirile sale despre viața din familia regală britanică. Cartea a fost pe primul loc în alegerile cititorilor din 18 județe, demonstrând un interes crescut pentru subiectele de actualitate și pentru personalitățile controversate.
 2. Micul prinț – Antoine de Saint-Exupery – această poveste plină de înțelepciune și sensibilitate a rămas la fel de apreciată de generații întregi de cititori, care au găsit în ea o sursă de inspirație și de consolare.
 3. Tine-ți copiii aproape – Gordon Neufeld, Gabor Mate – oferă sfaturi practice și teoretice despre cum să creștem copii sănătoși și fericiți într-o lume plină de stres și de provocări. Cartea se adresează în special părinților, dar și oricui este interesat de psihologia copilăriei și de relațiile interumane.
 4. Cât timp înfloresc lămâii – Zoulfa Katouh – este o saga de familie care se întinde pe mai multe generații și care explorează teme precum războiul, exilul, dragostea, identitatea și destinul.
 5. Singur pe lume – Hector Malot – o poveste emoționantă despre aventurile și suferințele unui orfan care își caută un loc în lume. Cartea este considerată o capodoperă a literaturii pentru copii și a fost ecranizată de mai multe ori.

Top 5 cei mai vânduți autori pe Libris.ro în anul 2023

 1. Lise Bourbeau – interesul pentru lucrările autoarei Lise Bourbeau indică o crescută conștientizare a cititorilor față de dezvoltarea personală și explorarea sinelui. – Recenzii cărți Lise Bourbeau
 2. Gabor Mate a rămas în top, autorul abordând subiecte legate de psihologie, sănătate mentală și relații interumane. – Recenzii cărți Gabor Mate
 3. Prințul Harry – implicarea Prințului Harry în lumea literară a consolidat interesul publicului pentru povești reale și experiențe personale ale unor figuri publice.
 4. Eric-Emmanuel Schmitt – operele lui Eric-Emmanuel Schmitt au continuat să atragă cititorii, sugerând o deschidere către explorarea lumii sentimentelor și filozofiei prin literatură. – Recenzii cărți Eric-Emmanuel Schmitt
 5. Narine Abgarian și-a consolidat prezența în top, evidențiind că scriitorii contemporani aduc un suflu nou și vibrant în peisajul literar. – Recenzii cărți Narine Abgarian

Top 5 Cărți pentru copii

 1. Micul prinț – Antoine de Saint-Exupery – se menține pe primul loc în preferințele copiilor.
 2. Singur pe lume – Hector Malot
 3. 500 de glume jucăușe pentru copii – această colecție de glume aduce bucurie și amuzament în lumea copiilor, reflectând dorința părinților de a oferi materiale educaționale într-o manieră distractivă.
 4. Fetița cu chibrituri – H.Ch. Andersen – Carte de colorat – adaptarea cărților clasice în variante de colorat poate reprezenta o strategie eficientă pentru a aduce la viață operele cunoscute și a stimula creativitatea copiilor.
 5. Creionel 4-5 Ani. Caiet de exerciții grafice – materialele practice, cum ar fi caietele de exerciții, sunt adesea căutate de părinți pentru a susține dezvoltarea abilităților grafice ale copiilor.

Top 5 Beletristică

 1. Cât timp înfloresc lămâii – Zoulfa Katouh
 2. Inocenții – Ioana Pârvulescu – “Inocenții” explorează nostalgic și evocator copilăria într-o Românie comunistă.
 3. Din cer au căzut trei mere – Narine Abgarian – prezintă povestea locuitorilor unui sat armean, unde personajele și întâmplările conturează o realitate simbolică, extrasa din amănuntele vieții de zi cu zi. – Recenzie aici
 4. Băiatul cu pijamale în dungi – John Boyne – prezintă povestea unui băiat german pe nume Bruno, al cărui tată este comandant la Auschwitz și prietenia lui Bruno cu un deținut evreu.
 5. Simon – Narine Abgarian – prezintă povestea a patru femei remarcabile dintr-un orășel de munte din Armenia.

Top 5 Cărți de Dezvoltare personală

 1. 600 de teste rapide care vă stimulează neuronii – Loic Audrain, Sandra Lebrun – cărțile de dezvoltare personală care pun accentul pe antrenarea mentală și rezolvarea de teste rămân populare, indicând dorința cititorilor de a-și îmbunătăți abilitățile cognitive.
 2. Arta manipulării – Kevin Dutton – interesul pentru înțelegerea subtilităților psihologiei sociale este evident în popularitatea cărților precum “Arta Manipulării”. – Recenzie aici
 3. Când corpul spune nu – Gabor Mate cartea lui Gabor Mate adresează legătura strânsă dintre sănătatea mintală și fizică, sugerând o creștere a conștientizării în această direcție. – Recenzie aici
 4. Atomic Habits – James Clear – continuă să fie o sursă de inspirație pentru cititorii interesați să-și transforme obiceiurile mici în rezultate extraordinare.
 5. Mitul normalității. Trauma, boala și vindecarea într-o cultură toxică – Gabor Mate – Gabor Mate apare din nou în top, subliniind interesul publicului față de vindecarea trăirilor traumatice și gestionarea stresului într-o societate complexă. – Recenzie aici

Top 5 Cărți de Științe Umaniste

 1. Gânduri către sine însuși – Marcus Aurelius – sugerează o atracție continuă față de învățăturile filozofice, cu un accent pe autoreflecție și dezvoltare personală.
 2. Lebăda neagră de pe Balaton – Romeo Couti – biografiile sau poveștile de viață, precum “Lebăda neagră de pe Balaton,” au o cale de prindere în inimile cititorilor, oferindu-le o perspectivă înalt personală asupra altor experiențe umane.
 3. Constelațiile familiale – Bert Hellinger – interesul față de dinamica familială și soluțiile pentru a gestiona relațiile au fost evidente în popularitatea cărților precum “Constelațiile Familiale.”
 4. Terapia Imago. Știința relațiilor – Harville Hendrix, Helen LaKelly Hunt – “Terapia Imago” reflectă interesul cititorilor pentru înțelegerea științifică a relațiilor umane și pentru îmbunătățirea calității acestora. – Câteva idei despre Terapia Imago aici
 5. Meditații – Marcus Aurelius – “Meditații” oferă o perspectivă filozofică asupra vieții, semnalând dorința cititorilor pentru cărți care îi ajută să găsească echilibrul interior.

Top 5 Cărți Spiritualitate și Ezoterism

 1. Puterea extraordinară a subconștientului tău – Joseph Murphy – Cartea lui Joseph Murphy a rămas în top, indicând interesul persistent pentru înțelegerea și exploatarea potențialului subconștientului. – Recenzie aici
 2. Cele 5 rani care ne împiedică să fim noi înșine – Lise Bourbeau – continuă să ofere perspective valoroase asupra vindecării interioare și autocunoașterii, atrăgând atenția cititorilor în căutarea dezvoltării personale. – Recenzie aici
 3. Vindecarea celor 5 rani – Lise Bourbeau – a rămas la fel de populară, arătând că publicul este interesat de continuarea călătoriei către autocunoaștere. – Recenzie aici
 4. Câmpul. Căutarea forței secrete a universului – Lynne McTaggart – aduce în prim plan fascinația pentru ideea că există o forță secretă în univers și că aceasta poate fi explorată și înțeleasă.
 5. Ikigai. Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită – Francesc Miralles, Hector Garcia – “Ikigai” rămâne o carte căutată, reflectând fascinația cititorilor pentru filosofia de viață japoneză și căutarea unui scop de viață plin de sens. – Recenzie aici

Top 10 cele mai vândute titluri Young Adult

 1. Războiul care mi-a salvat viața – Kimberly Brubaker Bradley – această carte captivantă oferă tinerilor cititori o cale de a explora trecutul istoric și de a înțelege reziliența umană în fața adversităților.
 2. 15 zile fără internet – Sophie Rigal-Goulard – Tema contemporană a dependenței de internet și a provocărilor asociate acestui fenomen se potrivește cu interesele tinerilor cititori.
 3. Însemnări din viața mea – Alfie Deyes – însemnările personale ale lui Alfie Deyes oferă tinerilor cititori ocazia de a se conecta la experiențele altor adolescenți, construind empatie și înțelegere.
 4. Vine vacanța cu trenul din Franța – Adina Popescu – cartea propune o incursiune în aventurile unui grup de tineri, sugerând că călătoriile, fie ele reale sau imaginare, continuă să fascineze adolescenții.
 5. Never Never. Nu uita să-ți aduci aminte de mine – Colleen Hoover, Tarryn Fisher – genul de carte care îmbină misterul și romantismul pare să fie o alegere populară în rândul cititorilor tineri.
 6. Instrucțiuni pentru fete cuminți. Seria Crima perfectă. Vol.1 – Holly Jackson – aduce misterul în lumea adolescenților, oferind o combinație captivantă pentru cititorii tineri care își doresc o poveste plină de intrigă.
 7. Toate pânzele sus! – Radu Tudoran – prezintă aventurile echipajului goeletei românești Speranța în drumul său spre Țara de Foc, în căutarea prietenului pierdut al căpitanului navei,
 8. Invitația la vals – Mihail Drumeș – o carte clasică în literatura română indică faptul că operele literare consacrate rămân relevante și pentru cititorii tineri.
 9. Curajul de a fi tu însuți – Marianne Rubinstein – explorează teme legate de acceptarea de sine și curajul de a fi autentic, oferind o perspectivă importantă pentru adolescenții în căutarea identității lor.
 10. Povestiri de pe Calea Moșilor – Adina Popescu – oferă un glimpse în viața urbană și în realitățile locale, captivând cititorii cu povestiri ancorate în contextul lor cultural și geografic.

Top 10 cele mai vândute cărți în engleză

 1. Little Book of Jokes for Kids of All Ages – Martin Ellis
 2. Origami Paper 100 Sheets Tie-Dye Patterns 6 (15 CM): Tuttle Origami Paper: High-Quality Double-Sided Origami Sheets Printed with 8 Different Designs – Tuttle Publishing
 3. Black Beauty – A Sewell
 4. 48 Laws of Power – Robert Greene
 5. Peter Pan – J M Barrie
 6. Lost Treasure of the Emerald Eye (Geronimo Stilton) – Geronimo Stilton
 7. A Message to Garcia: The Original 1899 Edition – Elbert Hubbard
 8. Cambridge Lower Secondary Mathematics Learner’s Book 9 with Digital Access (1 Year) – Lynn Byrd
 9. How to Build a Car – Adrian Newey
 10. How Women Rise – Sally Helgesen

Top 10 cărți în engleză cu livrare rapidă 24-48h

 1. Twisted Hate. Twisted #3 – Ana Huang
 2. Twisted Games. Twisted #2 – Ana Huang
 3. Twisted Love. Twisted #1 – Ana Huang
 4. Twisted Lies. Twisted #4 – Ana Huang
 5. Icebreaker. Mapple Hills #1 – Hannah Grace
 6. The Concise 48 Laws Of Power – Robert Greene
 7. Matilda. Special Edition – Roald Dahl
 8. Fourth Wing. The Empyrean #1 – Rebecca Yarros
 9. No Longer Human – Osamu Dazai
 10. King of Pride. Kings of Sin #2 – Ana Huang

Analiza detaliată a acestor categorii indică o diversitate semnificativă în preferințele cititorilor. De la cărți clasice la cele contemporane, de la dezvoltare personală la literatură pentru copii, oferta bogată de pe Libris.ro răspunde nevoilor unui public variat și avid de cunoaștere și experiențe literare. Aceste trenduri pot oferi indicii valoroase atât editorilor, cât și cititorilor în ceea ce privește evoluția și diversificarea ofertei literare în anii următori.

Topul cărților vândute în 2023 pe Libris.ro arată că cititorii români sunt curioși, pasionați și deschiși unor noi experiențe și perspective. Cărțile pe care le-au ales reflectă preocupările lor pentru actualitate, pentru istorie, pentru cultură, pentru educație, pentru sănătate și pentru fericire.

Leave a Reply

Drepturi de autor!