Arta manipulării | Kevin Dutton
Arta manipulării | Kevin Dutton

Arta manipulării | Kevin Dutton

Arta manipulării nu este un manual de instrucțiuni despre cum să convingi așa cum ați crede; nu trebuie să ne așteptăm să ne fie explicat cum să convingem. Este plină de studii de caz destul de interesante, dar nu ne prezintă principiile după care să acționam. Deoarece tehnicile de persuadare sunt multiple și trebuie ca fiecare să și le dezvolte și să le exerseze pentru a deveni bun în a convinge.

Există un drum de la ochi către inimă care nu trece prin intelect.

În carte, Kevin Dutton ne prezintă acea manipulare spontană și precisă care poate schimba totul într-o secundă. Cum sunt cele două exemple de mai jos:

Stewardesa: Vă rog să vă puneți centura înainte de decolare.

Muhammad Ali: Eu sunt Superman, Superman n-are nevoie de centură.

Stewardesa: Superman n-are nevoie de avion!

Apoi, într-o seară, spre finalul șederii mele, am observat un personaj pe care nu-l mai văzusem înainte. Deja începeam să mă imunizez la toate poveștile dure de viață și, în timp ce treceam, am aruncat doar o privire cu coada ochiului la semnul de carton pe care-l ținea în fața sa. Cu toate astea, imediat ce am zărit mesajul, m-am și căutat prin buzunar că să-i dau ceva. Și nu mărunțiș, ci o sumă bună. Cu șapte cuvinte a reușit să mă facă să-mi caut portofelul fără să ezit deloc.

DE CE SA MINT? VREAU O BERE!

Mă simțeam de parcă m-ar fi jefuit cu acte în regulă.

Manipularea există la tot pasul și există și au existat indivizi foarte buni în a te convinge. Suntem victimele manipulării fără să ne dăm seama.

Poate părea o carte de dezvoltare personală, dar este mai degrabă o carte mai mult psihologică, plină de anecdote amuzante. Este puțin plictisitoare atunci când ni se prezintă cum funcționează creierul uman dintr-o perspectivă a persuasiunii.

Inițial, Kevin Dutton ne introduce în lumea psihopaților, a ucigașilor în serie și a escrocilor, care folosesc manipularea la un alt nivel. Câteodată rămâi șocat când ne povestește cum unii oameni pot să persuadeze fără ca măcar să bănuiești intenția lor.

Cei mai buni manipulatori se pare că sunt bebelușii. Suntem vulnerabili în fața tehnicilor lor. Au o capacitatea de a plânge împreună cu o acustică eficientă. Prezintă o “drăgălășenie diavolească” și au “capacitatea hipnotică de a te privi în ochi”.

Un foarte bun exemplu este modalitatea prin care un criminal își alegea victimele:

O doamnă din Houston, tocmai mi-a spus că prietena ei a auzit că plânge un copil pe prispă, în seara de ieri, după care a chemat poliția, pentru că era târziu, și i s-a părut ciudat. Polițistul i-a spus: “Orice ați face, nu deschideți ușa.” Femeia a spus apoi că se temea că copilul se apropiase de fereastră, și exista riscul să se târască spre stradă, și să fie călcat de o mașină.

Polițistul i-a spus: “Am trimis deja un echipaj. Indiferent ce faceți, nu deschideți ușa.” I-a spus că bănuiau că un criminal în serie înregistrase un copil și folosea aceste sunete pentru a scoate femeile din casă, făcându-le să creadă că cineva abandonase un copil. Polițistul a spus că informația nu fusese confirmată, dar că primiseră mai multe apeluri de la femei care spuneau că li se pare că aud copii care plâng în afara casei, când erau singure noaptea.

Când auzim cuvântul “psihopat” ne gândim la ucigași în serie, violatori, teroriști sau gangsteri. Într-adevăr, există psihopați răi, care sunt în închisoare, care au făcut lucruri teribile. Dar sunt și psihopați printre noi care excelează în domeniul afacerilor, în avocatură sau simpli cetățeni care ajută comunitatea într-o măsură mai mică sau mai mare.

Kevin Dutton ni-l prezintă pe Keith Barrett – “un geniu al răului, e un psihopat, un agent dublu al evoluției”. Cu ajutorul lui Kevin Dutton a obținut, din perspectiva escrocului, modalitatea cum poți manipula cel mai bine prin cei trei A: atenție, abordare și afiliere. Kevin Dutton a mers și mai departe și a ajuns la cinci factori de bază – SPICE – pentru a reuși manipularea spontană:

  1. Simplicity – Simplitatea
  2. Perceived self-interest – Interesul propriu perceput
  3. Incongruity – Incongruența
  4. Confidence – Încrederea
  5. Empathy – Empatia

Cartea Arta manipulării (acum cu reducere pe BookZone) este o lectură plăcută. Dacă nu ar fi presărată de multiple povestioare amuzante, ar fi mai degrabă plictisitoare cu toate acele detalii despre ceea ce se întâmplă în creier. Nu mă așteptam să găsesc tehnici de manipulare pentru a ne ajuta să convingem la secundă în relațiile cu oamenii.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără online

14 Comments

  1. Pingback: Books Friday! - Black Friday - Dusa cu cartea - Pasiune pentru citit

  2. Pingback: Cărți bune de citit de Crăciun – Dusă cu cartea

  3. Pingback: Cărți care mi-au schimbat viziunea în 2020 – Dusă cu cartea

  4. Pingback: Arta negocierii de Chris Voss si Tahl Raz – Dusă cu cartea

  5. Pingback: Recomandări de Cărți de Black Friday 2021 - Dusă cu cartea

  6. Pingback: Top cărți 2021 - Dusă cu cartea

  7. Pingback: Cărți de citit în 2022 - Dusă cu cartea

  8. Pingback: Cele mai citite recenzii cărți 2022 pe Dusă cu cartea

  9. Pingback: Cum să convingi o pisică - Un ghid în arta persuasiunii pentru oameni 2023

  10. Pingback: Înconjurat de psihopați - Thomas Erikson - Dusă cu cartea 2023

  11. Pingback: Cele mai citite recenzii pe Dusă cu cartea în 2023 - Dusă cu cartea 2023

  12. Pingback: Top cele mai vândute cărți 2023 pe Libris - Dusă cu cartea 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!