Cuprins
Pornind de la cuvântul “manipulare”, Christophe Carre ne arată cartea Arta manipulării elegante cum îi putem influența comportamentul cuiva fără a-l constrânge. Nu pentru bine nostru, ci pentru binele acelei persoane.
Suntem uneori manipulați de presă și radio, șefi și manageri, sau chiar de părinții noștri. Cum ne putem da seama că suntem manipulați? Cât este bine să le dăm voie acestor persoane să ne influențeze comportamentul și deciziile? La aceste întrebări și altele care derivă din acestea, vom afla răspunsul în cartea Arta manipulării elegante de Christophe Carre.
Practici manipulatoare străvechi
Încă din perioadele primitive, oamenii au încercat să-și unească puterea fizică cu inteligența, pentru a-și procura hrana sau pentru a face față invaziilor teritoriale. Au fost găsite texte foarte vechi, cu peste 4000 de ani vechime, în care tehnica manipulării în arta războiului conține sfaturi și mijloace de a-ți înșela adversarul.
Chiar și în Biblie avem un exemplu de manipulare din partea șarpelui. Asigurându-i că nu vor muri dacă vor mânca din pomul binelui și răului, ci vor deveni mai înțelepți, Adam și Eva au uitat de promisiunea făcută și au gustat din pomul interzis. Practic, faptul că i-a ispitit, șarpele i-a manipulat într-o direcție greșită.
La fel și în cazul zeilor din mitologia greacă, vedem strategii de manipulare pentru binele propriu. Pe lângă viclenie și disimulare, manipularea constituie și ea o armă.
În Evul Mediu, viclenia, șiretenia și înșelăciunea simbolizează abilitatea de a se descurca, ingeniozitatea, revanșa celui slab asupra celui puternic.
Ce este manipularea?
Conform limbajului de specialitate al psihologilor, manipularea urmărește să schimbe modul de gândire, opinia sau comportamentul persoanei manipulate, astfel încât aceasta să aibă sentimentul că alegerea a fost luată în deplină libertate, de ea însăși.
Manipularea este un instrument, dar care, aflat în mâinile unor persoane nepotrivite, poate schimba viețile oamenilor și nu într-un sens bun. Fiecare dintre noi putem folosi acest instrument pentru a schimba datele unei probleme, însă, atunci când urmărim umilirea și discreditarea unei persoane, sau pentru a-i face rău, acționăm într-un mod nechibzuit, greșit.
… tehnicile de manipulare nu pot fi responsabile de modul în care sunt folosite. Cu alte cuvinte, dincolo de reputația negativă a cuvântului, tehnica de manipulare poate deveni lăudabilă în funcție de obiectivul pe care-l vizează.
Manipularea trebuie să rămână secretă
Chiar dacă ai influențat pe cineva în mod pozitiv, nu trebuie să-i dezvălui acest lucru, mai ales să-i reproșezi că a luat o decizie datorită felului în care tu l-ai “manipulat”. Nu-i dezvălui nici strategia utilizată și nici momentul în care și-a schimbat comportamentul. Nimănui nu-i place să fie manipulat și mai ales să i se spună după, chiar dacă a fost pentru o cauză nobilă.
La fel cum un medic nu-i dezvăluie pacientului că starea lui pozitivă se datorează administrării unui medicament placebo, așa nici noi nu trebuie să-i dezvăluim cuiva strategia pe care am folosit-o pentru a se schimba în bine.
… o asemenea atitudine va avea ca efect dezamorsarea procesului, compromiterea schimbării obținute și, cu siguranță, degradarea relației cu persoana manipulată. Așadar, în acest domeniu nu există niciun avantaj al jocului cu cărțile pe față.
Manipularea pozitivă, etică și conștientă
Acționează în așa fel încât să tratezi întotdeauna umanitatea, atât în persoana ta, cât și în persoana celuilalt, ca pe un scop și niciodată ca pe un simplu mijloc.
Immanuel Kant
Pornind de la cuvintele lui Kant, manipularea trebuie să fie un mijloc și nu un scop în sine. Astfel, se disting două metode de manipulare: folosindu-i pe ceilalți ca pe niște instrumente pentru a ajunge într-o poziție sau pentru a te menține acolo, iar cea de-a doua prin care ceilalți sunt percepuți ca persoane demne, respectabile, un scop pentru a manipula pozitiv.
Atâta timp cât îl voi considera pe celălalt ca pe un instrument, mijloc, de a-mi atinge obiectivele și de a-mi îndeplini dorințele, atunci voi acționa într-un mod inuman, necinstit și pervers. Dar, dacă îi voi respecta celuilalt integritatea, modul de a gândi, atunci voi putea stabili relații de prietenie, voi putea colabora eficient cu acesta, iar manipularea se va desfășura pentru mijloace nobile, pentru binele tuturor.
Arta manipulării elegante
Cu ajutorul testelor de la fiecare capitol, poți afla ce fel de personalitate ai și cum îi poți influența pe ceilalți. De asemenea, poți învăța tehnici de a-i manipula într-un mod pozitiv pe ceilalți, fără a le îngrădi libertatea. De la manipularea unui copil, până la manipularea colegilor pentru reușita unor proiecte comune, poți învăța diverse strategii.
Astfel, manipularea bine intenționată îți va permite să-ți construiești relații puternice, chiar dacă vei folosi o manipulare pozitivă și conștientă.
În cartea lui Christophe Carre sunt cuprinse practic toate informațiile necesare despre manipulare. Autorul, extrem de sincer și într-un stil plin de umor, încearcă să ajute publicul să scape de ideile preconcepute conform cărora ar exista doar manipulatori răi și victime bune, ideea de bază fiind aceea că toată lumea folosește la un moment dat această tehnică.
Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.
Suna interesant, sper sa o găsesc în librării.
O găsești aici cu transport gratuit la o comanda de 50 lei: https://bit.ly/Arta-Manipularii-Elegante
Pingback: Recenzie Arta manipulării | Kevin Dutton - Dusă cu cartea 2021