Cuprins
Se vorbește tot mai mult despre dezvoltarea intuiției, despre dispozitive și aplicații intuitive, dar ce este de fapt intuiția? O avem toți sau trebuie s-o dezvoltăm pentru a ne bucura de beneficiile ei? Cu acest gând am plecat atunci când am început să citesc cartea Intuiția de Beatrice Milletre.
Intuiția – vocea interioară
Intuiția este acea voce interioară care ne dictează uneori alegerile, care ne avertizează printr-o simțire specială că suntem în pericol sau că cineva apropiat nouă este în pericol. Nu este o “plăsmuire” a minții, ci este un dar pe care îl primim toți.
Potrivit lui Beatrice Milletre, intuiția este un raționament intuitiv care ne conduce la o concluzie, dar intuiția funcționează și fără rațiune, atunci când sesizează subtil care este adevărul, chiar dacă unele persoane încearcă să ne păcălească. Prezenta carte ne invită să descoperim cum ne putem dezvolta intuiția și cum putem profita de pe urma ei la serviciu, în relațiile cu ceilalți, în viață.
Intuiția îmbracă mai multe forme: de la raționamentul intuitiv care ne oferă o soluție fără ca noi să știm cum s-a desfășurat procesul, la cunoașterea intuitivă care ne furnizează o informație fără să fi știut dinainte că o deținem și până la procesul intuitiv care ne permite să ajungem la un rezultat fără a înțelege drumul parcurs până la el.
Cum ne conștientizăm intuiția
De câte ori nu ai răspuns cu “Nu știu, am simțit că trebuie să fac asta” și nici măcar tu nu ți-ai putut explica din ce cauză ai acționat într-un anumit fel? Atunci, intuiția ți-a dictat ce să faci. Atât știința, cât și spiritualitatea ne vorbesc despre cunoștințe înmagazinate în subconștient, despre conștiință colectivă și despre lucruri care ni s-au mai întâmplat în trecut sau se întâmplă pe linie ereditară.
Primul pas pentru dezvoltarea intuiției este conștientizarea existenței ei. Dacă ești o persoană rațională, încearcă să înțelegi că nu totul are o explicație, că raționalul nu cunoaște totul. Așa cum spuneau și marii filosofi: “Inima are rațiuni pe care nici rațiunea nu le cunoaște”.
Pornind de la cazurile prezentate în carte, o persoană hipersensibilă va crede că este înzestrată cu puteri paranormale, iar cu timpul ceilalți o vor considera ciudată, iar una care se bazează pe simțurile ei va avea impresia că nimeni nu o înțelege, se va crede un mic geniu eminescian.
Toate aceste persoane au intuiție, dar nu o conștientizează și astfel nu o pot transforma într-un atu. O manifestă doar spontan sau o neagă din frica de a nu se întoarce împotriva lor.
Vocea lăuntrică este rezultatul unui raționament foarte structurat și foarte elaborat, de genul aceluia al lui Arhimede. Ea ia în considerare elementele pertinente din mediul tău înconjurător, fără a uita un parametru fundamental: felul tău de a fi, personalitatea pe care o ai, competențele cu care ești înzestrat, personalitatea pe care o ai, competențele cu care ești înzestrat, aspirațiile, gusturile, dorințele tale… Ea te cunoaște foarte bine și te îndrumă, așadar, către deciziile corecte.
Nu căuta explicații mereu
Un al doilea pas spre dezvoltarea intuiției este să nu mai cauți explicații raționale pentru tot ce se întâmplă. Ți s-a întâmplat să apară un răspuns după multe ore în care ai căutat o soluție pentru frământările tale, însă nu după mult timp să cauți explicații pentru acel răspuns? Dacă este bun sau rău, iar la final să asculți de rațiune, de ceea ce poate fi explicat, și nu de răspunsul care “a venit de undeva”?
Vocea interioară nu corespunde preciziei matematice, iar în momentul în care vei acționa instinctual, o vei lăsa să se manifeste în tine. Vocea din creier, raționalul, nu abordează cu interes tot ce se întâmplă în jurul tău, ci doar încearcă să rezolve acele lucruri pe care le poate explica, pertinente. Depinde de tine să oprești procesul de gândire și să lași intuiția să lucreze, să iei acele decizii care ți se arată ca o sclipire.
Concentrarea este acea capacitate pe care o avem de a ne mobiliza atenția asupra unui subiect dat – ceea ce înseamnă că încetăm să ne mai concentrăm atunci când am atins un scop: obținerea unor informații, învățarea unei lecții, rezolvarea unui dosar.
Cum putem provoca un raționament la comandă? Dacă ai de făcut un raport pentru serviciu, un articol sau un eseu pentru facultate, apelează la intuiția ta!
Concentrează-te și strânge toate informațiile de care ai nevoie, pune-le cap la cap, iar apoi ocupă-te de alte activități sau relaxează-te. Vei observa că atunci când ai revenit la proiect, totul pare că se așază de la sine: cuvintele, ideile și structura.
Folosirea hârților mentale
Cu toții știm că atunci când ne pregătim de o prezentare, organizăm fiecare slide, fiecare pagina dintr-un portofoliu. Cu toate acestea, întâlnim și persoane care au nevoie doar de câteva “fițuici” pentru a vorbi. Surprinzător, prezentările acestora au un succes foarte mare.
La fel ca și noi, cei care am muncit foarte mult la prezentare, și aceștia au făcut la fel, însă cu timpul au reușit să folosească hărți mentale și să ajungă la același rezultat. Cu cât este mai concis materialul, cu atât publicul tău va rămâne cu ideile esențiale.
Ordinea în care prezinți informațiile este foarte importantă, dar și modul în care îți imaginezi că va arăta totul. În momentul în care îți faci un tablou mental, lași ideile să se “coacă” și chiar îți imaginezi întrebările celor prezenți, vei vedea cum discursul tău va deveni ușor. Dacă îți vin idei pe parcurs, adaugă-le pe un post-it și integrează-le la sfârșit în prezentarea ta.
Intuiția ca parte integrantă din viața noastră
Așa cum ai văzut, este foarte important să ne dezvoltăm intuiția și nu s-o folosim sporadic. Cu ajutorul exemplelor date de Beatrice Milletre în carte, vei putea pas cu pas să-ți dezvolți intuiția. Ține minte că orice exercițiu are nevoie de timp și rezultatele de durată trebuie menținute prin munca ta continuă.
Pentru a te putea detașa, trebuie să realizezi că eforturile tale de a controla totul sunt în contradicție cu ideea de eficacitate și de seninătate. Funcționezi mai bine dacă îți asculți vocea lăuntrică, pentru că arareori se întâmplă ca ea să se înșele. Conștientizează surplusul de energie pe care îl dobândești în felul acesta.
Pingback: Top cărți 2023 - Dusă cu cartea 2022-2023
Pingback: Dezvoltarea intuiției - Dusă cu cartea 2023