Cărți care mi-au schimbat viziunea în 2020
Cărți care mi-au schimbat viziunea în 2020

Cărți care mi-au schimbat viziunea în 2020

A mai trecut un an și sunt mai bogată cu 60 de cărți citite. Poate este puțin, poate este mult, nu știu. Având în vedere “maratonul” de pe social media, în care toată lumea își expune numărul de cărți citite, m-am gândit să vă prezint cărțile care au avut impact asupra mea în 2020. Nu o să le înșir pe toate 60, ci doar acele cărți care m-au ajutat să trec mai ușor peste acest an plin de încercări.

Pentru mine a fost un an bun, în care am descoperit că o carte îți poate aduce alinarea în lipsa prietenilor, a familiei sau a călătoriilor.

Am citit mai multe cărți de dezvoltare personală, pentru că a fost momentul în care am avut cea mai mare nevoie de ele. Am citit însă și beletristică pentru că din când în când este bine să citești și cărți mai ușoare.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cei rămași și cei plecați de Parinoush Saniee

Având în vedere că am o atracție pentru cultura și civilizația arabă, îmi place foarte mult această autoare care reușește să creioneze perfect diferite tipuri de personalitate și să sublinieze ceea ce este important pentru un neam, o familie, o civilizație. O carte care își propune să distrugă barierele familiale, să apropie familii dezrădăcinate, să spună lucrurilor pe nume. Recenzii cărți Parinoush Saniee.

Distanța fizică e și așa destul de mare, să încercam deci să le diminuăm pe celelalte. Am scris această carte în anul 2006 cu o perspectivă fundamental pesimistă în ce privește visul de a reface relațiile rupte, pe care la acea vreme le consideram pierdute. Evenimentele din anii următori și strigătul de libertate al celor rămași în patrie mi-au arătat că aceste legături sunt încă solide și deosebit de strânse.

Pacienta tăcută de Alex Michaelides

Nu știu dacă mai este cineva care nu a citit această carte, însă pe mine m-a impresionat foarte mult. Nu sunt adepta acestui gen, dar subiectul a reușit să mă țină în suspans până la ultimul paragraf. Sunt voci care spun că autorul este regizor și de aceea a avut viziunea aceasta. Mai contează? Eu una aștept și ecranizarea, pe care mi-o închipui la fel de bună ca și cartea. Cartea este un thriller perfect. Recenzie carte

Pacienta tăcută este un thriller psihologic șocant despre un act de violență extrem al unei femei împotriva soțului ei – și despre un terapeut obsedat de descoperirea motivului din spatele acestui act…

Introducere generală la cursul de miracole de Kenneth Wapnick, Ph. D.

A fost cartea care mi-a deschis apetitul pentru categoria dezvoltare spirituală. O carte care vine să deschidă adevăratul manuscris “Curs de miracole” care cuprinde învățături menite să ne schimbe viziunea asupra vieții.

Ceea ce vrea să pună cursul în evidență, este că atunci când nu mai simți iubirea Lui Dumnezeu, încetezi să-i mai iubești pe ceilalți. Nu te mai simți demn de iubire și atunci începi să-i învinovățești și pe ceilalți pentru că nu-ți pot asigura ceea ce ai nevoie. Pe larg, recenzia aici.

Nu căuta să schimbi lumea, ci alege să-ți schimbi gândirea la adresa lumii!

Laur de Evgheni Vodolazkin

Considerat o capodoperă a literaturii ruse actuale, Laur este un roman complex care readuce la viață secolul al XV-lea, într-o intrigă străbătând timpul și spațiul, cu un personaj complex, care este pe rând vraci, nebun sfânt, pelerin și călugăr. Aduce în prim plan iubirea dezinteresată, împărtășirea harului cu toți robii lui Dumnezeu.

O carte numai bună de citit oricând care te face să conștientizezi existența bolilor de când lumea și pământul, și te transpune în lumea din acel secol. Recenzie carte

Cuvintele devreme și târziu nu definesc conținutul fenomenelor. Ele se referă doar la forma trecerii lui – a timpului. Timpul nu se epuizează, ci fenomenul. Fenomenul se exprimă și își încetează existența. Poetul piere, să zicem, la 37 de ani, și oamenii, deplângându-l, încep să își facă socoteala că el ar mai fi putut scrie. Dar el poate a spus deja ce avea de spus, s-a exprimat pe de-a-ntregul.

Omul în căutarea sensului vieții de Viktor E. Frankl

Într-o lume în care oamenii nu mai înțeleg sensul vieții, într-o lume cuprinsă de haos, Viktor Frankl vine să ne aducă lumină. O lumină adusă din lagărele de concentrare de la Auschwitz. O carte care te îndeamnă la introspecție și care te ajută să vezi scopul tău în această lume. Recenzie aici.

Fiecare dintre noi are vocația sa proprie, misiunea sa proprie în viață de a duce la îndeplinire o anumită sarcină care se cere împlinită. De aceea, niciunul dintre noi nu poate fi înlocuit și viața lui este irepetabilă. Așadar, sarcina fiecăruia dintre noi este atât de unică, pe cât de unică este oportunitatea lui de a o îndeplini.

Bărbați care nu pot iubi de Steven Carter & Julia Sokol și Femei care iubesc prea mult de Robin Norwood

Două cărți care vin una în completarea celeilalte. Două cărți pe care fiecare persoană interesată de dezvoltare personală ar trebui să le citească. Un ajutor pentru cei care au trecut prin trauma despărțirii, pentru cei care nu pot ieși din relații toxice. Pentru a nu-i judeca atât de aspru pe cei din jurul tău, este bine să citești aceste cărți. Vei găsi răspunsurile de care ai nevoie.

Această nevoie de a-i controla pe ceilalți își are rădăcinile într-o copilărie în care au fost supuse frecvent unor emoții copleșitoare: frică, furie, tensiune insuportabilă, vinovăție, rușine, milă pentru ceilalți și pentru sine. Recenzie Bărbați care nu pot iubi.

Angajamentele reprezintă ceva permanent. Pentru a onora un angajament, trebuie să respecți decizia luată, să faci lucrul promis și să stai lângă o persoană… pentru totdeauna. Ce poate sugera mai plastic de-atât ideea de închisoare? Ce poate fi mai claustrofobic decât asta. Recenzie Femei care iubesc prea mult.

Cuplul în psihogenealogie – influența familiei în alegerea partenerului; o explicație a succesului și eșecului în relații de Mireille și Hervé Scala

Psihogenealogia a fost cea care mi-a dat răspunsuri într-o perioadă în care eram pierdută și viața mi se părea fără sens. Cuplul este format din două energii complementare sau așa cum este cunoscut în tradiția chineză Yin și Yang. Fiecare dintre noi vibrează pe o frecvență ce intră într-un anumit moment în rezonanță cu aceea a partenerului nostru. Să fie aceasta dragostea la prima vedere? Sau să fie doar o atracție între cele două energii? Citește mai mult aici.

E ca și cum un cod invizibil ar uni toți membrii unei familii, înțelegerea acestui cod fiind cea care ne poate ajuta să sfârșim cu supunerea oarbă determinată de necunoaștere. Provocarea de a descoperi acest cod e o invitație la împăcarea cu sine și la trezirea conștiinței.

Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine de Lise Bourbeau

Aș spune despre această carte că este abecedarul tratării traumelor. Toți avem traume, însă puțini suntem conștienți de ele. Nu mi-am imaginat niciodată că înfățișarea cuiva, anatomia corpului său este influențată de rănile sufletești cu care se naște. Lise Bourbeau spune că fiecare dintre noi venim într-o anumită familie pentru a vindeca rana de care suferim. Prezența unei răni are că scop conștientizarea lucrurilor pe care ni le facem nouă înșine sau celor din jurul nostru și atragem persoane care să ne facă să vedem aceste lucruri. Recenzii cărți Lise Bourbeau.

Este important să ne reamintim că ceea ce ne face să suferim, nu este ceea ce trăim, ci reacția noastră la ceea ce ni se întâmplă, din cauza acelor răni nevindecate.

Dansul furiei de Harriet Lerner

În contextul pandemiei de COVID-19 toată lumea a devenit mai furioasă, mai anxioasă și mereu pusă pe ceartă.

Poate că frustrarea lunilor în care nu ni s-a permis ieșirea din casă decât pentru procurarea alimentelor sau a urgențelor, a făcut din oameni niște ființe fără răbdare. Recenzii cărți Harriet Lerner.

Dacă doi oameni devin unul singur, separarea poate fi resimțită ca o moarte psihologică sau fizică. Putem ajunge, atunci când o relație importantă se încheie, să nu mai avem nimic – nici chiar un sine în care să ne repliem.

Arta manipulării de Kevin Dutton

Arta manipulării nu este un manual de instrucțiuni despre cum să convingi așa cum ați crede; nu trebuie să ne așteptăm să ne fie explicat cum să convingem. Este plină de studii de caz destul de interesante, dar nu ne prezintă principiile după care să acționăm. Deoarece tehnicile de persuadare sunt multiple și trebuie ca fiecare să și le dezvolte și să le exerseze pentru a deveni bun în a convinge. Manipularea există la tot pasul și există și au existat indivizi foarte buni în a te convinge. Suntem victimele manipulării fără să ne dăm seama. Citește toată recenzia.

Există un drum de la ochi către inimă care nu trece prin intelect.

Ghidul lui Richard Bandler pentru TRANS-formare. Fă-ți viața extraordinară! de Richard Bandler

În ultimul timp, a devenit o pasiune pentru mine studiul domeniului psihologic, și cu fiecare carte citită învăț cât mai multe lucruri interesante și faptul că ne putem programa să trăim în bine, în frumos și în același timp putem evolua.

NLP – programarea neurolingvistică, este un model comportamental și un set de aptitudini și tehnici explicite ale căror baze au fost puse de John Grinder și Richard Bandler în anul 1975.

NLP studiază tiparele sau ”programarea” creată prin interacțiunea dintre creier (neuro), limbaj (lingvistic) și corp care produce atât comportament eficient, cât și ineficient. Recenzie aici.

Libertatea apare când insiști asupra viitorului, când găsești o resursă pozitivă și o plasezi acolo…

Un pământ nou de Eckhart Tolle

Eckhart Tolle este o altă revelație pentru mine în top cărți 2020. Nu doar cartea Un pământ nou este un îndemn la trăirea momentului prezent, ci toate cărțile acestui autor. Mesajul său este unul simplu, dar cu o însemnătate spirituală profundă. Pentru toți există o cale în care ne putem elibera de suferință și putem găsi pacea sufletească mult dorită.

Conștiința umană colectivă și viața de pe planeta noastră sunt conectate intrinsec. Un cer nou se referă la ivirea unei stări transformate a conștiinței umane, iar un pământ nou constituie reflexia acesteia în plan fizic. (…) pe măsură ce vechea conștiință se dizolvă sunt de așteptat transformări natural sincronice în plan geografic și climatic.

Cartea tibetană a vieții și a morții de Sogyal Rinpoche

Pentru că viața nu este posibilă fără moarte, așa cum nici frumosul nu poate fi cunoscut dacă nu există urâtul, așa trebuie analizat și subiectul acestei cărți. Prin credința că fiecare moarte este urmată de renaștere, omul va putea depăși starea de frică și se va concentra doar pe lucrurile pe care le poate face doar în această viață.

Să privim moartea ca pe un nou început, un început în care ni se oferă șansa de a rezolva chestiuni pentru care nu am primit răspuns în viața anterioară. Suntem niște ființe superioare care pot atinge starea de iluminare, de înțelegere a mersului lumii și a lui Dumnezeu. Recenzie carte.

Examinarea morții nu trebuie să fie ceva înfricoșător sau morbid. Contemplarea morții vă va oferi un sens mai profund a ceea ce numim renunțare. Această renunțare la care veți ajunge are în ea atât tristețe cât și bucurie: tristețe fiindcă vă dați seama de zădărnicia vechilor voastre feluri de a fi și bucurie datorită viziunii mai largi care începe să se dezvăluie când sunteți capabili să le schimbați.

Descoperă-te de Andreea Raicu

Nu sunt genul de persoana căreia să-i placă mondenitățile sau să urmărească bârfele din zona mondenă. Pe Andreea Raicu am descoperit-o în timpul pandemiei. Cartea de față este ceva nou în ceea ce privește abordarea subiectului dietă și viață sănătoasă. Mi-a plăcut foarte mult cum a introdus și conceptul de meditație și dezvoltare personală. La sfârșitul cărții se regăsesc nenumărate cărți pe care și eu le-am citit, și care m-au ajutat în parcursul meu personal și spiritual din acest an.

E important să învățam să ne găsim liniștea interioară, să ne oprim și să vedem ce este înăuntrul nostru, să ne întrebăm ce ne place, ce ne dorim, ce ne face fericiți.

Închei această listă cu un citat care îmi place foarte mult:

Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța.

Fernando Savater

6 Comments

  1. Pingback: Top cărți 2021 - Dusă cu cartea

  2. Pingback: Cărți de citit în 2022 - Dusă cu cartea

  3. Pingback: Top Cărți 2024 - Dusă cu cartea 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!