Puterea prezentului. Ghid practic | Eckhart Tolle
Puterea prezentului. Ghid practic | Eckhart Tolle

Puterea prezentului. Ghid practic | Eckhart Tolle

Puterea prezentului este a treia carte pe care o citesc de la Eckhart Tolle, unul dintre cei mai originali maeștri spirituali ai zilelor noastre. O sinteză a cărții inițiale Puterea prezentului cu tehnici de aplicare a conceptelor prezentate. Pentru cei care doresc o sinteză a primei cărți, acest ghid prezintă în aceeași manieră tehnica, ideile și modul în care acestea pot fi aplicate în viața de zi cu zi.

Mulți dintre cititorii care mi-au scris și-au exprimat dorința ca aspectele practice ale învățăturilor cuprinse în Puterea prezentului să le fie prezentate într-un format mai accesibil, pentru a le putea folosi în viața lor de zi cu zi. Această cerere a constituit imboldul pentru a scrie cartea de față.

Starea de prezență

Starea de prezență este prima abordată, învățându-ne cum să ne focusam pe ceea ce realizăm și astfel nu vom mai lăsa mintea “să zboare”. Personal am încercat această tehnică și recunosc importanța acestui lucru. Starea de prezență te face să nu te mai întorci să verifici dacă ai închis ușa, pentru că vorbeai la telefon și nu erai atent, să nu mai verifici un email de mai multe ori, pentru că în momentul în care îl scriai aveai o conversație cu colegii tăi și erai întrerupt de multe alte chestii. Starea de prezență se poate dobândi prin atenția pe care i-o acorzi unui lucru.

Când conștiința vă este îndreptată în afară, apar mintea și lumea. Când este îndreptată înăuntru, își recunoaște propria Sursă și se întoarce acasă în Nemanifestat.

Frica – stare psihologică

Frica este o stare psihologică care se manifestă prin stări de disconfort, îngrijorare, nervozitate, anxietate și fobie. Ne este frică de evenimente și lucruri din trecut, ne îngrijorăm pentru viitor. Niciodată nu ne putem bucura de ceea ce avem și nu putem număra binecuvântările pe care le avem Acum. Ne lăsăm mintea să zboare în viitor deși ne aflăm “aici și acum”.

Luați seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc.

Sfânta Evanghelie după Matei

Această frică declanșează acea stare de “Luptă sau fugi!” pe care o aveau strămoșii noștri. Nu ne mai luptăm cu nicio fiară sălbatică și momentan nu există un Al Treilea Război Mondial. Purtăm doar “războiul interior” cu un consum mare de energie. Frica de a pierde, de a eșua, de a fi rănit, vine de la egoul nostru. El vede moartea în orice situație pe care nu o poate controla, în orice moment în care nu câștigă lupta cu “eu mereu am dreptate”.

Din clipa în care ați renunțat la identificarea cu mintea, pentru sentimentul dumneavoastră de identitate nu mai are nicio importanță dacă aveți dreptate sau greșiți, așa că nevoia compulsivă și profund inconștientă de a avea dreptate, care este o formă de violență, nu va mai exista. Puterea asupra altora e slăbiciune deghizată în putere. Adevărata putere se află în interior și vă este acum disponibilă.

Cum putem pătrunde în Prezent?

Trebuie să ne facem un obicei de a ne retrage atenția din lucrurile și evenimentele din trecut, cât și cele din viitor. Nu-ți mai organiza toată viața în funcție de “timp”. Folosește acest concept doar pentru aspectele practice ale vieții. Mintea tinde să evadeze mereu din prezent și să se ducă fie spre trecut, în momentele “în care totul era frumos și bine”, fie în viitor, unde “o să fiu fericit când…”. Iluzia unui viitor mai bun ne dă speranță și un sentiment plăcut de anticipare, de joaca de-a Dumnezeu, sau ne poate crea o stare de nervozitate când ne gândim că totul poate să fie mai rău.

În clipa în care realizați că nu sunteți prezent, ați devenit prezent. De fiecare dată când vă puteți observa mintea, nu mai sunteți prins în ea.

Nu judecați sau analizați ce observați. Priviți gândul, simțiți emoția, observați reacția. Nu faceți din ele o problemă personală.

Este necesară prezenta pentru a deveni conștient de frumusețea, măreția și sfințenia naturii? Da, este. De câte ori nu am ignorat cântecul greierilor într-o seară liniștită de vară? De câte ori am stat să ascultam susurul unui pârâu când ne-am aflat în natură? Cred că toți am făcut asta. Un discipol al unui călugăr zen, l-a întrebat pe acesta când va ajunge la starea de liniște și pace. Profesorul i-a răspuns: “Atunci când vei auzi susurul pârâului”.

În spatele frumuseții formelor exterioare există mai mult: ceva ce nu poate fi numit, ceva inefabil, o esență interioară, profundă și sfânta. Oriunde și oricând există frumusețe, această esență interioară strălucește în exterior. Vi se dezvăluie numai când sunteți prezent.

Corpul durere

Corpul durere este o formă de rezistență inconștienta față de ceea ce este. Rezistența este o formă de critică, o formă de negativism. Mintea noastră caută mereu să nege prezentul și să evadeze. Astfel că identificându-ne cu mintea noastră vom suferi, vom simți durerea. Așa cum afirmă unele învățături spirituale suferința este o iluzie, așa cum am văzut și mai sus, care este creată de egoul nostru.

Resentimentele, ura, mila de sine, vinovăția și multe altele sunt forme ale durerii.

Există două niveluri ale durerii: durerea pe care o creați acum și durerea din trecut, care încă mai trăiește în mintea și corpul dumneavoastră. Atâta timp cât nu puteți accede la puterea clipei de Acum, fiecare durere emoțională pe care o trăiți lasă în urma un reziduu de durere care continuă să trăiască în dumneavoastră. Se contopește cu durerea din trecut, care se afla deja acolo, și se fixează în mintea și corpul dumneavoastră.

Și copiii au corpuri durere care sunt relativ inofensive. Un exemplu ușor de urmărit sunt copiii care se smiorcăie pentru ca părinții să le facă pe plac. Alții se manifestă violent și își pot face rău. Gândurile și sentimentele devin autodistructive, și aceste corpuri durere vor să facă rău fizic, atacând oamenii din jur sau pe cei apropiați. Aceste corpuri durere îi pot împinge pe alții la sinucidere.

Corpul durere vrea să supraviețuiască, precum orice altă entitate vie, și poate supraviețui numai dacă dumneavoastră vă identificați în mod inconștient cu el.

Are nevoie să primească “hrană” prin dumneavoastră. Se va hrăni cu orice experiență care rezonează cu propriul său fel de energie, cu orice lucru care creează o nouă durere, indiferent de formă: enervare, distructivitate, ură, mâhnire, dramă emoțională, violență sau chiar boală.

Puterea prezentului – conștientizare

Atunci când ați conștientizat că ați fost atașat de durere, ați rupt atașamentul față de ea. Durerea s-a instalat în trecut, însă am uitat de ea și a rămas undeva, prinsă în corpul nostru. Ea v-a blocat o sursă de energie vitală, care ar fi dus la funcționarea normală a corpului dumneavoastră. Ea se manifestă printr-o imunitate scăzută și prin nenumărate boli care se instalează în corpul dumneavoastră. Realizând că doar noi înșine avem puterea și răspunderea pentru a opri anumite lucruri din spațiul nostru interior, putem învinge trecutul care ne-ar putea bloca trăirea clipei de Acum.

Iar tot ce este pe față se descoperă prin lumină, căci tot ceea ce este descoperit, lumină este.

Efeseni, 5, 13

Fiecare propoziție este plină de înțelepciune și adevăr, iar în urma lecturii vom descoperi seninătatea, liniștea profundă și prezența sacrului în viața noastră.

Deepak Chopra

Cumpără cartea

4 Comments

  1. Pingback: Puterea prezentului | Eckhart Tolle

  2. Pingback: Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă - Dusa cu cartea 2021

  3. Pingback: Vindecarea copilului interior | Stefanie Stahl 2021

  4. Pingback: Top cărți de citit în vacanță - Dusă cu cartea 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!