Când corpul spune nu | Gabor Maté
Când corpul spune nu | Gabor Maté

Când corpul spune nu | Gabor Maté

Cu toții cunoaștem efectele nefaste ale stresului și amprenta pe care și-o pune asupra organismului, provocând boli cronice. În cartea Când corpul spune nu Gabor Maté analizează impactul stresului asupra organismului, declanșarea bolilor autoimune, relațiile toxice și modul în care corpul răspunde. Cartea dezvăluie o serie de informații prețioase, pe care oricine ar trebui să le cunoască.

Ce se ascunde în spatele bolilor

De fiecare dată când mergem la medic, acesta ne cere informații despre simptomele pe care le avem, durata și intensitatea acestora, însă prea puțini medici se gândesc la ce anume a declanșat acea boală, care este starea ta psihică, cum a fost copilăria, educația sau alți factori care joacă un rol important în starea noastră de sănătate. Sistemul imunitar nu este izolat de experiențele noastre zilnice și de aceea ar trebui să fim mai atenți. Gabor Maté pledează pentru o abordare holistică a asistenței medicale, focusul trebuie să fie pe interacțiunea dintre minte și corp.

Prin exemplele din carte poți afla informații despre modul în care sunt declanșate bolile în corpul tău. De câte ori nu ți-ai forțat limitele pentru a termina la timp o lucrare? De câte ori nu ai stat peste program pentru a-i mulțumi pe șefi? Te-ai gândit vreodată că stresul la care ți-ai supus organismul ți-ar putea declanșa o boală? Cu siguranță, nu.

Este forte important să ai grijă de tine și să-ți accepți limitele. Nimeni altcineva nu va avea grijă de tine dacă tu nu o faci!

Literatura de specialitate a identificat trei factori care conduc în mod universal la stres: incertitudinea, lipsa de informații și pierderea controlului. Toate sunt prezente în viața persoanelor cu boli cronice. Mulți oameni au iluzia că dețin controlul, doar pentru a afla mai târziu că forțe necunoscute lor le-au condus alegerile și comportamentele mulți, mulți ani. Pentru unii, boala este cea care, în cele din urmă, spulberă iluzia controlului.

Emoțiile reprimate

Gabor Maté a expus cazuri celebre, precum cel al lui Jonathan Swift, autorul cărții Călătoriile lui Gulliver, și al lui Ronald Reagan, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii. Gabor spune despre aceștia că și-au reprimat emoțiile care denotă sărăcia emoțională, dar care sunt declanșatoare ale stresului.

Prin intermediul emoțiilor aflăm despre lumea care ne înconjoară și ne conectăm cu ceilalți. Ele sunt cele care se semnalează dacă ceva este în neregulă în interiorul nostru. Ne conectăm cu trecutul prin stimulii care ne declanșează memoria experiențelor trecute, percepția noastră asupra unor evenimente.

Emoțiile sunt descărcări electrice, chimice și hormonale ale sistemului nervos uman. Acestea influențează și sunt influențate de funcționarea principalelor noastre organe și de apărarea imunitară. Stresul, în special, acționează pentru a ne dezarma sistemul imunitar. Acest lucru nu poate avea decât efecte majore și poate provoca chiar boli.

Furia care a fost reprimată poate avea un efect devastator și declanșează bolile sistemului imunitar. Oamenii incapabili de a-și procesa emoțiile intense, de a-și exprima propriile nemulțumiri sunt cei mai afectați. Atunci când binele celorlalți primează, iar sentimentele tale nu sunt luate în considerare, va veni momentul în care corpul te va obliga să le aduci la suprafață, vor fi exprimate prin intermediul bolilor cronice.

Reprimarea obișnuită a emoției aduce o persoană într-o situație de stres cronic, iar stresul cronic creează un mediu biochimic nenatural în organism. Nivelurile anormale continue ale hormonilor steroizi pot interfera cu moartea normală programată a celulelor. De asemenea, celulele naturale ucigașe participă la moartea celulară. Depresia – o stare mintală în care primarea furiei domină funcționarea emoțională – interacționează cu fumatul, scăzând activitatea celulelor.

Perfecționismul este dăunător

Nu există perfecțiune, chiar dacă ne dorim atât de mult să excelăm într-un domeniu, să facem lucrurile foarte bine. Să tinzi mereu către perfecțiune este obositor și dăunător organismului, dar și stării tale mintale. De mici am fost comparați cu alții “care pot” mai bine decât noi, care fac lucrurile mai bine decât noi.

De asemenea, atunci când preluăm asupra noastră poverile altora, dăm posibilitatea bolilor să se instaleze în corpul nostru. Loialitatea inconștientă a fostă tratată și în psihogenealogie și s-au arătat efectele dăunătoare ale acesteia. Poți afla multe despre Alzheimer, cancer, demență și despre cazul celebrului Stephen Hopkins.

Modul în care Gabor Maté analizează cauza acestor boli nu este unul acuzator. Din contră, dă dovadă de multă empatie și vedem distincția sa clară între a învinovăți pe cineva pentru boala sa și a privi la o dinamică mai mare care poate adăuga un risc crescut la tulburările autoimune. Cititorul este îndrumat să-și facă o autoanaliză pentru a ajunge să se accepte așa cum este și să se vindece.

Fragilitatea noastră nu este ceva de care să ne fie rușine. O persoană poate fi puternică și totuși să aibă nevoie de ajutor, poate fi puternică în anumite domenii ale vieții și neputincioasă și confuză în altele. Nu putem face tot ce credem. După cum multe persoane afectate de boală își dau seama, uneori prea târziu, încercarea de a trăi conform unei imagini a sinelui puternic și invulnerabil generează stres și perturbă armonia internă.

Când corpul spune nu – Costul stresului ascuns

Gabor Maté afirmă că există două valori de bază care ne pot ajuta să ne vindecăm și să rămânem întregi. Prima este să ne prețuim pe noi înșine: să ne ascultăm interiorul și să ne exprimăm, să simțim și să dăm importanță oricărui îndemn intern. A doua este conexiunea noastră cu universul însuși: presupunerea că suntem singuri și izolați este toxică. Suntem parte a universului cu o conștiință temporară, dar niciodată separați de el.

Mintea și spiritul pot supraviețui unei răni fizice grave, dar vedem mereu cum corpul fizic începe să cedeze atunci când integritatea psihică și libertatea sunt puse în pericol.

De ce să aștepți o boală sau un simptom când poți începe acum?

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără acum

13 Comments

  1. Pingback: Cele mai vândute cărți Bookfest 2023 - Dusă cu cartea 2023

  2. Pingback: Top cărți 2023 - Dusă cu cartea 2022-2023

  3. Pingback: Top cele mai vândute cărți 2022 - Dusă cu cartea

  4. Pingback: Cele mai vândute cărți Gaudeamus 2022 - Dusă cu cartea

  5. Pingback: Cele mai vândute cărți Bookfest 2022 - Dusă cu cartea 2023

  6. Pingback: Cărți de citit în 2022/2023 - Dusă cu cartea 2023

  7. Pingback: Somawise - Dusă cu cartea 2023

  8. Pingback: Recomandări de Cărți de Black Friday 2021 - Dusă cu cartea

  9. Pingback: Cărți Black Friday în noiembrie 2023 - Dusă cu cartea 2023

  10. Pingback: Cele mai citite recenzii pe Dusă cu cartea în 2023 - Dusă cu cartea 2024

  11. Pingback: Top cele mai vândute cărți 2023 pe Libris - Dusă cu cartea 2024

  12. Pingback: Top Cărți 2024 - Dusă cu cartea 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!