Din cer au căzut trei mere | Narine Abgarian
Din cer au căzut trei mere | Narine Abgarian

Din cer au căzut trei mere | Narine Abgarian

Narine Abgarian s-a născut în Armenia, într-o familie de intelectuali, bunicul patern fiind supraviețuitor al genocidului armean. Deși născută în Armenia, s-a mutat în Rusia unde s-a și remarcat ca scriitoare, inițial cărți pentru copii, ulterior având succes cu bestseller-ul Din cer au căzut trei mere, tradus în 20 de limbi.

Semnificație titlu Din cer au căzut trei mere

Narine Abgarian a ales un titlu ciudat pentru carte. Ar putea simboliza lucrurile care ne sunt luate sau pierdute, ca și cum personajele au pierdut multe lucruri importante în viața lor. Titlul ar putea simboliza trei persoane sau evenimente diferite (cutremur, foamete, război) din carte sau poate fi o referință la faptul că personajele au pierdut speranța, bunăstarea și dragostea.

[…] și se va rostogoli în palmele-i răcoroase trei mere, pe care, apoi, cum se spunea în poveștile maranenilor, le va arunca din cer pe pământ – unul pentru cine a văzut, unul pentru cine a povestit, iar al treilea pentru cine a ascultat și a crezut în bine.

Un alt detaliu contrastant este discrepanța dintre titlu și coperta cărții în română. În cultura armeană, păunul simbolizează originea, puritatea și înțelepciunea.

Apariția unui misterios păun alb la sfârșitul unei cumplite foamete care a secerat viețile copiilor din sat, stă sub semnul fantasticului. Misiunea sacră a păunului alb este să-l protejeze pe singurul băiat din Maran, un orfan pe care bunicii îl ocrotesc cu înfocare. Sub protecția acestui păun, copilul supraviețuiește, crește, se căsătorește și are o fiică, dar departe de sat,.

Carte împărțită în trei capitole

Inspirată din titlu, cartea Din cer au căzut trei mere este construită din trei părți. Partea întâi se focusează pe povestea Anatoliei, cea mai tânără din satul Maran, deși are 58 de ani. În această parte ni se prezintă și alți locuitori ai satului, pe care îi reîntâlnim în restul cărții. În a doua parte aflăm despre Vano, soția lui, Valinka și nepotul lor Tigran. Tigran este unicul copil supraviețuitor după crunta foamete care a lovit satul. A treia parte este o combinație între primele două ale poveștii, ducând la o concluzie neașteptată și înduioșătoare, pe care vă las s-o descoperiți.

Din cer au căzut trei mere este o poveste emoționantă despre dragoste, pierdere și speranță, despre viața și destinul unui sat armean. Cartea prezintă dramele personale ale personajelor și cum acestea se luptă pentru a-și menține cultura și identitatea într-o lume plină de foamete și război. Maran este un sat micuț, situat pe vârful unui munte, complet izolat de lumea civilizată, singura legătură cu aceasta făcându-se prin telegrame, ambulanță, postaș sau preot.

Modul în care autoarea ne introduce în această lume este minunat, datorită stilului descriptiv viu. Narine Abgarian reușește atât de bine să creeze imagini vibrante ale locurilor, încât avem impresia că ar fi chiar în fața ochilor noștri, cu toate culorile și mirosurile lor; aproape simțim că am putea să le atingem. Pur și simplu citești și parcă ești acolo în sat, mergând pe ulițele satului, văzând și simțind tot ceea ce povestește autoarea.

Maran a fost o comunitate numeroasă, care conținea multe gospodarii. Sătenii își duceau viața liniștită, se adunau în centrul satului pentru a-și schimba produsele. Bântuiți de un teribil cutremur care a făcut să se prăbușească o bună parte din sat, apoi de război, foamete și secetă, mulți săteni au ales să se mute în vale, în lumea civilizată. Doar cetățenii mai în vârstă au ales să nu părăsească pământul strămoșesc.

Pe măsură ce trece timpul, Maran pare să îmbătrânească din ce în ce mai mult, iar populația devine din ce în ce mai puțină și mai neajutorată. Se aseamănă cu unele dintre satele românești, de unde tinerii pleacă și nu se mai întorc, sau alți tineri nu se mai mută în sat. Cea mai tânără dintre cele 23 de familii care mai locuiesc în acest sat este Anatolia, protagonista romanului, în vârstă de 58 de ani.

[…] cel mai tare doare că orașele mor exact în ziua în care le părăsim – pentru un timp sau pentru totdeauna,

ele se închid cu toate zăvoarele, se umplu de praf și cenușă, se transformă într-o iluzie, într-o nălucire,

dăm fuga înapoi – fiice și fii rătăcitori – sărind și țopăind, cu inima gonind nebunește

acolo unde nu mai e nimeni de mult

ne-a luat prea mult să creștem

ne-a luat prea mult să alegem grâul din neghină

cel mai tare doare că nu poți să-i îmbrățișezi pe cei care n-au mai putut să aștepte

Postfață

Personajul principal

Personajele din cartea Din cer au căzut trei mere scrisă de Narine Abgarian sunt bine construite și convingătoare, acestea au personalități și probleme distincte și sunt aduse la viață într-un mod care permite cititorului să se conecteze cu ele.

Anatolia, personajul principal, este o tânără puternică și determinată care trece prin multe încercări și provocări. Ea este un simbol al rezilienței și a speranței în timpul greutăților și a nedreptăților. Tatăl ei, Sevoianț Kapiton, este un om bun și înțelept. A avut trei fiice, dar dintre toate, doar Anatolia a rămas în viață. Pe mama ei, Voske, nu o știe atât de bine, a murit când ea avea doar 7 ani.

La începutul poveștii, Anatolia crede că este pe cale să moară. Chinuită două zile de o sângerare uterină, ea își pregătește hainele de înmormântare, banii și alte lucruri necesare, amintindu-și chipurile celor dragi și evenimente istorice importante, în timp ce zace în pat așteptându-și sfârșitul. Ea face acest lucru cu stoicismul și lipsa de dramatism ale unui om de la țară care a trecut prin multe.

Vineri, imediat după amiază, când soarele, trecând de zenit, se rostogolea ceremonios spre marginea de apus a văii, Sevoianț Anatolia s-a întins să moară. Înainte de a pleca pe lumea cealaltă, ea a udat temeinic grădina de zarzavat și le-a dat găinilor ceva mai mult de mâncare, să nu stea lihnite – cine știe când aveau să-i găsească vecinii trupul neînsuflețit? Apoi a scos capacele de pe butoaiele cu apă de ploaie aflate sub jgheaburi, că, în caz de vreo furtună neașteptată, șiroaiele de apă venite de sus să nu roadă fundația casei.

Viața în Maran nu a fost deloc ușoară pentru Anatolia. A fost căsătorită timp de optsprezece ani nefericiți cu un bărbat care era insensibil și indiferent. Devenită bibliotecară in sat, ea a decorat biblioteca adăugând perdele colorate, creând un „confort și lejeritate… care amintește de o sală de lectură într-o seră bine îngrijită”. Lectura era singura ei scăpare. 

În general personajele au trăsături complexe și credibile, fiecare dintre ele trec prin probleme emoționale și demonstrează o evoluție firească și convingătoare. Narine Abgarian reușește să creeze personaje care au un impact emoțional puternic asupra cititorului, astfel încât cititorul să poată simți ceea ce personajele simt și să poată înțelege mai bine problemele și dificultățile pe care acestea le întâmpină.

Anatolia este doar unul dintre personajele încântător de ciudate din această poveste. Printre alte personaje se numără: vecinii ei amabili, Ovanes și Iasaman (care știe să facă leacuri băbești pentru orice boală); Vasili, fierarul din sat cu o soartă crudă, ursuz în exterior, dar blând în interior; Magtahine, prima soție a lui Vasily, care i se arată acestuia când vede că acesta nu se descurcă; Valinka, care pune o pereche de pantofi în sicriul soacrei unui vecin pentru soțul ei decedat. Fiecare personaj are o poveste ciudată, dar care contribuie la cultura și tradițiile din acest sat.

Personajele formează o legătură unică. Ei împărtășesc necazurile celuilalt și își sărbătoresc bucuriile unul altuia. Împreună, au înfruntat cutremurul care a înghițit unii dintre vecinii și casele lor de pe coasta muntelui; foamete devastatoare care le-a redus populația; războaie care au ucis mulți dintre fiii, frații și soții lor; roiuri de insecte care le-au devorat recoltele; viscol, furtuni de zăpadă și secetă care le-au izolat și mai mult satul.

Populația lor îmbătrânită și în scădere preia orice calamitate pe care viața le aruncă, fără a cădea în cinism sau disperare. Ei se descurcă, împart resurse și funcționează ca o comunitate egalitară în timp ce își îndeplinesc ritualurile zilnice de gătit, culegând recolte, îngrijind animale, reparând hainele și îngrijind unul de celălalt. Adăpostit de tradițiile lor culturale, superstiții și folclor, ei comunică cu cei dragi, decedați, care le apar în vise sau ca apariții. 

Din cer au căzut trei mere este o carte emoționantă și convingătoare, cu o poveste profundă și o descriere minuțioasă a personajelor. Narine Abgarian reușește să aducă la viață o poveste emoționantă despre dragoste, pierdere și speranță într-un mod care va rămâne în mintea și inima cititorului pentru mult timp.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea

7 Comments

  1. Pingback: Top cărți 2023 - Dusă cu cartea 2022-2023

  2. Pingback: Top cele mai vândute cărți 2022 - Dusă cu cartea

  3. Pingback: Top cărți de citit în vacanță - Dusă cu cartea 2023

  4. Pingback: Cărți Black Friday în noiembrie 2023 - Dusă cu cartea 2023

  5. Pingback: Cele mai citite recenzii pe Dusă cu cartea în 2023 - Dusă cu cartea 2023

  6. Pingback: Top cele mai vândute cărți 2023 pe Libris - Dusă cu cartea 2024

  7. Pingback: Recenzie Simon | Narine Abgarian - Dusă cu cartea 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!