Cuprins
- Top cărți de citit în vacanță
- 1. Cât timp înfloresc lămâii de Zoulfa Katouh
- 2. Colțul de rai de Emily Henry
- 3. Insula copacilor dispăruți de Elif Shafak
- 4. Mandibula lui Cain de Edward Powys Mathers
- 5. Poveste amuzantă de Emily Henry
- 6. Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris
- 7. Ochii Monei de Thomas Schlesser
- 8. Furia de Alex Michaelides
- 9. Iţi place mai întunecat de Stephen King
- 10. Cartea cazurilor nerezolvate de Simone St. James
- Top cărți dezvoltare personală de citit în vacanță
- 1. Nu mă poți răni de David Goggins
- 2. Când corpul spune nu de Gabor Mate
- 3. Vindecarea copilului interior de Stefanie Stahl
- 4. Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson
- 5. Mitul normalității de Gabor Mate
- 6. Atomic Habits de James Clear
- 7. Poverty, by America de Matthew Desmond
- 8. Privind soarele în față de Irvin D. Yalom
- 9. Puterea prezentului de Eckhart Tolle
- 10. Călătoria către sine de Irvin D. Yalom
- Cărți de citit în vacanță pentru copii
Indiferent dacă te afli pe o plajă însorită, într-un călătorie în jurul lumii sau într-un loc liniștit în mijlocul naturii, o carte bună iți poate transforma orice vacanță într-o experiență de neuitat. Un roman captivant, o carte de aventură sau un thriller palpitant te vor ajuta să te relaxezi. Acum, când vine sezonul vacanțelor și concediilor, este momentul perfect să-ți alegi câteva cărți de citit în vacanță pentru a te însoți în timpul liber.
Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.
Top cărți de citit în vacanță
1. Cât timp înfloresc lămâii de Zoulfa Katouh
Povestea se desfășoară în Siria, înainte și în timpul revoluției siriene din 2011. Protagonista, Salama, este o tânără fericită dintr-o familie armonioasă. Totul se schimbă odată cu izbucnirea războiului: Salama devine chirurg la un spital local, membrii familiei ei pierd viața sau dispar, iar ea trebuie să ia decizii dificile. Este o poveste devastator de frumoasă, care lasă urme adânci în sufletul cititorului.
2. Colțul de rai de Emily Henry
Colțul de rai este un roman de dragoste și umor care îi are ca protagoniști pe Harriet și Wyn, doi foști iubiți care se prefac că sunt încă împreună în fața prietenilor lor, în timp ce împart un dormitor în casa de vacanță din Maine. Harriet și Wyn se confruntă cu sentimente indecise, secrete și regrete, dar și cu atracția irezistibilă dintre ei. Emily Henry scrie cu ironie inteligentă și sensibilitate despre relațiile dintre oameni, despre iubire și despre adevăr. Colțul de rai este emoționantă, o poveste de dragoste realistă și amuzantă.
3. Insula copacilor dispăruți de Elif Shafak
Insula copacilor dispăruți este un roman al scriitoarei Elif Shafak, o poveste de dragoste care transcende culturi și generații. Acțiunea începe în 1974, pe insula Cipru, în timpul izbucnirii Războiului Civil. Doi adolescenți ciprioți, Kostas (grec) și Defne (turcoaică), se întâlnesc într-o tavernă secretă, singurul loc unde pot fi împreună. Un smochin care crește prin acoperișul tavernei devine martor la întâlnirile lor fericite și la despărțirile tăcute. Douăzeci de ani mai târziu, Kostas, acum botanist, se întoarce în căutarea lui Defne. Cei doi iubiți taie un butaș din smochin și îl duc cu ei la Londra. Acolo, smochinul din grădină leagă destinul fiicei lor, Ada, care încearcă să descopere secretele familiei și să-și găsească locul în lume. Romanul a fost nominalizat la premii prestigioase și explorează teme precum războaiele civile, extremismul și iubirea.
4. Mandibula lui Cain de Edward Powys Mathers
Concediul tău este momentul perfect pentru a te aventura în labirintul literar al “Mandibulei lui Cain” de Edward Powys Mathers. Acest roman polițist unic îți oferă nu doar o poveste captivantă, ci și o provocare intelectuală fără egal.
Șase crime misterioase așteaptă să fie elucidate, iar tu ești detectivul. Paginile cărții sunt amestecate intenționat, iar ordinea lor corectă dezvăluie identitatea victimelor și a criminalilor. Cu fiecare pagină întoarsă, te vei cufunda mai adânc în intriga complexă, punându-ți la încercare logica și perspicacitatea.
Ești pregătit să accepți provocarea lui Torquemada și să dezlegi unul dintre cele mai mari mistere literare? Concediul tău ar putea fi cheia pentru a intra în rândul celor puțini care au reușit să rezolve “Mandibula lui Cain”.
5. Poveste amuzantă de Emily Henry
Daphne și Miles – doi străini aruncați împreună în vâltoarea unei despărțiri duble. Ea, bibliotecară visătoare cu o inimă frântă, el, muzician dezordonat cu un talent pentru melodii triste. Cei doi nu au nimic în comun, în afară de un fost cuplu care acum se iubește nebunește.
„Poveste amuzantă” de Emily Henry este o comedie romantică spumoasă, plină de umor și emoție, care te va face să râzi în hohote și să te îndrăgostești iremediabil de personajele ei. Cu o scriitură plină de viață și o poveste încântătoare, Emily Henry îți oferă o evadare perfectă din cotidian, într-un univers plin de farmec și aventuri neașteptate.
Dacă ești în căutarea unei cărți care să te facă să zâmbești și să te încălzească la suflet, „Poveste amuzantă” este alegerea ideală.
6. Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris
Înainte să te cufunzi în drama mini-serialului “Tatuatorul de la Auschwitz” de pe SkyShowtime, permite-ți să fii captivat de povestea originală, așa cum a fost scrisă de Heather Morris. Cartea te poartă într-o călătorie emoționantă, în inima întunecată a lagărului, unde speranța pâlpâie în cele mai neașteptate locuri.
Lale Sokolov, tatuatorul lagărului, își folosește poziția pentru a-i ajuta pe cei din jur, riscându-și propria viață. Dragostea lui pentru Cilka, o tânără prizonieră, este o rază de lumină într-un univers dominat de cruzime. Povestea lor de iubire, supraviețuire și speranță te va marca profund.
Dar călătoria nu se termină aici. “Călătoria Cilkai“, continuarea romanului, îți dezvăluie soarta altor personaje memorabile și îți oferă o perspectivă mai amplă asupra ororilor Gulagului sovietic și a curajului celor care au îndurat. Așadar, înainte de a apăsa play, deschide cartea și lasă-te purtat de valul emoțiilor. Vei descoperi o poveste care te va marca mult timp după ce ai întors ultima pagină. Citește toată recenzia.
7. Ochii Monei de Thomas Schlesser
Victoria Nash este doar o adolescentă în anii ’40, dar conduce ferma de piersici a familiei sale din Iola, Colorado, singurul supraviețuitor de sex feminin dintr-o familie de bărbați cu probleme. Wilson Moon este un tânăr vagabond cu un trecut misterios, strămutat din ținutul său tribal din regiunea Four Corners, care vrea să creadă că un anumit loc este la fel ca altul. Când Victoria îl întâlnește pe Wil la un colț de stradă, legătura lor neașteptată aprinde la fel de multă pasiune ca și pericolul și la fel de multe revelații ca și secrete.
Victoria fuge în sălbăticia minunată, dar aspră, a munților din apropiere, atunci când se produce o tragedie. Trăind într-o colibă mică, ea se luptă să supraviețuiască în condițiile neiertătoare, fără o idee clară despre ceea ce va fi viitorul ei. Ceea ce se întâmplă după aceea este căutarea ei de a recâștiga tot ceea ce a pierdut, chiar și atunci când râul Gunnison se ridică pentru a-i scufunda pământul natal și singura viață pe care a cunoscut-o vreodată.
8. Furia de Alex Michaelides
Furia de Alex Michaelides este un roman care ne îndeamnă să medităm asupra enigmelor vieții și a deciziilor pe care le luăm, împletind cu măiestrie realitatea cu ficțiunea și destinul cu liberul arbitru. Prin ochii lui Elliot, explorăm adâncimile sufletului uman și ne confruntăm cu întrebări fundamentale despre natura adevărului și iluziei. Fără a dezvălui misterul care învăluie finalul, vă invit descoperiți cum se desfășoară intriga și să trăiți alături de personaje o poveste plină de tensiune și revelații, o poveste care poate fi cu adevărat înțeleasă doar prin lectura paginilor sale. Citește toată recenzia.
9. Iţi place mai întunecat de Stephen King
Îți plac poveștile care te fac să te uiți sub pat înainte de culcare? Atunci “Îți place mai întunecat” de Stephen King este colecția perfectă pentru tine. Stephen King, maestrul necontestat al groazei, te invită într-o călătorie în cele mai întunecate colțuri ale imaginației sale. Fiecare povestire din această colecție este o fereastră către un univers diferit, plin de personaje complexe și situații terifiante.
De la un scriitor care se confruntă cu o fantomă literară, la un grup de supraviețuitori blocați într-un aeroport în timpul unei pandemii, Stephen King explorează teme precum moartea, pierderea și supraviețuirea într-un mod unic și captivant. “Îți place mai întunecat” nu este doar o colecție de povești de groază, ci și o explorare a condiției umane în fața necunoscutului. Cu un stil inconfundabil și o imaginație debordantă, Stephen King reușește să te țină cu sufletul la gură de la prima până la ultima pagină.
10. Cartea cazurilor nerezolvate de Simone St. James
Dacă ți-a plăcut “Clubul crimelor de joi” de Richard Osman, atunci “Cartea cazurilor nerezolvate” de Simone St. James te va cuceri cu siguranță.
În loc de pensionari detectivi, avem o tânără bloggeră pasionată de crime adevărate, Shea Collins. În loc de o casă de bătrâni din Anglia, avem un orășel liniștit din Oregon, cu secrete întunecate ascunse sub suprafață. Shea nu se mulțumește să citească despre crime, ci vrea să le rezolve. Când o presupusă criminală în serie se întoarce în oraș după 40 de ani, Shea își vede șansa de a scrie povestea vieții ei. Dar adevărul este mai întunecat și mai periculos decât și-ar fi putut imagina.
Cu un ritm alert, personaje complexe și o atmosferă misterioasă, “Cartea cazurilor nerezolvate” te va ține captivat până la ultima pagină. Dacă îți plac misterele cu o notă de suspans și o protagonistă curajoasă, această carte este pentru tine.
Top cărți dezvoltare personală de citit în vacanță
Unele cărți de vacanță pot fi, de asemenea, o oportunitate de a-ți îmbogăți cunoștințele și de a-ți dezvolta abilitățile. Poți alege să citești o carte de dezvoltare personală, care să te inspire și să-ți ofere perspective noi asupra vieții.
1. Nu mă poți răni de David Goggins
Pentru David Goggins, copilăria a fost un coșmar – sărăcia, prejudecățile și abuzurile fizice i-au marcat zilele și i-au bântuit nopțile. Dar, prin autodisciplină, tenacitate mentală și muncă asiduă, Goggins s-a transformat dintr-un tânăr deprimat, supraponderal și fără viitor într-un simbol al forțelor armate americane și într-unul dintre cei mai buni atleți de anduranță din lume. Singurul om din istorie care a finalizat antrenamentul de elită ca Navy SEAL, Army Ranger și Air Force Tactical Air Controller, a continuat să stabilească recorduri în numeroase evenimente de anduranță, ceea ce a inspirat revista Outside să-l numească The Fittest (Real) Man in America.
În cartea Nu mă poți răni, el împărtășește povestea sa uimitoare de viață și dezvăluie că majoritatea dintre noi ne exploatăm doar 40% din capacitățile noastre. Goggins numește acest lucru The 40% Rule, iar povestea sa luminează o cale pe care oricine o poate urma pentru a trece peste durere, a demonta frica și a-și atinge potențialul maxim. Citește toată recenzia.
2. Când corpul spune nu de Gabor Mate
Cu toții cunoaștem efectele nefaste ale stresului și amprenta pe care și-o pune asupra organismului, provocând boli cronice. În cartea Când corpul spune nu Gabor Maté analizează impactul stresului asupra organismului, declanșarea bolilor autoimune, relațiile toxice și modul în care corpul răspunde. Cartea dezvăluie o serie de informații prețioase, pe care oricine ar trebui să le cunoască. De ce să aștepți o boală sau un simptom când poți începe să te vindeci?
3. Vindecarea copilului interior de Stefanie Stahl
Cred că este cea mai bună carte pe care am întâlnit-o din categoria tratării rănilor sufletești. După ce Lise Bourbeau mi-a deschis ochii despre importanța vindecării rănilor sufletești dobândite în copilărie, după ce Eckhart Tolle mi-a vorbit despre corpul durere și cum poate fi observat, Vindecarea copilului interior aduce în prim plan copilul umbră din noi. Toate cele trei concepte abordează același subiect, însă într-un mod diferit. Fiecare carte în parte vine cu ceva nou și cu exerciții care să te ajute să depășești această durere. Consider că fiecare dintre ele a declanșat un proces de vindecare interior pentru mine. Citește toată recenzia.
4. Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson
Ești bombardat zilnic cu mesaje despre cum să fii mai fericit, mai productiv, mai de succes? Te simți copleșit de presiunea de a fi mereu pozitiv și de a-ți atinge toate obiectivele? Atunci “Arta subtilă a nepăsării” de Mark Manson este cartea perfectă pentru tine. Manson îți oferă o perspectivă proaspătă și nonconformistă asupra dezvoltării personale, învățându-te că secretul unei vieți împlinite nu constă în a-ți urmări toate dorințele, ci în a alege cu înțelepciune bătăliile pe care merită să le duci.
Cu un stil direct și plin de umor, Manson te provoacă să îți reevaluezi valorile și să te concentrezi pe ceea ce contează cu adevărat. Vei învăța să accepți eșecul ca pe o parte inevitabilă a vieții, să îți depășești fricile și să îți asumi responsabilitatea pentru propriile alegeri. “Arta subtilă a nepăsării” nu este o carte care îți promite fericirea instantanee, ci un ghid practic pentru a trăi o viață autentică și împlinită, în propriii tăi termeni.
5. Mitul normalității de Gabor Mate
Toți cei pasionați de psihologie, psihic, dar și psihogenealogie au auzit de cărțile lui Gabor Mate. Mitul normalității vine să explice pe înțelesul tuturor sursa traumei și cum o putem vindeca. De data aceasta a apelat la ajutorul fiului său, Daniel Mate, pentru a completa anumite informații, dar și pentru a depăși momentele în care inspirația îl părăsea pe Gabor. Pot spune că este o carte completă, utilă, nu numai celor care sunt pasionați de acest gen, dar și pentru toți cei care vor să schimbe ceva în propria viață. Citește toată recenzia.
6. Atomic Habits de James Clear
Indiferent de obiectivele tale, Atomic Habits îți oferă un cadru demonstrat pentru a te perfecționa în fiecare zi. James Clear, unul dintre cei mai importanți experți mondiali în formarea obiceiurilor, dezvăluie strategii practice care vă vor învăța exact cum să vă formați obiceiuri bune, să le abandonați pe cele proaste și să stăpâniți micile comportamente care duc la rezultate remarcabile.
Dacă ai probleme în a-ți schimba obiceiurile, problema nu ești tu. Problema este sistemul tău. Obiceiurile proaste se repetă iar și iar nu pentru că nu vrei să te schimbi, ci pentru că ai un sistem greșit de schimbare. Nu te ridici la nivelul obiectivelor tale. Cobori la nivelul propriilor sisteme. În această carte, vei primi un sistem demonstrat care te poate duce pe noi culmi.
7. Poverty, by America de Matthew Desmond
Poverty, by America este o carte provocatoare și bine documentată despre cum sărăcia persistă în Statele Unite, cea mai bogată țară din lume. Autorul, sociologul Matthew Desmond, arată cum americanii bogați exploatează și marginalizează pe cei săraci, reducându-le salariile, obligându-i în același timp să plătească prea mult pentru locuințe și pentru accesul la bani și credite, și subvenționându-și propria bogăție în detrimentul celor nevoiași. Cartea abundă de povești reale și date științifice care ilustrează inegalitatea și nedreptatea care caracterizează sistemul american. Matthew Desmond nu se limitează la a diagnostica problema, ci propune și soluții radicale pentru a eradica sărăcia și a crea o societate mai prosperă și mai liberă pentru toți.
8. Privind soarele în față de Irvin D. Yalom
Moartea, acel subiect tabu pe care îl evităm cu obstinație, este adus în prim-plan de Irvin D. Yalom în “Privind soarele în față”. Cu o sinceritate dezarmantă și o înțelepciune profundă, Yalom explorează frica universală de moarte și ne oferă instrumente pentru a o înfrunta.
Cartea nu este un manual despre cum să mori, ci un ghid pentru a trăi cu adevărat. Yalom, psihiatru și psihoterapeut renumit, ne împărtășește experiențele sale cu pacienții care se confruntă cu sfârșitul vieții, dar și propriile sale reflecții despre mortalitate.
Prin intermediul poveștilor emoționante, al analizelor psihologice și al referințelor filosofice, Yalom ne arată cum putem transforma frica de moarte într-o forță creatoare. Ne învață să prețuim fiecare clipă, să ne asumăm responsabilitatea pentru viața noastră și să găsim sens în existența noastră efemeră.
9. Puterea prezentului de Eckhart Tolle
Când am citit titlul acestei cărți – Puterea prezentului – am simțit că am puterea de a-mi controla prezentul și că nu este nimeni care ar putea să-mi spună ce este mai bine pentru mine.
Eckhart Tolle este autorul care încearcă să ne facă să conștientizăm că deținem cheia către o altă dimensiune, că suntem stăpânii propriilor vieți și că “predestinarea” este un concept care trebuie scos din vocabularul nostru. Secretul constă în aplicarea lucrurilor pe care le știm deja, însă suntem ocupați cu “fuga zilnică” și cu planificarea în detaliu a fiecărui moment din zi. Uităm să fim prezenți în propriile vieți, ne gândim la cantitate și nu la calitate. Dacă am fi prezenți, calitatea muncii noastre ar creste considerabil și am beneficia de prosperitate atât la locul de muncă, cât și personal. Citește toată recenzia.
10. Călătoria către sine de Irvin D. Yalom
Irvin D. Yalom și-a făcut o carieră din investigarea vieților altora. În această carte de memorii profundă, el își îndreaptă scrisul și ochiul terapeutic asupra lui însuși. Își deschide povestea cu un coșmar: are 12 ani și trece cu bicicleta pe lângă casa unei fete cu acnee. Ca în fiecare dimineață, o strigă, în speranța de a se împrieteni cu ea: “Bună, Rujeolă!”. Dar în visul său, tatăl fetei îl face pe Yalom să înțeleagă că salutul său zilnic a rănit-o. Pentru Yalom, aceasta a fost momentul în care s-a născut empatia; nu va uita lecția.
Pe măsură ce Becoming Myself se desfășoară, vedem cum se naște gânditorul perspicace ale cărui cărți au fost un far pentru atât de mulți. Aceasta nu este pur și simplu povestea vieții unui om, ci reflecțiile lui Yalom asupra vieții și dezvoltării sale sunt o invitație pentru noi să reflectăm asupra originilor propriului nostru sine și asupra sensurilor vieții noastre.
Alte cărți Dezvoltare personală
Cărți de citit în vacanță pentru copii
Pentru cei mai mici călători, alegerea unei cărți de povești este perfect pentru a le înveseli vacanța. Cu ilustrațiile colorate și povestirile pline de aventură, copiii vor călători prin lumi magice și se vor îndrăgosti de personajele lor preferate.
1. Matilda de Roald Dahl
Matilda este o fetiță care este mult prea bună ca să fie adevărată. La vârsta de cinci ani și jumătate, ea rezolvă probleme de înmulțire cu două cifre și citește Dickens. Și mai remarcabil este faptul că tovarășii ei de clasă o iubesc, chiar dacă este o super-tocilară și animalul de companie al profesorului. Dar nu totul este perfect în lumea Matildei…
În primul rând, are doi dintre cei mai idioți și egocentrici părinți care au trăit vreodată. Apoi, mai este și coșmarul mare și plin de sâni al directoarei școlii, domnișoara (“The”) Trunchbull, o fostă campioană la aruncat cu ciocanul, care azvârle copiii în orice moment și care este la fel de simpatică ca un buldozer. Din fericire pentru Matilda, ea are resursele interioare pentru a face față unor astfel de neplăceri: o inteligență uimitoare, o răbdare sfântă și o predilecție înnăscută pentru răzbunare.
2. Erus și Valea Răbdării – Alec Blenche
Erus și valea răbdării înfățișează călătoria unui băiețel pe nume Erus prin Valea Răbdării în care învață ce este răbdarea și multe alte lucruri importante într-o aventură cu rime, cântecele, mister, fructe, iepurași și alte personaje drăgălașe.
Călătoria sa este plină de învățăminte și povețe dar și de momente hazlii și pură bucurie. Însoțită și de o ilustrație de excepție, aventura lui Erus te transpune foarte ușor într-o lume de basm mirific, o lume a copilăriei și a imaginației. Astfel se creează cadrul perfect în care copiii se pot identifica cu personajele și pot învăța în felul lor câteva lucruri foarte importante precum: importanța unei alimentații sănătoase, importanța familiei, importanța prieteniei și, nu în ultimul rand, cât de important este să poți să ai răbdare.
3. Fetița căreia nu-i plăcea numele său – Elif Shafak
Într-un cartier liniștit din Istanbul, trăia o fată căreia nu-i plăcea deloc numele ei… Era inteligentă, curioasă și foarte vorbăreață. Mereu le punea întrebări părinților și profesorilor ei. Bieții adulți aveau dificultăți în a ține pasul cu inteligența ei! Avea un atlas și multe cărți…. Îi plăcea să viseze… Într-o zi, în biblioteca școlii, a avut parte de o surpriză neașteptată. Un glob ciudat strălucea între rafturi. O sferă magică care îi poartă pe toți cei care îl descoperă într-o călătorie de neuitat!
Ești gata să pornești într-o aventură plină de culoare în EFHIMA, Tărâmul legendei, al poveștilor și al basmelor?
4. Găina care nu voia să renunțe – Jill Tomlinson
Hilda este o găină mică, pestriță. Iar când Hilda este hotărâtă, nimic nu o poate opri. Mătușa Hildei tocmai a adus pe lume o familie de pui, iar ea este hotărâtă să îi viziteze. Dar cum va parcurge Hilda cei opt kilometri până la ferma mătușii sale?
5. Tina și primul ei solo – Marilyn Singer, Alexandra Boiger
Tina e sigură că va face un solo în următorul spectacol, Prințul-Broscoi. E deja o balerină extraordinară! Și e mândră de fratele ei mai mic – și el a început să studieze baletul, chiar dacă își petrece mai tot timpul făcând figuri caraghioase în oglindă. Însă Tina va avea parte de o surpriză… și nu de una amuzantă. Ce face o balerină atunci când nimic nu merge așa cum s-ar fi așteptat?
Colecția Tina balerina reprezintă o serie de povești pentru copii scrise de Marilyn Singer și ilustrate de Alexandra Boiger. Copiii vor călători în lumea fascinantă a baletului, alături de Tina, micuța dansatoare, învățând lecții importante de viață.
Indiferent de preferințele tale, alege cărți de citit care te vor însoți în următoarea vacanță.
Pingback: Cărți Black Friday în noiembrie 2023 - Dusă cu cartea 2023
Pingback: Cărți de Crăciun pentru copii și adulți 2023-2024
Pingback: Călătorie La Sighișoara: Locuri De Vizitat și Sfaturi Utile 2024