Top cărți de citit în vacanță
Top cărți de citit în vacanță

Top cărți de citit în vacanță

Indiferent dacă te afli pe o plajă însorită, într-un călătorie în jurul lumii sau într-un loc liniștit în mijlocul naturii, o carte bună iți poate transforma orice vacanță într-o experiență de neuitat. Un roman captivant, o carte de aventură sau un thriller palpitant te vor ajuta să te relaxezi. Acum, când vine sezonul vacanțelor și concediilor, este momentul perfect să-ți alegi câteva cărți de citit în vacanță pentru a te însoți în timpul liber.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Loading

Top cărți de citit în vacanță

1. Toată lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr

Marie-Laure locuiește la Paris, lângă Muzeul de Istorie Naturală, unde lucrează tatăl ei. Când Marie-Laure are 12 ani, naziștii ocupă Parisul, iar tatăl și fiica ei fug în cetatea fortificată de la Saint-Malo, unde unchiul retras al lui Marie-Laure locuiește într-o casă înaltă lângă mare. Împreună cu ei duc cu ei ceea ce ar putea fi cea mai valoroasă și periculoasă bijuterie a muzeului.

Într-un oraș minier din Germania, Werner Pfennig, un orfan, crește împreună cu sora sa mai mică, fermecați de un radio rudimentar pe care îl găsesc și care le aduce știri și povești din locuri pe care nu le-au văzut sau imaginat niciodată. Werner devine un expert în construirea și repararea acestor noi instrumente cruciale și este înrolat pentru a-și folosi talentul în urmărirea rezistenței.

2. Zuleiha deschide ochii de Guzel Iahina

Romanul “Zuleikha își deschide ochii” începe în iarna anului 1930, într-un sat tătar izolat. Zuleikha, o țărancă, împreună cu alte sute de imigranți, sunt trimiși într-un tren de-a lungul eternului drum al condamnaților spre Siberia.

Țărani destoinici și intelectuali din Leningrad, deținuți și infractori, musulmani și creștini, păgâni și atei, ruși, tătari, germani, șovini – cu toții se vor întâlni pe malul râului Angara, apărându-și zilnic dreptul la viață din cauza taigalei și a statului nemilos.

3. A cincea oară în decembrie de James Kestrel

A cincea oară în decembrie este un roman despre război, prizonierat, tortură, dar și iubire, nu într-o ordine anume, ci sunt intercalate. Este primul roman scris de Jonathan Moore sub pseudonimul James Kestrel. Un roman lăudat inclusiv de Stephen King: “O carte a naibii de bună“. Este un excelent roman polițist, iar acțiunea se desfășoară între 1941 și 1945, un context istoric bogat și personaje care vor rămâne în mintea cititorului mult timp. James Kestrel este un scriitor desăvârșit, care știe cum să spună o poveste într-un mod care îi va captiva pe cititori, de la prima până la ultima pagină. Citește toată recenzia.

abonament agatha christie

4. Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău de Fredrik Backman

Elsa are șapte ani și este diferită. Bunica ei are șaptezeci și șapte de ani și este nebună – adică nebună că stă pe balcon și trage cu pistoale de paintball către străini. Ea este, de asemenea, cea mai bună și singura prietenă a Elsei. Noaptea, Elsa se refugiază în poveștile bunicii sale, în Tărâmul celor aproape treji și în Regatul lui Miamas, unde toată lumea este diferită și nimeni nu trebuie să fie normal.

Când bunica Elsei moare și lasă în urmă o serie de scrisori în care își cere scuze oamenilor pe care i-a nedreptățit, începe cea mai mare aventură a Elsei. Instrucțiunile bunicii sale o conduc la o clădire de apartamente plină de bețivi, monștri, câini de luptă și bătrâne doamne, dar și la adevărul despre basme și regate și la o bunică fără pereche.

5. În ape adânci de Paula Hawkins

O mamă singură este găsită moartă pe fundul râului care traversează orașul. La începutul verii, o adolescentă vulnerabilă a avut aceeași soartă. Ele nu sunt primele femei dispărute în aceste ape întunecate, dar morțile lor tulbură râul și istoria sa, scoțând la iveală secrete demult ascunse.

În urmă a rămas o fată singuratică de cincisprezece ani. Fără părinți și fără prieteni, ea se află acum în grija surorii mamei sale, o străină speriată care a fost târâtă înapoi în locul de unde a fugit în mod deliberat – un loc în care a jurat că nu se va mai întoarce niciodată.

6. Hotelul Portofino de J. P. O’Connell

Hotelul Portofino este deschis de doar câteva săptămâni, dar deja problemele se adună pentru proprietara lui, Bella Ainsworth. Oaspeții săi de înaltă clasă sunt pretențioși și greu de mulțumit. Iar ea este în vizorul unui politician local intrigant și corupt, care amenință să o atragă în vâltoarea fierbinte a Italiei lui Mussolini.

Ca să înrăutățească situația, căsnicia ei are probleme, iar copiii ei încă se luptă să-și revină după repercusiunile Marelui Război. Toți ochii sunt ațintiți asupra apariției unei posibile partenere pentru fiul ei, Lucian, dar evenimentele nu se desfășoară conform planului, ceea ce va avea consecințe profunde pentru întreaga familie.

7. Viața ca un râu de Shelly Read

Victoria Nash este doar o adolescentă în anii ’40, dar conduce ferma de piersici a familiei sale din Iola, Colorado, singurul supraviețuitor de sex feminin dintr-o familie de bărbați cu probleme. Wilson Moon este un tânăr vagabond cu un trecut misterios, strămutat din ținutul său tribal din regiunea Four Corners, care vrea să creadă că un anumit loc este la fel ca altul. Când Victoria îl întâlnește pe Wil la un colț de stradă, legătura lor neașteptată aprinde la fel de multă pasiune ca și pericolul și la fel de multe revelații ca și secrete.

Victoria fuge în sălbăticia minunată, dar aspră, a munților din apropiere, atunci când se produce o tragedie. Trăind într-o colibă mică, ea se luptă să supraviețuiască în condițiile neiertătoare, fără o idee clară despre ceea ce va fi viitorul ei. Ceea ce se întâmplă după aceea este căutarea ei de a recâștiga tot ceea ce a pierdut, chiar și atunci când râul Gunnison se ridică pentru a-i scufunda pământul natal și singura viață pe care a cunoscut-o vreodată.

8. Camerista de Nita Prose

Molly Gray nu este ca toți ceilalți. Se luptă cu abilitățile sociale și interpretează greșit intențiile celorlalți. Bunica ei obișnuia să interpreteze lumea pentru ea, codificând-o în reguli simple pe care Molly le putea respecta.

De când bunica a murit, în urmă cu câteva luni, Molly, în vârstă de 25 de ani, se descurcă singură în complexitatea vieții. Ea se dedică cu entuziasm muncii sale de cameristă la hotel. Caracterul ei unic, împreună cu dragostea obsesivă pentru curățenie și eticheta corectă, o fac să fie potrivită pentru slujba asta. Îi face plăcere să-și îmbrace uniforma impecabilă în fiecare dimineață, să-și aprovizioneze căruciorul cu săpunuri și sticle în miniatură și să readucă camerele oaspeților de la Regency Grand Hotel la o stare de perfecțiune.

Dar viața ordonată a lui Molly este dată peste cap în ziua în care intră în apartamentul infamului și bogatului Charles Black, doar pentru a-l găsi într-o mare dezordine și pe însuși domnul Black mort în patul său. Înainte de a-și da seama ce se întâmplă, comportamentul neobișnuit al lui Molly face ca poliția să o considere principalul suspect.

Ea se trezește rapid prinsă într-o rețea de înșelăciune, pe care habar nu are cum să o descâlcească. Din fericire pentru Molly, prietenii pe care nu știa că îi are se unesc cu ea în căutarea unor indicii despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat cu domnul Black – dar vor reuși ei să găsească adevăratul ucigaș înainte de a fi prea târziu?

9. Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian

Din cer au căzut trei mere este o carte emoționantă și convingătoare, cu o poveste profundă și o descriere minuțioasă a personajelor. Narine Abgarian reușește să aducă la viață o poveste emoționantă despre dragoste, pierdere și speranță într-un mod care va rămâne în mintea și inima cititorului pentru mult timp.

Narine Abgarian a ales un titlu ciudat pentru carte. Ar putea simboliza lucrurile care ne sunt luate sau pierdute, ca și cum personajele au pierdut multe lucruri importante în viața lor. Titlul ar putea simboliza trei persoane sau evenimente diferite (cutremur, foamete, război) din carte sau poate fi o referință la faptul că personajele au pierdut speranța, bunăstarea și dragostea. Citește toată recenzia.

10. Abandon de Abdulrazak Gurnah

Povestea din Abandon începe în 1899, într-un orășel de pe coasta din Mombasa. Într-o dimineață, în drum spre moschee, Hassanali, un comerciant amabil și timorat, este îngrozit de ceea ce crede că este un djinn sau un demon care se arată în lumina zorilor. La o examinare mai atentă, se dovedește a fi “un bărbat cu tenul cenușiu”, Martin Pearce, un colonialist, care a fost jefuit și lăsat să moară în sălbăticie de către ghizii săi somalezi și care a ajuns pe jumătate mort în oraș. Hassanali îl primește în casa lui, îi dă de mâncare și de băut și cheamă vindecătorul.

Cel de-al doilea capitol aduce prima dintre multele schimbări de perspectivă: de la punctul de vedere respectuos și modest al lui Hassanali la cel plin de viață și colonialist al oficialului britanic local, Frederick Turner. Aflând că un englez zace în casa lui Hassanali, Frederick dă buzna înăuntru și îl revendică pe bolnav. El presupune că negustorul l-a jefuit pe Martin și îl amenință. Citește toată recenzia.

Top cărți dezvoltare personală de citit în vacanță

Unele cărți de vacanță pot fi, de asemenea, o oportunitate de a-ți îmbogăți cunoștințele și de a-ți dezvolta abilitățile. Poți alege să citești o carte de dezvoltare personală, care să te inspire și să-ți ofere perspective noi asupra vieții.

1. Nu mă poți răni de David Goggins

Pentru David Goggins, copilăria a fost un coșmar – sărăcia, prejudecățile și abuzurile fizice i-au marcat zilele și i-au bântuit nopțile. Dar, prin autodisciplină, tenacitate mentală și muncă asiduă, Goggins s-a transformat dintr-un tânăr deprimat, supraponderal și fără viitor într-un simbol al forțelor armate americane și într-unul dintre cei mai buni atleți de anduranță din lume. Singurul om din istorie care a finalizat antrenamentul de elită ca Navy SEAL, Army Ranger și Air Force Tactical Air Controller, a continuat să stabilească recorduri în numeroase evenimente de anduranță, ceea ce a inspirat revista Outside să-l numească The Fittest (Real) Man in America.

În Can’t Hurt Me , el împărtășește povestea sa uimitoare de viață și dezvăluie că majoritatea dintre noi ne exploatăm doar 40% din capacitățile noastre. Goggins numește acest lucru The 40% Rule, iar povestea sa luminează o cale pe care oricine o poate urma pentru a trece peste durere, a demonta frica și a-și atinge potențialul maxim.

2. Când corpul spune nu de Gabor Mate

Cu toții cunoaștem efectele nefaste ale stresului și amprenta pe care și-o pune asupra organismului, provocând boli cronice. În cartea Când corpul spune nu Gabor Maté analizează impactul stresului asupra organismului, declanșarea bolilor autoimune, relațiile toxice și modul în care corpul răspunde. Cartea dezvăluie o serie de informații prețioase, pe care oricine ar trebui să le cunoască. De ce să aștepți o boală sau un simptom când poți începe să te vindeci?

3. Vindecarea copilului interior de Stefanie Stahl

Cred că este cea mai bună carte pe care am întâlnit-o din categoria tratării rănilor sufletești. După ce Lise Bourbeau mi-a deschis ochii despre importanța vindecării rănilor sufletești dobândite în copilărie, după ce Eckhart Tolle mi-a vorbit despre corpul durere și cum poate fi observat, Vindecarea copilului interior aduce în prim plan copilul umbră din noi. Toate cele trei concepte abordează același subiect, însă într-un mod diferit. Fiecare carte în parte vine cu ceva nou și cu exerciții care să te ajute să depășești această durere. Consider că fiecare dintre ele a declanșat un proces de vindecare interior pentru mine. Citește toată recenzia.

4. Lumina din noi. Cum să învingi în momente dificile de Michelle Obama

Într-o continuare inspirată a cărții sale de memorii devenită bestseller (Povestea mea), fosta Primă Doamnă Michelle Obama împărtășește înțelepciunea practică și strategii convingătoare pentru a rămâne plină de speranță și echilibrată în lumea extrem de incertă de astăzi. Poate că nu există soluții ordonate sau răspunsuri lapidare la marile provocări ale vieții, dar Michelle Obama crede că putem cu toții să identificăm și să ne sprijinim pe un set de mijloace care să ne ajute să gestionăm mai bine schimbările și să rămânem fermi în mijlocul schimbărilor.

În Lumina din noi, ea deschide un dialog sincer și onest cu cititorii, luând în considerare întrebările cu care mulți dintre noi ne luptăm: Cum construim relații rezistente și oneste? Cum putem descoperi forța și spiritul de comunitate în mijlocul diferențelor dintre noi? Ce instrumente folosim pentru a aborda sentimentele de îndoială de sine sau de neajutorare? Ce facem când totul începe să ni se pară deja prea mult?

5. Mitul normalității de Gabor Mate

Toți cei pasionați de psihologie, psihic, dar și psihogenealogie au auzit de cărțile lui Gabor Mate. Mitul normalității vine să explice pe înțelesul tuturor sursa traumei și cum o putem vindeca. De data aceasta a apelat la ajutorul fiului său, Daniel Mate, pentru a completa anumite informații, dar și pentru a depăși momentele în care inspirația îl părăsea pe Gabor. Pot spune că este o carte completă, utilă, nu numai celor care sunt pasionați de acest gen, dar și pentru toți cei care vor să schimbe ceva în propria viață. Citește toată recenzia.

6. Atomic Habits de James Clear

Indiferent de obiectivele tale, Atomic Habits îți oferă un cadru demonstrat pentru a te perfecționa în fiecare zi. James Clear, unul dintre cei mai importanți experți mondiali în formarea obiceiurilor, dezvăluie strategii practice care vă vor învăța exact cum să vă formați obiceiuri bune, să le abandonați pe cele proaste și să stăpâniți micile comportamente care duc la rezultate remarcabile.

Dacă ai probleme în a-ți schimba obiceiurile, problema nu ești tu. Problema este sistemul tău. Obiceiurile proaste se repetă iar și iar nu pentru că nu vrei să te schimbi, ci pentru că ai un sistem greșit de schimbare. Nu te ridici la nivelul obiectivelor tale. Cobori la nivelul propriilor sisteme. În această carte, vei primi un sistem demonstrat care te poate duce pe noi culmi.

7. Gândește ca un călugăr de Jay Shetty

Mi-am dorit foarte mult să citesc Gândește ca un călugăr, deoarece sunt voci care se îndoiesc că Jay Shetty ar fi fost călugăr și se crede că a făcut o poveste care se vinde foarte bine. Din ceea ce am citit nu am rămas cu impresia că ar fi ceva inventat. Sunt informații pe care un cititor experimentat le întâlnește frecvent, însă sunt explicate într-o manieră plăcută, cu exemple din viață, dar și din punctul de vedere al călugărului care are parte de multe provocări.

Gândește ca un călugăr de Jay Shetty își propune să ne conducă către pace, calm și să găsim sensul vieții pe care o trăim. Știm de la Viktor E. Frankl că o viață fără sens te poate îndrepta mult mai ușor către moarte, în comparație cu viața în care ne-am găsit menirea. Citește toată recenzia.

8. Pământul făgăduinței de Barack Obama

În acest prim volum emoționant și extrem de așteptat al memoriilor sale prezidențiale, Barack Obama povestește odiseea sa neașteptată, de la un tânăr în căutarea identității sale la liderul lumii libere, descriind în detalii extrem de personale atât educația sa politică, cât și momentele marcante ale primului mandat al președinției sale istorice – o perioadă de transformări și tulburări dramatice.

Obama îi poartă pe cititori într-o călătorie captivantă de la primele sale aspirații politice la victoria crucială din Iowa, care a demonstrat puterea activismului popular, până la noaptea decisivă din 4 noiembrie 2008, când a fost ales cel de-al 44-lea președinte al Statelor Unite, devenind primul afro-american care a ocupat cea mai înaltă funcție a națiunii.

9. Puterea prezentului de Eckhart Tolle

Când am citit titlul acestei cărți – Puterea prezentului – am simțit că am puterea de a-mi controla prezentul și că nu este nimeni care ar putea să-mi spună ce este mai bine pentru mine.

Eckhart Tolle este autorul care încearcă să ne facă să conștientizăm că deținem cheia către o altă dimensiune, că suntem stăpânii propriilor vieți și că “predestinarea” este un concept care trebuie scos din vocabularul nostru. Secretul constă în aplicarea lucrurilor pe care le știm deja, însă suntem ocupați cu “fuga zilnică” și cu planificarea în detaliu a fiecărui moment din zi. Uităm să fim prezenți în propriile vieți, ne gândim la cantitate și nu la calitate. Dacă am fi prezenți, calitatea muncii noastre ar creste considerabil și am beneficia de prosperitate atât la locul de muncă, cât și personal. Citește toată recenzia.

10. Călătoria către sine de Irvin D. Yalom

Irvin D. Yalom și-a făcut o carieră din investigarea vieților altora. În această carte de memorii profundă, el își îndreaptă scrisul și ochiul terapeutic asupra lui însuși. Își deschide povestea cu un coșmar: are 12 ani și trece cu bicicleta pe lângă casa unei fete cu acnee. Ca în fiecare dimineață, o strigă, în speranța de a se împrieteni cu ea: “Bună, Rujeolă!”. Dar în visul său, tatăl fetei îl face pe Yalom să înțeleagă că salutul său zilnic a rănit-o. Pentru Yalom, aceasta a fost momentul în care s-a născut empatia; nu va uita lecția.

Pe măsură ce Becoming Myself se desfășoară, vedem cum se naște gânditorul perspicace ale cărui cărți au fost un far pentru atât de mulți. Aceasta nu este pur și simplu povestea vieții unui om, ci reflecțiile lui Yalom asupra vieții și dezvoltării sale sunt o invitație pentru noi să reflectăm asupra originilor propriului nostru sine și asupra sensurilor vieții noastre.

Alte cărți Dezvoltare personală

Cărți de citit în vacanță pentru copii

Pentru cei mai mici călători, alegerea unei cărți de povești este perfect pentru a le înveseli vacanța. Cu ilustrațiile colorate și povestirile pline de aventură, copiii vor călători prin lumi magice și se vor îndrăgosti de personajele lor preferate.

1. Matilda de Roald Dahl

Matilda este o fetiță care este mult prea bună ca să fie adevărată. La vârsta de cinci ani și jumătate, ea rezolvă probleme de înmulțire cu două cifre și citește Dickens. Și mai remarcabil este faptul că tovarășii ei de clasă o iubesc, chiar dacă este o super-tocilară și animalul de companie al profesorului. Dar nu totul este perfect în lumea Matildei…

În primul rând, are doi dintre cei mai idioți și egocentrici părinți care au trăit vreodată. Apoi, mai este și coșmarul mare și plin de sâni al directoarei școlii, domnișoara (“The”) Trunchbull, o fostă campioană la aruncat cu ciocanul, care azvârle copiii în orice moment și care este la fel de simpatică ca un buldozer. Din fericire pentru Matilda, ea are resursele interioare pentru a face față unor astfel de neplăceri: o inteligență uimitoare, o răbdare sfântă și o predilecție înnăscută pentru răzbunare.

2. Erus și Valea Răbdării – Alec Blenche

Erus și valea răbdării înfățișează călătoria unui băiețel pe nume Erus prin Valea Răbdării în care învață ce este răbdarea și multe alte lucruri importante într-o aventură cu rime, cântecele, mister, fructe, iepurași și alte personaje drăgălașe.

Călătoria sa este plină de învățăminte și povețe dar și de momente hazlii și pură bucurie. Însoțită și de o ilustrație de excepție, aventura lui Erus te transpune foarte ușor într-o lume de basm mirific, o lume a copilăriei și a imaginației. Astfel se creează cadrul perfect în care copiii se pot identifica cu personajele și pot învăța în felul lor câteva lucruri foarte importante precum: importanța unei alimentații sănătoase, importanța familiei, importanța prieteniei și, nu în ultimul rand, cât de important este să poți să ai răbdare.

3. Fetița căreia nu-i plăcea numele său – Elif Shafak

Într-un cartier liniștit din Istanbul, trăia o fată căreia nu-i plăcea deloc numele ei… Era inteligentă, curioasă și foarte vorbăreață. Mereu le punea întrebări părinților și profesorilor ei. Bieții adulți aveau dificultăți în a ține pasul cu inteligența ei! Avea un atlas și multe cărți…. Îi plăcea să viseze… Într-o zi, în biblioteca școlii, a avut parte de o surpriză neașteptată. Un glob ciudat strălucea între rafturi. O sferă magică care îi poartă pe toți cei care îl descoperă într-o călătorie de neuitat!

Ești gata să pornești într-o aventură plină de culoare în EFHIMA, Tărâmul legendei, al poveștilor și al basmelor?

4. Găina care nu voia să renunțe – Jill Tomlinson

Hilda este o găină mică, pestriță. Iar când Hilda este hotărâtă, nimic nu o poate opri. Mătușa Hildei tocmai a adus pe lume o familie de pui, iar ea este hotărâtă să îi viziteze. Dar cum va parcurge Hilda cei opt kilometri până la ferma mătușii sale?

5. Tina și primul ei solo – Marilyn Singer, Alexandra Boiger

Tina e sigură că va face un solo în următorul spectacol, Prințul-Broscoi. E deja o balerină extraordinară! Și e mândră de fratele ei mai mic – și el a început să studieze baletul, chiar dacă își petrece mai tot timpul făcând figuri caraghioase în oglindă. Însă Tina va avea parte de o surpriză… și nu de una amuzantă. Ce face o balerină atunci când nimic nu merge așa cum s-ar fi așteptat?

Colecția Tina balerina reprezintă o serie de povești pentru copii scrise de Marilyn Singer și ilustrate de Alexandra Boiger. Copiii vor călători în lumea fascinantă a baletului, alături de Tina, micuța dansatoare, învățând lecții importante de viață.

Alte cărți pentru copii


Indiferent de preferințele tale, alege cărți de citit care te vor însoți în următoarea vacanță.

2 Comments

  1. Pingback: Cărți Black Friday în noiembrie 2023 - Dusă cu cartea 2023

  2. Pingback: Cărți de Crăciun pentru copii și adulți 2023-2024

Leave a Reply

Drepturi de autor!