Paradis | Abdulrazak Gurnah
Paradis | Abdulrazak Gurnah

Paradis | Abdulrazak Gurnah

Paradis de Abdulrazak Gurnah este o combinație între un roman istoric, un roman de călătorii și un roman de dragoste, care explorează teme precum colonizarea, rasismul și identitatea culturală prin ochii lui Yusuf. Cartea este scrisă într-un mod elegant și poate fi descrisă ca o meditație asupra istoriei și a prezentului, ilustrând cum oprimarea și rasismul pot afecta identitatea culturală a unei persoane.

Romanul Paradis de Abdulrazak Gurnah este situat înaintea Primului Război Mondial, în Africa de Est, mai exact în Zanzibar, un teritoriu controlat de germani. Tânărul Yusuf, în vârstă de numai 12 ani, este oferit drept slugă unui negustor bogat, “unchiul” Aziz, drept plată pentru datoriile tatălui său.

Litera Jules Verne

Familia lui Yusuf ducea o viață săracă și austeră în orășelul în care tatăl lui spera că se va îmbogăți. Yusuf povestește cum aștepta cu nerăbdare un os în supă, fiind sătul de sosul cleios de bame din fiecare zi, un sos pe care nu-l mai putea mânca. Când îi spunea mamei lui că îi este foame, mama îi zicea să mănânce carii, aluzie la cariile de lemn care mănâncă stâlpii verandei. Astfel, plecarea lui Yusuf de acasă este de bun augur pentru el. “Unchiul” Aziz deținea un magazin într-un orășel de coastă, dar era și un comerciant iscusit, care se va avânta în Africa pentru a face comerț.

Povestea se mută din mediul rural, într-un orășel de coastă și ulterior în inima Africii. “Unchiul” său, de fapt stăpân sau seyyid, face călătorii dese de afaceri în Africa. Inițial, Yusuf a fost lăsat la magazinul lui Aziz, unde muncea alături de Khalil, un băiat mai mare, care era în aceeași situație ca și el. Khalil și sora lui au fost luați ca și plată pentru datoriile tatălui, el fiind deja resemnat cu acest lucru:

– Unde să plec? N-am unde să mă duc, spuse Khalil liniștit. Iar sora mea e aici.

Aici este reprezentat pentru prima dată Paradisul, ca fiind superba grădină a negustorului, înconjurată de ziduri, o adevărată fortăreață pentru cele două neveste ale “unchiului” Aziz. Aceasta era atent îngrijită de un bătrân grădinar, Hamdani, care nu vorbea cu nimeni și lucra fără să zâmbească, fredonând versete din Coran.

Grădina era special creată pentru una dintre soțiile lui Aziz, o femeie desfigurată și “nebună”, așa cum o caracterizează Khalil. Nefiind obișnuită să iasă afară, stătea doar în casă, doar câteva dintre rudele îndepărtate o puteau vizita. De asemenea, pentru a observa frumusețea grădinii, poruncise să fie așezate oglinzi în pomi pentru a admira grădina fără să iasă afară.

Roman de călătorii – Călătoria în ținuturile din interior

O mare parte din carte este “puțin” diferită, cuprinzând călătoria lui Yusuf cu “unchiul” Aziz în interiorul Africii. Este o călătorie de afaceri, dar este și o călătorie spre interior pentru Yusuf. Ca portret evocator al unei societăți africane aflate în pragul schimbării, o regiune majoritar musulmană, condusă de superstiții și misticism, locuită de triburi ciudate, această călătorie pare a fi adevărata inimă a romanului și de un real interes istoric. Cu toate acestea, pe măsură ce europenii își afirmă treptat puterea pe continent, ținutul devine tot mai violent și mai corupt.

În această călătorie, Yusuf se maturizează și este privit ca un “băiat drăguț”, devine un băiat frumușel, dar într-o lume exclusiv masculină a călătorilor și a comercianților, cu multe discuții și avansuri homosexuale de care trebuie să se ferească. Asistă la diverse discuții și glume ireverențioase între un arab local, Hamid, și indianul Kalasinga. În discuțiile acestea sunt evocate diferențele dintre religiile și culturile aflate în conflict în Africa precolonială, dar și modul în care prezența europeană a început să schimbe puterile, tradițiile, societatea.

– În India stăpânesc de sute de ani, spuse Kalasinga. Aici nu sunteți civilizați, cum ar putea face același lucru? Chiar și în Africa de Sud, numai aurul și diamantele merită să-i omoare pe toți oamenii de acolo și să le ia pământul.[…]

– Visezi, prietene, zise Hussein. Uită-te cum și-au împărțit deja între ei cele mai bune terenuri de pe munte. În ținutul de sus au izgonit până și cele mai vajnice triburi și le-au luat pământul. I-au alungat ca pe niște copii, fără nicio greutate, și pe unii dintre conducătorii lor i-au îngropat de vii. […] Ai impresia c-au venit aici numai în vizită? Nu, sunt hotărâți. Vor să stăpânească lumea întreagă.

Călătoria în necunoscut este una frumoasă, dar și amenințătoare. Prin ochii lui Yusuf, Abdulrazak Gurnah evidențiază reacțiile nativilor despre această caravană, care variază de la superstiție și admirație, la apreciere rece și reținută, culminând cu sfârșitul călătoriei, unde avem parte de durere și resemnare. Titlul cărții este cumva ironic aici, evocând Africa precum un Paradis care e pe cale să dispară din cauza invaziei “omului alb” care aduce cu el o nouă ordine mondială.

Roman de dragoste – Crângul dorinței

Romanul revine în magazinul “unchiului” Aziz și ia o întorsătură destul de ciudată. Pe măsură ce Yusuf devine un tânăr destul de atrăgător, el se aseamănă fortăreței lui Aziz: dorit și plin de dorință. Lui Yusuf îi place să-l ajute pe Hamdani în grădină, dar așa începe să fie dorit de către stăpâna lui, soția lui Aziz. Aceasta îl privește prin oglinzile din pomi și devine din ce în ce mai înnebunită din cauza frumuseții lui, crezând că atingând-o, ar putea s-o vindece. În același timp, își dă seama că el are sentimente puternice pentru Amira, sora vitregă a lui Khalil.

– M-a pus să așez oglinzile acelea în copaci astfel încât să poată vedea grădina fără să iasă afară. Așa te-a zărit pe tine. În fiecare zi în care mergeai să lucrezi în gradină, te urmărea în oglinzi. Din cauza ta a devenit și mai nebună decât era. Zicea că Dumnezeu i te-a trims. Ca s-o vindeci.

Spre groaza lui Khalil, Yusuf devine din ce în ce mai nesăbuit pentru a-și satisface fanteziile, în special pentru a o revedea pe Amira. Va reuși Yusuf să scape din această încurcătură? Să-și dea seama că Paradisul nu înseamnă sclavie?

Roman istoric

Cartea Paradis scrisă de Abdulrazak Gurnah ilustrează cum exploatarea și rasismul pot afecta identitatea culturală, iar colonizarea Africii a afectat populația de acolo. Fiecare om trebuie să-și caute propriul drum în viață și propriul Paradis, fie că acesta este o stare interioară sau un loc fizic.

Abdulrazak Gurnah a primit Premiul Nobel pentru literatură în 2021 “pentru incursiunea sa fără compromisuri și plină de compasiune, în ceea ce privește efectele colonialismului și soarta refugiaților în abisul dintre culturi și continente”.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Încerc să găsesc de fiecare dată cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea Paradis de Abdulrazak Gurnah

5 Comments

  1. Pingback: Top cărți 2023 - Dusă cu cartea 2022-2023

  2. Pingback: Cele mai citite recenzii pe Dusă cu cartea în 2023 - Dusă cu cartea 2024

  3. Pingback: Cele mai vândute cărți Bookfest 2022 - Dusă cu cartea 2024

  4. Pingback: Cele mai citite recenzii pe Dusă cu cartea în 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!