Mă vindec. Ghid în ajutorul bolnavilor de cancer | Anne Ancelin Schutzenberger
Mă vindec. Ghid în ajutorul bolnavilor de cancer | Anne Ancelin Schutzenberger

Mă vindec. Ghid în ajutorul bolnavilor de cancer | Anne Ancelin Schutzenberger

Cărțile lui Anne Ancelin Schutzenberger îmi sunt foarte dragi, iar Psihogenealogia și rănile din familie este cartea care mi-a schimbat viața. Și pentru că învățăturile din cărțile ei sunt foarte valoroase, îmi doresc să citesc fiecare apariție. Cartea Mă vindec – ghid în ajutorul bolnavilor de cancer poate fi folosită în ajutorul tuturor bolilor și durerilor, nu doar pentru vindecarea cancerului.

Cauzele apariției cancerului

Atunci când aflăm că cineva drag are cancer sau chiar noi, ne putem întrebarea De ce? De ce eu? și avem impresia că am fost condamnați la moarte. Pentru a putea răspunde la această întrebare, ar trebui să înțelegem cauza apariției cancerului. Ca orice boală, trebuie găsită cauza și nu doar să fie tratat efectul. Dacă bolnavul nu va ști cauza, nici nu va putea să schimbe acele lucruri care au dus la apariția bolii, nu va putea să lupte să trăiască.

La fel ca și Gabor Mate, Anne Ancelin Schutzenberger îi îndrumă pe bolnavi să-și cerceteze copilăria, adolescența și maturitatea, pentru a găsi momentul care a declanșat boala. Cu ajutor specializat și cu analiza sociogramei familiale, pacientul poate afla că boala lui este declanșată de un “sindrom aniversar” și că în familia lui se află rude care au suferit de aceeași boală sau aceasta marchează moartea cuiva din familie.

… aproape toți descoperiseră “agresiunile” pe care le suferiseră, dramele, suferințele vieții și stresul la care fuseseră supuși; descoperiseră de ce anume erau atașați și ce anume pierduseră; conștientizaseră posibilele legături existente între declanșarea bolii lor și stresul, doliurile îndurate sau “pierderea obiectului dragostei” pe care o suferiseră. Și totuși, ei voiau să trăiască. În ciuda tuturor lucrurilor și, uneori, a oricui.

Participarea bolnavului la procesul de vindecare

Se pune întrebarea dacă pacientul ar trebui să știe că suferă de o boală care poate fi nimicitoare sau ar trebui să i se ascundă acest lucru? Anne Ancelin Schutzenberger povestește cum în unele țări, și chiar în Franța, îi este ascuns adevărul pacientului. Atât familia, cât și doctorul îi ascund pacientului adevărul pentru a-l proteja de o eventuală reacție negativă.

După cum s-a demonstrat, cazurile în care pacientul a conștientizat ceea ce i se întâmplă și a putut să lupte pentru viața lui au fost reușite în lumea medicinei. Chiar și în cazurile cele mai grave, în care boala a fost depistată mult prea târziu, fără șanse de vindecare, aflarea adevărului i-a permis pacientului să-și pună în ordine afacerile, moștenirea, relațiile cu ceilalți. S-a constatat o stare de vitalitate crescută cu doar câteva săptămâni înainte de a muri, în care pacientul dornic să-și rezolve problemele și-a revenit, și-a luat la revedere de la ceilalți și a murit împăcat.

Nu doar pentru pacient este important să-și ia rămas bun de la cei apropiați sau să repare anumite stări de conflict dintre el și ceilalți, însă cei care rămân vor putea trece mai ușor peste un doliu.

Un scop pentru a supraviețui: impresia sau certitudinea pe care o are bolnavul, și anume că trebuie să trăiască pentru a-și crește copiii sau pentru a duce un lucru la bun sfârșit; e foarte important că bolnavul vrea să lupte și că se luptă cu energie, nu numai pentru viața sa, pentru integritatea lui corporală, ci și pentru familie.

Depresia – deznădejdea

Așa cum spuneam mai sus, familia și medicul îl protejează pe pacient de teama ca acesta să nu intre în depresie și să-și scurteze timpul rămas cu cei dragi. Faptul că nu mai ai niciun control asupra propriei vieți și că “altceva” a preluat controlul, poate duce la disperare, deznădejde și lipsa speranței.

Este important să se apeleze la terapie, atât pentru pacient, cât și pentru cei din familie, pentru a se depăși aceste momente și fiecare să învețe să trăiască cu această nouă stare, să învețe să se relaxeze, dar și cum să lupte împotriva unei stări care este provocată chiar din cauza neglijenței pacientului.

Într-adevăr, nu este o soluție ca acesta să se învinovățească, dar este necesar să înțeleagă că are puterea să lupte asupra unei stări nou apărute. Șansele de vindecare sunt mult mai mari în cazul pacienților optimiști, decât în cazul celor pesimiști. Trebuie ca acesta să-și recapete puterea asupra propriei vieți, să lupte pentru a se vindeca, iar apoi să rămână vigilent.

Terapia îl ajută pe acesta să devină activ, să facă diferite exerciții de mișcare, să învețe să se relaxeze și să mediteze. Dieta are și ea un rol important, iar renunțarea la vicii și alimentația sănătoasă, bogată în Vitamina C, sunt mijloace prin care se ajunge la vindecare.

O metodă care mi-a atras atenția este vizualizarea. Pacientul își va imagina cum un aspirator atrage celulele bolnave și eliberează unele sănătoase. Acest exercițiu poate fi folosit și în cazul durerilor de cap sau în cazul altor dureri din corp. În cazul în care acest exercițiu nu este făcut în stare de relaxare, va aduce totuși alinarea, ameliorarea durerii. Sunt multe meditații conduse sau melodii pentru relaxarea corpului pe care pacientul le poate încerca pentru a ajunge la această stare de liniște.

Pentru cei care nu au obișnuința sau posibilitatea de a utiliza psihodrama sau alte metode ce implică jocul de rol, putem conveni, de exemplu, să recurgem la starea de relaxare și vizualizare: persoana în cauză se poate imagina coborând lent o scară, așezându-se în incinta unui teatru, ridicând apoi ochii și privind scena. După aceea, cortina se va ridica și persoana “va vedea jucându-se” o scenă traumatizantă – sau o serie de scene – în cadrul teatrului respectiv.

Importanța unei psihoterapii foarte bune

Este demonstrată importanța psihoterapiei în cazul bolnavilor de cancer, deoarece aceasta dublează durata de supraviețuire. Pacientul este ajutat să treacă peste tratamentul agresiv, să depășească momentele de deznădejde, psihoterapia îi permite să trăiască. Pacientul nu trebuie lăsat să se descurce cu diagnosticul care i-a fost comunicat, ci trebuie să primească și îndrumarea către un terapeut specializat în lupta cu această boală.

Așa cum veți vedea în carte, Anne Ancelin Schutzenberger povestește cazuri reale și cazuri în care susținerea unui terapeut este foarte importantă: înaintea operației de extirpare a celulelor canceroase, după operație pentru vizualizarea și grăbirea procesului de vindecare, dar și pe tot parcursul procesului de recuperare.

Medicina a evoluat și metodele de vindecare au evoluat și ele. Dacă în trecut un bolnav era condamnat la moarte de un diagnostic precum cancerul, acum sunt șanse reale ca acesta să se vindece și să-și reia viața. De multe ori, orice boală are o cauză și trebuie descoperită această cauză pentru a ajunge la vindecare.

Citește o carte care îți poate schimba viața în momente în care ești deznădăjduit sau în care totul pare negru și fără rezolvare. Moartea este singurul lucru care nu mai poate fi rezolvat. Cât suntem încă în viață, putem găsi soluții pentru orice!

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea Mă vindec scrisă de Anne Ancelin Schutzenberger

One comment

  1. Pingback: Între două lumi | Suleika Jaouad - Dusă cu cartea 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!