Ikigai: Secrete japoneze pentru o viata lunga si fericita | Hector Garcia, Francesc Miralles
Ikigai: Secrete japoneze pentru o viata lunga si fericita | Hector Garcia, Francesc Miralles

Ikigai: Secrete japoneze pentru o viata lunga si fericita | Hector Garcia, Francesc Miralles

Filozofia Ikigai inseamna „fericirea de a fi mereu ocupat” si de a te inconjura mereu de lucruri pozitive. Dupa ce au studiat viata longeviva a japonezilor de pe insula Okinawa, cei doi autori ai cartii au elaborat un set de reguli, care sa ne ajute sa atingem varsta centenara a locuitorilor din aceasta regiune, varsta care depaseste media mondiala.

Nativii au o alimentatie foarte variata, in special de origine vegetala. Mananca cel putin cinci feluri de mancare cu zarzavaturi si fructe pe zi. Cerealele reprezinta baza alimentatiei, urmate de consumul redus de zahar si sare. Alcoolul este si el pe lista celor mai putin consumate lucruri si este inlocuit de ceaiul verde sau de cel alb. Un studiu a aratat ca ceaiul verde combinat cu iasomie (sanpincha) reduce riscul de boli cardiace, intareste sistemul imunitar, ajuta la diminuarea stresului si reduce nivelul colesterolului.

15 antioxidanti naturali ai regimului alimentar din Okinawa:

  • tofu, miso, peste, morcovi, zarzavaturi amare, diferite soiuri de alge Nori/Konbu, varza, ceapa, muguri de soia, castravete, boabe de soia, cartof dulce, ardei, ceai sanpincha.

Alimentele care ar trebui eliminate din dieta sunt faina si zaharurile rafinate, produsele de patiserie si alimentele prefierte, precum si laptele de vaca si derivatii lui.

Practicarea exercitiilor fizice, dar si a meditatiei, sunt activitati obisnuite in viata fiecarui centenar. Yoga si Radio Taiso sunt exercitii care ajuta la mobilitatea articulatiilor, dar si asupra starii de relaxare si buna dispozitie. Meditatia este cea care ne ajuta sa eliminam energiile negative sau sa le controlam.

Nu ajuta la nimic sa ne facem griji pentru lucrurile pe care nu le putem controla deloc. Trebuie sa avem clar in minte ceea ce nu putem controla, pentru ca astfel sa invatam sa nu ne lasam dominati de emotiile negative.

Sfaturi pentru a evita momentele care ne fac fragili:

  1. Sa adaugam lucruri in plus in viata noastra (pe langa salariu unic, sa cautam modalitati de a castiga extra, pentru a nu fi pusi intr-o situatie fragila)
  2. Sa actionam intr-o maniera conservatoare in anumite domenii si sa ne asumam multe riscuri mici in altele (investitii cumpatate)
  3. Sa eliminam lucrurile care ne fac fragili:
  • sa nu mai rontaim intre mese, sa mancam dulciuri doar o data pe saptamana, sa eliminam treptat datoriile pe care le avem, sa nu avem in preajma oameni toxici, sa nu pierdem timp facand lucruri care nu ne plac doar pentru ca suntem obligati, sa nu acordam mai mult de 20 de minute activitatii pe Facebook.

Cumpara cartea Ikigai: Secrete japoneze pentru o viata lunga si fericita

4 Comments

  1. Pingback: Mica Enciclopedie Lykke si Mica Enciclopedie Hygge | Meik Wiking

  2. Pingback: Pietrele și cristalele - ajutor în viața de zi cu zi – Dusă cu cartea

  3. Pingback: Top cele mai vândute cărți 2023 pe Libris - Dusă cu cartea 2024

  4. Pingback: Mica Enciclopedie Lykke si Mica Enciclopedie Hygge - 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!