Povestea Faridei. Fata care a invins ISIS | Farida Khalaf & Andrea C. Hoffmann
Povestea Faridei. Fata care a invins ISIS | Farida Khalaf & Andrea C. Hoffmann

Povestea Faridei. Fata care a invins ISIS | Farida Khalaf & Andrea C. Hoffmann

In 2015 Andrea C. Hoffmann, unul dintre jurnalistii specializati in problemele din Orientul Mijlociu si situatia femeilor din tarile musulmane, a vizitat o tabara de refugiati din apropiere de Dohuk, Irak. Acolo a aflat despre povestea Faridei Kalaf, o supravietuitoare care evadase din mainile soldatilor ISIS inainte cu 3 saptamani. Marcata de trauma traita, a reusit cu greu sa povesteasca ceea ce i s-a intamplat, atat ei cat si altor fete luate de gruparea ISIS.

Apartinand religiei yaziditilor, locuitorii satului Kocho, au fost deposedati de bunurile lor, de arme si apoi au fost ucisi barbatii. Femeile tinere si cele maritate au fost vandute ca sclave si supuse celor mai groaznice chinuri. Soldatii ISIS nu au tinut cont ca unele dintre ele erau doar niste copile, si dupa ce-si satisfaceau placerile cu ele, le vindeau altor soldati ISIS mai mici in grad decat ei. Desi au incercat sa-si ia viata pentru a nu fi sclavele acestor barbati, acestea nu au putut sa-si duca la bun sfarsit planul, si erau batute si maltratate pana la spitalizare.

Daca ar fi luptat toti barbatii yaziditi asa ca tine, atunci nu i-am fi invins.

Dupa ce i-au fost schimbati “stapanii” de mai multe ori, Farida si un grup de fete au reusit sa evadeze dintr-o tabara ISIS care urma sa fie desfiintata. Ajunse in tabara de refugiati yaziditi, acestea se confrunta cu o alta trauma. O parte de familiile lor nu au supravietuit sau nu se stie nimic despre ei, iar cei existenti acolo le judeca pentru ca nu au putut ramane nepangarite si le prezic o viata nenorocita, pentru ca niciun barbat nu va vrea sa se casatoreasca cu vreuna din ele.

Ceea ce nu a reusit Statul Islamic prin cruzimea lui o facuse acea batrana: prin judecata ei nemiloasa – imi infransese toata forta. De ce sa ma arat prin tabara, daca oamenii ma barfeau pe la spate? Ce sens mai avea viata mea? Eram un nimeni, un nimic, o ratata, care nu mai reprezenta nimic altceva decat o povara pentru rudele ei. Poate ca ar fi fost mai bine sa nu ma reintorc in aceasta lume.

Dupa ce si mama Faridei a reusit sa fuga cu cei 2 frati mai mici ai ei, au aflat ca soldatii ISIS incercasera “sa le spele creierul” si sa-i convinga sa li se alature cauzei lor. Reintregita o mare parte din familie (tatal si fratele cel mare fusesera ucisi) si-au spus fiecare chinurile prin care au trecut. Fratele ei, Serhad, povesteste cum toti barbatii au fost aliniati si impuscati din spate. Reusise sa se salveze pentru ca se prefacuse mort si pentru ca fusese acoperit de sangele celorlati barbati ucisi.

De traumele acestor familii se ocupau organizatii mondiale si au reusit sa o convinga pe Farida sa plece in Germania si sa inceapa o noua viata acolo. Dupa putin timp a urmat-o si familia ei care reusise sa faca rost de actele necesare pentru a se stabili langa ea.

Fanaticii care ne-au transformat pe noi, fetele, in obiecte nu ma vor impiedica sa-mi realizez visul de a fi profesoara de matematica. Am supravietuit pentru a le arata ca sunt mai puternica decat ei.

Cumpara cartea Povestea Faridei. Fata care a invins ISIS

5 Comments

  1. Pingback: Concurs Menage Volum 2 Orgasm – Dusă cu cartea

  2. Pingback: Copiii Războiului Din Siria

  3. Pingback: Casatorie de placere de Tahar ben Jelloun – Dusă cu cartea

  4. Pingback: Eu voi fi ultima - Nadia Murad, Jenna Krajeski – Dusă cu cartea 2021

  5. Pingback: Cărți de citit în 2022 - Dusă cu cartea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!