Îndrăznește să conduci prin muncă neînfricată, conversații dificile și implicare deplină | Brené Brown
Îndrăznește să conduci prin muncă neînfricată, conversații dificile și implicare deplină | Brené Brown

Îndrăznește să conduci prin muncă neînfricată, conversații dificile și implicare deplină | Brené Brown

Brené Brown, doctor în asistență socială, este profesor cercetător (cercetător-povestitor – așa cum îi place să se numească) la Graduate College of Social Work din cadrul Universității din Houston, program finanțat de Fundația Huffington. Este autoarea a 4 bestselleruri: The Gifts of ImperfectionDaring Greatly (Curajul de a fi vulnerabil), Rising StrongBraving the Wilderness (Curajul in sălbăticie) și Dare to Lead (Îndrăznește să conduci).

Timp de două decenii Brené Brown a studiat curajul, vulnerabilitatea, rușinea și empatia. “Îndrăznește să conduci”, cartea scrisă de Brené Brown, este o carte despre leadership, dar este și o carte de dezvoltare personală. Cartea este structurată în 4 părți: Confruntă-ți vulnerabilitatea, Trăiește-ți viața în acord cu propriile valori, Îndrăznește să ai încredere și Învață să te ridici.

elefant.ro%20

Confruntă-ți vulnerabilitatea


Chiar la primul ei TED (cu peste 35 de milioane de vizualizări) vorbește despre puterea vulnerabilității cu aceeași pasiune cu care scrie și în această carte. Vulnerabilitatea nu este o slăbiciune, dar prin ea se poate ajunge la excelență: excelența în viața de familie, excelența in organizația ta.

A simți înseamnă a fi vulnerabil. Crezând că vulnerabilitatea înseamnă slăbiciune, ajungem să credem că emoția înseamnă slăbiciune. Și fie că ne place, fie că nu, suntem ființe raționale. Ceea ce nu înțelegem cei mai mulți dintre noi, iar mie mi-a luat un deceniu de cercetare că să învăț, este că vulnerabilitatea reprezintă leagănul emoțiilor și al experiențelor după care tânjim. Vulnerabilitatea este locul unde se nasc iubirea, apartenența și bucuria.

“Am descoperit că trebuie să ne lăsăm văzuți în totalitate, să ne arătăm vulnerabilitățile. Să iubim din suflet, chiar dacă n-avem nicio garanție.”

Trebuie să te implici pentru ca familia ta să fie fericită, trebuie să te implici dacă vrei că organizația ta să prospere din nou. Curajul în atingerea scopurilor noastre depinde de capacitatea de a ne accepta și de a ne asuma propria vulnerabilitate.

Trebuie să fim vulnerabili și să avem curajul de a ieși în față și pentru asta trebuie să ne descoperim pe noi înșine și trebuie să fim autentici.
Despre rușine Brené Brown spune că este sentimentul de a nu fi niciodată suficient de bun. Rușinea ne poate urmări din umbră sau doar pentru o secundă ne poate copleși și astfel ne vom simți că nu suntem vrednici de conectare, de apartenență sau chiar de dragoste.

Dacă vrei să vezi un orgoliu în stare de alertă maximă, expune-l puțin la rușine. Îmbrățișarea vulnerabilității ne pare atât de terifiantă pentru că, odată cu înlăturarea armurii și cu expunerea inimilor noastre în bătaia săgeților, îi deschidem, de fapt poarta rușinii.

Trăiește-ți viața în acord cu propriile valori

În organizații rușinea este folosită pe post de mecanism de control sau ca un instrument de justiție socială. Sunt anumite semne care denotă că rușinea este ascunsă în organizații, printre care Brené Brown enumeră: perfecționismul, favoritismul, comparația, bârfa, discriminarea.

Atunci când ne confruntăm cu rușinea, reziliența constă în abilitatea de a rămâne autentici, de a trece prin această experiență fără a ne sacrifica propriile valori și de a câștiga de pe urma ei mai mult curaj, mai multă compasiune și conectare decât aveam la început. În cele din urmă, reziliența vizează trecerea de la rușine la empatie – adevăratul ei antidot.

Îndrăznește să ai încredere

Dacă nu ai empatie nu ești capabil să stabilești legături. Empatia este un element-cheie, un ingredient esențial pentru echipele care sunt bazate pe conectare și încredere.

Empatia nu înseamnă conectare la o anumită experiență, ci conectarea la emoțiile care definesc o anumită experiență. Empatia nu este același lucru cu simpatia. “Empatia înseamnă să simți ceva împreună cu ceilalți. Simpatia înseamnă că simți ceva față de ei.”

Atunci când vedem pe cineva care suferă, suntem obișnuiți să încercam să îndreptăm lucrurile sau să dam sfaturi. Dar empatia nu este despre asta, este despre a fi alături de persoana respectivă, este despre a te conecta cu ceva din mine care cunoaște acel sentiment.

Pentru a fi capabili de empatie trebuie să vedem lumea așa cum o văd ceilalți, să nu judecăm, să înțelegem sentimentele acelei persoane și să fim capabili să-i comunicăm că înțelegem acele sentimente.

Îndrăznește să conduci

Liderii curajoși trebuie să-și trăiască viața în acord cu propriile valori; această conștiință nu apare din senin, trebuie să punem în practică predicile pe care le ținem, trebuie să ne comportăm conform acestor valori.

Comandă cartea

2 Comments

  1. Pingback: Cele mai vandute Libris si Carturesti – Dusă cu cartea

  2. Pingback: Recenzie Descopera-te de Andreea Raicu – Dusă cu cartea

Leave a Reply

Drepturi de autor!
%d bloggers like this: