Omul a uitat că trebuie să moară | Ioana Trif
Omul a uitat că trebuie să moară | Ioana Trif

Omul a uitat că trebuie să moară | Ioana Trif

Ioana Trif, o tânără scriitoare cu un viitor promițător, reușește să ne zdruncine rutina de zi cu zi, și să ne facă să ne punem un semn de întrebare înainte de a fi prea târziu.

Cum te-ai simți?

Cum ar fi dacă într-o zi te-ai trezi într-o lume despre care nu știi nimic?

Dacă lumea de afară este un fel de “lume bacoviană” urâtă, atât la înfățișare, cât și din punct de vedere moral? Te-ai simți un fel de “Alice în Țara Urâtului” care încearcă să descopere unde a dispărut tot ce era familiar: telefon, televizor, electricitate. Ai descoperi că oamenii sunt pedepsiți pentru toate atrocitățile pe care le-au comis de-a lungul anilor și din vânător a devenit vânat.

Omul a uitat că trebuie să moară

În lumea aceasta în care totul este în viteză și nu mai avem timp să ne cunoaștem unii pe alții, să ne declarăm sentimentele și să ne îmbrățișam unii pe alții, în lumea aceasta în care oamenii maltratează animale și taie masiv păduri întregi, cartea Omul a uitat că trebuie să moară ne aduce în prim plan răzbunarea Naturii pentru toate lucrurile rele pe care le-am făcut. Oamenii sunt folosiți pe post de ornamente pentru Crăciun, iar animalele care cândva au fost vânate au devenit ele însele niște vânători de oameni.

Omul în comuniune cu natura

Pe lângă lumea “întoarsă” găsim și o lume în care omul trăiește în comuniune cu natura, unde copiii sunt încă niște copii și jocul le ocupă tot timpul, deoarece “Când te joci, timpul nu mai există”. O lume în care frumosul predomină și oamenii urâți nu-și au locul. Fiecare este răsplătit pentru faptele trecutului, iar oamenii răi sunt ținuți în lesă pentru a fi stăpâniți de animalele lor de companie.

Cândva voiam ca lumea să înțeleagă că războiul, politica și religia fuseseră create de zei, pentru zei. Doar ei puteau să le practice, pentru că ei erau nemuritori. Omul trebuia doar să alerge pe câmpii, să râdă și să fie fericit. Era darul pe care îl primise de la creatorul său, fericirea.

Omul nu este stăpânul lumii

Am uitat să ne facem timp pentru a aprecia frumosul din jurul nostru? Am uitat că Omul nu este stăpânul lumii ci trebuie să conlucreze cu natura pentru existenta pașnică a amândurora?

Utilizăm tehnologia ca oricare om modern, însă de ceva timp începusem să-i văd colții de argint. Nu era făcută pentru toată lumea, așa cum o utilizam noi. Ar fi putut fi o bijuterie pentru specia umană, dar în schimb, ajunsese adversarul numărul doi, imediat după timp.

Omul a uitat că moartea este singurul adevăr pe care îl cunoaște. 

Poți cumpăra cartea Omul a uitat că trebuie să moară scrisă de Ioana Trif de la LIBRIS.

4 Comments

  1. Pingback: Laur | Evgheni Vodolazkin – Recenzie – Dusă cu cartea

  2. Pingback: Recenzie Copilaria fermecata | Ioana Trif – Dusă cu cartea

  3. Pingback: Interviu cu autoarea Ioana Trif

  4. Pingback: Mofturi și dulcegării de Ioana Trif – Dusă cu cartea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!