Câștigătorii Goodreads Choice Awards 2023
Câștigătorii Goodreads Choice Awards 2023

Câștigătorii Goodreads Choice Awards 2023

Goodreads Choice Awards reprezintă un eveniment anual ce recunoaște excelența în literatură, oferind cititorilor posibilitatea de a-și exprima preferințele și de a-și susține autorii preferați. Organizat de platforma online Goodreads, acest premiu aduce în prim-plan operele care au captivat și inspirat cititorii pe tot parcursul anului.

Categoriile diversificate, de la ficțiune și non-ficțiune la mister și ficțiune științifică, reflectă diversitatea gusturilor cititorilor și a ofertei literare contemporane. Participanții sunt invitați să voteze (s-au înregistrat 5.879.213 de voturi) pentru cărțile lor preferate în fiecare categorie, influențând astfel desemnarea câștigătorilor.

Goodreads Choice Awards nu doar premiază operele remarcabile, ci este o comunitate a cititorilor pasionați, oferindu-le oportunitatea de a descoperi și de a împărtăși experiențe literare. Autorii se bucură de recunoaștere și susținere, iar cititorii se simt implicați în procesul de decernare a premiilor. Această inițiativă contribuie la promovarea lecturii și la celebrarea diversității în lumea cărților.

Inspiră-te și alege cele mai frumoase cadouri literare!

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Câștigătorii Goodreads Choice Awards 2023

Best Fiction

Yellowface de R.F. Kuang

Yellowface este un roman satiric și metaficțional despre diversitatea rasială în industria editorială și despre influența rețelelor sociale, în special Twitter. Autoarea R.F. Kuan se inspiră din propria sa experiență ca scriitoare asiatico-americană și își folosește umorul negru și un ton profund pentru a critica exploatarea și aproprierea culturală. Este un roman captivant, provocator și actual, care ridică întrebări importante despre rasism și identitate.

Best Historical Fiction & Best Debut Novel

Femeile Weyward de Emilia Hart

Emilia Hart a câștigat două titluri în acest an pentru acest roman. Femeile Weyward este un roman istoric și fantastic care urmărește destinele a trei femei extraordinare, care trăiesc în secole diferite, dar care au în comun un secret legat de vrăjitorie și de puterea naturii. Kate, Altha și Violet sunt personaje complexe și rezistente, care își caută libertatea și identitatea într-o lume ostilă și plină de prejudecăți. Emilia Hart îmbină cu măiestrie originalitatea cu magie, suspans și istorie, creând o poveste captivantă și emoționantă despre moștenirea feminină.

Best Mystery & Thriller

Secretul menajerei de Freida McFadden

Continuarea romanului Menajera, Secretul menajerei este un thriller psihologic al autoarei americane Freida McFadden. Cartea spune povestea lui Millie, o menajeră care lucrează pentru familia Garrick, o familie bogată și misterioasă, care ascunde un secret întunecat legat de soția bolnavă a lui Douglas Garrick. Millie este atrasă de curiozitate și de compasiune în viața lor complicată, dar și de propriul ei trecut tulburător, care o face să ia decizii periculoase. Freida McFadden construiește un labirint de suspans, minciuni și trădări, în care nimic nu este ceea ce pare a fi. Secretul menajerei este o carte captivantă surprinzătoare, care sigur te va ține cu sufletul la gură până la final.

Best Romance

Colțul de rai de Emily Henry

După ce a câștigat în ultimii doi ani, Emily Henry câștigă și al treilea an această categorie. Colțul de rai este un roman de dragoste și umor care îi are ca protagoniști pe Harriet și Wyn, doi foști iubiți care se prefac că sunt încă împreună în fața prietenilor lor, în timp ce împart un dormitor în casa de vacanță din Maine. Harriet și Wyn se confruntă cu sentimente indecise, secrete și regrete, dar și cu atracția irezistibilă dintre ei. Emily Henry scrie cu ironie inteligentă și sensibilitate despre relațiile dintre oameni, despre iubire și despre adevăr. Colțul de rai este emoționantă, o poveste de dragoste realistă și amuzantă.

Best Romantasy

A patra aripă de Rebecca Yarros

A patra aripă este primul volum din seria Empyrean, un roman fantasy cu dragoni, scris de autoarea americană Rebecca Yarros. Cartea o are ca eroină pe Violet Sorrengail, o tânără care vrea să facă parte din elita Navarrei, dar trebuie să supraviețuiască antrenamentelor brutale și intrigilor din Colegiul de Război Basgiath. Violet se confruntă cu dușmani, aliați, secrete și sentimente, în timp ce-și caută locul într-o lume plină de pericole și magie. Rebecca Yarros creează o poveste originală și captivantă, cu personaje complexe și o lume fascinantă.

Best Fantasy

Hell Bent de Leigh Bardugo

Hell Bent este continuarea romanului Ninth House, în care Alex Stern, o studentă la Yale cu abilități paranormale, încearcă să salveze sufletul mentorului ei, Darlington, din iad. Pentru asta, ea trebuie să înfrunte pericolele ascunse în lumea magică a societăților secrete din universitate, dar și demonii propriului ei trecut. Romanul este plin de suspans, acțiune și umor, Alex fiind o eroină puternică și vulnerabilă în același timp. Leigh Bardugo creează o atmosferă întunecată și fascinantă, în care magia se împletește cu istoria și violența.

Best Science Fiction

In the lives of puppets de T.J. Klune

In the lives of puppets este un roman de fantezie urbană inspirat de Aventurile lui Pinocchio de Carlo Collodi, în care un grup de roboți și un om formează o familie neobișnuită într-o pădure ciudată. Când trecutul violent al unuia dintre roboți îi pune în pericol, ei trebuie să călătorească printr-o țară ostilă și plină de magie pentru a-și salva creatorul răpit. Autorul creează o lume fascinantă și complexă, în care roboții au personalități și sentimente. T.J. Klune reușește să creeze o relație frumoasă și provocatoare între Vic, omul, și Hap, robotul.

Best Horror

Holly de Stephen King

Holly este un roman de groază care îl are ca personaj principal pe Holly Gibney, un detectiv privat care a apărut în alte cărți ale lui Stephen King, cum ar fi Mr. Mercedes sau The Outsider. În această carte, Holly trebuie să rezolve un caz de dispariții misterioase, care o conduce la un cuplu de canibali în vârstă, foști profesori universitari. Romanul este plin de tensiune, suspans, violență și umor negru, iar Holly este o eroină inteligentă și curajoasă, dar și fragilă și emoțională. Stephen King creează o atmosferă sumbră și macabră, în care nimic nu este ceea ce pare.

Best Young Adult Fantasy & Science Fiction

Rivali divini de Rebecca Ross

Rivali divini este primul volum din seria Scrisori fermecate, în care doi tineri jurnaliști rivali descoperă dragostea prin intermediul unei conexiuni magice, care le permite să-și trimită scrisori prin dulapurile lor. Pentru a-și salva fratele răpit de o sectă de adoratori ai zeilor, Iris Winnow trebuie să călătorească într-o lume plină de pericole și mister, unde zeii se războiesc din nou după secole de somn. Rebecca Ross creează o atmosferă magică și fascinantă, în care mitologia se împletește cu istoria și jurnalismul.

Best Young Adult Fiction

Șah-mat, cu dragoste de Ali Hazelwood

Șah-mat, cu dragoste este o comedie romantică despre Mallory Greenleaf, o fostă jucătoare de șah care îl învinge pe Nolan Sawyer, campionul mondial, într-un turneu caritabil. Acest lucru declanșează o rivalitate și, în același timp, o atracție între cei doi, care se confruntă cu provocările lumii șahului și ale propriilor lor familii. Romanul este plin de umor, suspans, romantism și surprize. Ali Hazelwood a reușit să creeze o atmosferă fascinantă, în care șahul devine un joc al inimii.

Best Nonfiction

Poverty, by America de Matthew Desmond

Poverty, by America este o carte provocatoare și bine documentată despre cum sărăcia persistă în Statele Unite, cea mai bogată țară din lume. Autorul, sociologul Matthew Desmond, arată cum americanii bogați exploatează și marginalizează pe cei săraci, reducându-le salariile, obligându-i în același timp să plătească prea mult pentru locuințe și pentru accesul la bani și credite, și subvenționându-și propria bogăție în detrimentul celor nevoiași. Cartea abundă de povești reale și date științifice care ilustrează inegalitatea și nedreptatea care caracterizează sistemul american. Matthew Desmond nu se limitează la a diagnostica problema, ci propune și soluții radicale pentru a eradica sărăcia și a crea o societate mai prosperă și mai liberă pentru toți.

Best Memoir & Autobiography

Femeia din mine de Britney Spears

Femeia din mine este biografia sinceră și șocantă al lui Britney Spears, care dezvăluie adevărul despre viața ei de superstar, de la glorie la decădere și la revenire. Britney Spears își povestește experiența despre faima, dragostea, familia, maternitatea, sănătatea mintală și lupta pentru libertate, în fața abuzurilor și manipulărilor la care a fost supusă. In carte Britney dezvăluie detalii intime și emoționante, care arată curajul și reziliența unei femei care a refuzat să renunțe la visurile și la drepturile ei.

Best History & Biography

The Wager: A Tale of Shipwreck, Mutiny and Murder de David Grann

The Wager este o carte captivantă și bine documentată despre un episod istoric uimitor: naufragiul și răscoala de pe nava britanică HMS Wager în 1741. Jurnalistul David Grann reconstituie cu măiestrie aventurile și suferințele supraviețuitorilor, care s-au confruntat cu foamea, furtunile, canibalismul și trădarea. Cartea nu este doar o poveste de supraviețuire, ci și o analiză a imperialismului britanic și a consecințelor sale asupra oamenilor și naturii. David Grann folosește surse primare și secundare pentru a crea o atmosferă autentică și tensionată, care te tine în suspans până la final.

Best Humor

Being Henry: The Fonz . . . and Beyond de Henry Winkler

Being Henry este biografia onestă și cutremurătoare a lui Henry Winkler, actorul celebru pentru rolul lui “Fonz” din serialul Happy Days. Henry Winkler dezvăluie adevărul despre copilăria sa dificilă, despre viața sa cu dislexie severă, despre presiunile rolului care i-a adus faima și despre călătoria sa spre împlinire după ce cel mai îndrăzneț vis al său părea să se fi terminat. Cartea arată curajul și rezistența unui om care a refuzat să se lase copleșit de celebritate.

2 Comments

  1. Pingback: Cărți de Crăciun pentru copii și adulți 2023-2024

  2. Pingback: Top cele mai vândute cărți 2023 pe Libris - Dusă cu cartea 2024

Leave a Reply

Drepturi de autor!