Trei femei | Lisa Taddeo
Trei femei | Lisa Taddeo

Trei femei | Lisa Taddeo

O carte pe care am vrut să o abandonez după primele 50 de pagini. Poate că aveam aceste informații din alte cărți Inteligenta erotica – Esther Perel, Femei care iubesc prea mult – Robin Norwood, Barbati care nu pot iubi – Steven Carter, Julia Sokol, Orașul fetelor – Elizabeth Gilbert, și nu mi se părea nimic nou, incitant.

Dacă nu ai citit aceste cărți de mai sus, Trei femei este o carte plină de informație, de explicații asupra dorințelor nespuse ale femeilor. M-am ambiționat să o citesc și pentru că scriitoare precum: Elizabeth Gilbert, JoJo Moyes, Esther Perel și reviste cunoscute în lumea întreagă o recomandau ca fiind un fenomen.

Trei femei – O capodoperă de nonficțiune literară

Extraordinară… O capodoperă de nonficțiune literară… De multă vreme nu am mai fost marcată atât de profund de o carte…

Elizabeth Gilbert

Lisa Taddeo vorbește despre Lisa, Sloane și Maggie, ca despre 3 femei generoase, autentice care le oferă tuturor posibilitatea de a învăța din experiența lor.

Mă înclin în fața adevărului, curajului și a intenției lor. Consider că poveștile lor evocă dorință așa cum este aceasta în prezent, animalică, măreață și brutală. Toate la un loc. Și asta, în cele din urmă, înseamnă viață!

Pentru a scrie această carte având la bază aproape un deceniu de documentare jurnalistică, Lisa Taddeo a făcut mai multe drumuri către locațiile acestor femei din America.

Maggie

Maggie este o elevă de liceu de 17 ani, care provine dintr-o familie dezorganizată, având doi părinți care au căzut în patima alcoolului și uneori a drogurilor ușoare, având un frate la fel de dezechilibrat ca și ea, și o sora căsătorită. Într-o vacanță la sora ei din Hawaii, a fost sedusă de un bărbat de 31 de ani pe nume Mateo care lucra în armată. Acesta a profitat de inocența ei și de faptul că era proaspăt divorțat, și a întreținut relații sexuale cu ea. Când și-au dat seama despre ce s-a întâmplat, sora și cumnatul ei au vrut să-l înfrunte pe acesta, dar a fost de negăsit.

Maggie este o catolică practicantă și nu crede în reincarnare. Drept urmare, intenționează să profite cât mai mult de viața ei actuală. Vrea să experimenteze totul, dar vrea, de asemenea, să urmeze preceptele religiei ei. Nu e bine să faci sex înainte de căsătorie.

Maggie uită toate aceste învățături și după ce reușește să treacă peste umilința avută pentru începerea vieții ei sexuale, se atașează de profesorul ei de engleză care îi devine confident. Îndrăgostită de vampirul din seria Amurg, Maggie vede relația ei cu Aaron Knodel ca fiind ceva profund și interzis. Pentru că știa că nu se poate încurca cu o minoră, însă aceasta nu mai este inocentă în ale sexului, Aaron Knodel, o încurajează în aceasta nouă iubire și au relații intime “la limită”. Într-o dimineață, Maggie încalcă regula de a nu-i trimite ea mesaj prima și îl felicită pe iubitul ei de ziua lui. Soția află despre relația acestuia și astfel Aaron Knodel se vede nevoit să renunțe la Maggie.

De-a lungul istoriei, mai ales despre bărbați s-a spus că au frânt inimile femeilor. Le-au iubit sau cel puțin așa au pretins, după care s-au plictisit și au petrecut săptămâni sau luni încercând să găsească pretexte pentru a se descotorosi de ele fără prea multe explicații, dispărând fără urmă și fără să le mai caute vreodată. Timp în care femeile așteptau.

Peste câțiva ani, după ce viața îi este dată peste cap de o depresie profundă, Maggie își ia inima în dinți și-l reclamă pe profesorul ei de engleză care fusese declarat “Profesorul anului” în Dakota de Nord.

Lina

Lina este femeie casnică și mamă, în vârstă de 32 de ani, prizonieră într-o căsnicie care și-a pierdut pasiunea. Adolescenta acesteia este marcată de un viol, care o face să-și piardă stima de sine și să se căsătorească cu un bărbat care nu o va săruta niciodată așa cum voia ea, și care din cauza atitudinii lui, o va determina să revină la prima ei iubire din adolescență, Aidan.

Dragă jurnalule,

Sunt îndrăgostită de Aidan Hart și el este îndrăgostit de mine! Și jur că știu că este adevărat. Nimeni de pe tot acest pământ n-a fost mai fericit vreodată. Simt că explodez în fiecare zi, din secunda în care mă trezesc. Sunt atât de fericită că aș putea muri. În sfârșit știu ce înseamnă când lumea spune asta. Aș putea muri.

Desi este mama a doi copii și Aidan la fel, neîmplinirea ei conjugală o fac pe aceasta să se abandoneze în brațele lui, să se întâlnească în secret cu acesta și să aibă relații sexuale pe care nu le-a avut niciodată cu soțul ei, dar care o fac să uite de depresia ei și de toate durerile trupești și sufletești.

Principalul motiv pentru care se simte astfel este lipsa iubirii romantice. Ea trăiește ca și când ar locui cu un coleg de cameră. Mare parte din căsnicia lor, dar mai ales în ultimii ani, Ed nu a mai inițiat nicio partidă de sex, și când obișnuia să preia inițiativa, nu proceda deloc fermecător. Avea obiceiul să o bată ușor cu vârful degetelor pe braț și să-i zică: Ai chef să o facem?

După ce nu a mai atins-o timp de 3 luni, Lina a hotărât să se separe de el. Nu a băgat divorțul pentru a nu pierde asigurarea de sănătate și nici Aidan nu a renunțat la soția lui, desi spunea că nu se înțeleg grozav. Pentru că avusese parte de o familie în care mama ei își arăta frustrarea prin a-și pune bărbatul să mai repare ceva prin casă, Lina și-a dorit un partener care să o iubească și să facă sex, să repare mașini și cu care să meargă pe drumuri prăfuite în aventuri, pentru că lipsa unui astfel de partener o făceau să moară încet și în liniște.

Aidan era un bărbat care îi oferea toate aceste lucruri, o făcea să se simtă ca o femeie și nu ca o simplă piesă de mobilier din casă.

Nu mai reușea să-și vadă clar sfârșitul vieții, nu-și mai putea imagina nuanța cenușie a pământului sub care ar fi îngropată și drumul pe care ar merge dricul pentru a ajunge acolo. Și asta însemna mai multă viață decât avusese în toată existența ei.

Sloane

Sloane este proprietara frumoasă, rafinată și plină de succes a unui restaurant, căsătorită cu un bărbat căruia îi place să o urmărească făcând sex cu alti bărbați și cu femei.

Deoarece mama acesteia ascunsese un secret din adolescență, faptul că într-un moment de neatenție scăpase controlul volanului și o ucisese pe mama ei, iar tatăl o trimisese să locuiască cu prietenii ei pentru nu a nu-i mai vedea chipul, Sloane crește lipsită de dragostea și căldura specifice unei mame. Deși s-a implicat intens în educația acesteia și a dus-o la echitație, patinaj, canto și multe alte activități specifice fetelor, Sloane nu a simțit-o niciodată aproape de ea. Personalitatea ei s-a dezvoltat dezechilibrat, făcând-o pe aceasta să devină anorexico-bulimică și cu înclinații sexuale către ambele sexe.

Este marcată în adolescență de un accident de mașină din care scăpase teafără, dar mașina fratelui său fusese făcută praf. Familia ei nu o întrebase dacă este teafără sau dacă a pățit ceva. Mama nu a putut să o ia în brațe deoarece își aducea aminte de trecut când își omorâse mama, fratele și tatăl ei erau furioși că distrusese mașina.

Îl întâlnește pe Richard, un bucătar șef, căsătorit și cu un bebeluș în momentul în care a început idila lor, care renunță la căsnicia lui și se căsătorește cu ea. Pentru că el avea experiență într-un restaurant de prestigiu, iar ea o experiență managerială, hotărăsc să-și deschidă un restaurant propriu aproape de malul mării.

Richard este cel care o împinge pe Sloane să aducă o a treia persoană în relația lor, iar din acel moment cuplul împarte relația lor conjugala la 3.

( vezi si Menage… – Mira).

La început, când Richard a avut prima dată ideea că ea ar putea face sex cu alti bărbați și să-i spună despre asta, îi fusese greu. Una din probleme fiind aceea că nu-i plăceau întotdeauna bărbații pe care el îi alegea pentru ea. Însă îi plăcea ideea de a fi obraznică și diferită.

Wes este un angajat fermecător care acceptă propunerea celor doi de a condimenta relația lor. Nu era căsătorit însă avea o relație cu o fostă angajată a lor, cu care are 3 copiii. Când iubita acestuia află despre relația lor, aceasta încercă să ia legătura cu Sloane și să o întrebe dacă suferă de boli transmisibile sexual. Sloane nu știa că aceasta nu știe de relațiile iubitului său, și mai ales că este și un al doilea bărbat implicat, soțul ei Richard. Pentru a nu dezvălui acest lucru, ia totul asupra ei.

Situația cu Wes s-a rezolvat de la sine așa cum un glonț tras în cap rezolvă o tumoare crescută acolo. Dispariția lui din viața ei a fost atât de rapidă și caracterul său definitiv atât de indubitabil, încât ea abia putea să-și analizeze durerea.

Trei femei – operă jurnalistică

Trei femei este un portret zguduitor al erotismului în America de azi, expunând fragilitatea, complexitatea și inegalitatea cu care se confruntă dorința feminină. Este o operă jurnalistică, dar și un triumf al artei narațiunii, cu nuanțe fine și empatie, care ne prezintă trei femei de neuitat – și o scriitoare remarcabilă – ale căror experiențe ne amintesc că nu suntem singure. 

Cumpără cartea

2 Comments

  1. Pingback: Strainul de langa mine | Recenzie

  2. Pingback: Cand infloreste liliacul Martha Hall Kelly - Dusă cu cartea 2019

Leave a Reply

Drepturi de autor!
%d bloggers like this: