Cuprins
În cartea Când înflorește liliacul Martha Hall Kelly spune povestea a trei femei, plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care dezvăluie curajul, lașitatea și cruzimea acelor zile.
Drama din lagărele de concentrare
Drama oamenilor care erau duși în lagărele de concentrare nu are margini. Pe lângă faptul că își pierd identitatea, demnitatea (vezi Omul in căutarea sensului vieții – Viktor Frankl), familia, viața și tot ce au mai de preț, femeile sunt și victimele unor experimente necruțătoare care le fac invalide pentru tot restul vieții. Sub pretextul că aceste experimente simulează rănile pe care le pot suferi soldații nemți pe front, precum și simularea condițiilor nefavorabile la care ar fi supuși, acestor femei li se extrag părți din mușchi, oase, iar mai apoi le sunt infectate rănile. “Iepurii” așa cum au fost numite aceste femei, sunt supuse atât unor traume fizice cât și sufletești.
„Când înflorește liliacul” se bazează pe o poveste adevărată. Caroline Ferriday și Herta Oberheuser au existat în realitate, la fel ca tot personalul de la Ravensbruck menționat, la fel ca părinții Hertei și la fel ca mama și tatăl lui Caroline, Eliza și Henry Ferriday.
Aducându-i la viață ca personaje, m0am străduit să îi prezint pe toți în cel mai corect și mai realist mod cu putință. […] La Ravensbruck, singurul lagăr mare de concentrare al lui Hitler dedicat strict femeilor, viața unei prizoniere depindea de relațiile ei cu celelalte femei. După mai bine de șaptezeci de ani de atunci, supraviețuitoarele încă mai vorbesc despre „surorile” lor din lagăr, așa că m-am gândit că ar fi mai potrivit să folosesc două surori ca punct central al poveștii mele.
Medic in lagăr
Herta Oberheuser, o tânără doctoriță ambițioasă, primește cu interes anunțul de angajare ca medic guvernamental într-un lagăr de concentrare. Ajunsă acolo este prinsă într-o capcană și trebuie să se supună ordinelor dintr-o lume dominată de bărbați. Desi este avertizată de către un fost coleg încă de la început, aceasta preferă să îndeplinească toate ordinele, decât să se întoarcă la viața dinainte și să fie victima abuzurilor sexuale la care era supusă din partea unchiului său măcelar. Așa că vede totul că pe șansa nesperată de la viață și o oportunitate de a-și practica profesia de medic.
Cele trei femei
Kasia Kuzmerick, o adolescentă poloneză, este prinsă făcându-și serviciul de curier pentru o mișcare de rezistență și trimisă în lagărul de la Ravensbrück, alături de mama și sora sa. După triere, femeile sunt deposedate de bunurile lor, tunse și batjocorite pentru naționalitatea și convingerile lor politice.
Zuzanna și Kasia Kuzmerick sunt victimele experimentelor ilegale făcute pe oameni de către Herta Oberheuser. Zuzanna este sterilizată și injectată cu Tetanos, iar Kasiei îi este făcută o intervenție la picior care o va mutila pe viață. Mama lor Matka Halina este ucisă după ce încercase să le șteargă de pe lista cu experimente pe fiicele ei.
Salvarea acestor femei vine din partea unui autobuz al Crucii Roșii Suedeze care își face apariția la sfârșitul războiului, pentru a ridica supraviețuitoarele din lagăr. Drama acestor femei continuă și după ce scapă, deoarece trebuie să se lupte pentru drepturile lor, pentru nedreptate și traumă. Întoarse acasă viața nu este mai roz și nici nu primesc despăgubiri, nici tratamente, nici compensații pentru cele suferite.
Drama femeilor nu s-a sfârșit
Caroline Ferriday ia legătura cu aceste femei aflate în suferință și luptă pentru dramele lor. Reușește să facă rost de fonduri pentru intervențiile chirurgicale și pentru tratamentul psihiatric. Deși cu rani adânci subconștiente, medicii reușesc să le redea încrederea în sine și să le facă să accepte o nouă viață.
Herta Oberheuser scapă de pedeapsa cu moartea pentru crimele împotriva umanității datorate experimentelor ei și este condamnată la 20 de ani de închisoare, însă execută doar 5. Profesează în continuare medicina până este deconspirată de către Kasia.
În cartea Cand înflorește liliacul drama perioadei naziste simțită de evrei dar și de toți cei care erau împotriva Fuhrerului, este povestită prin ochii lui Caroline Ferriday, Kasia Kuzmerick, Herta Oberheuser, rezultând un roman de înaltă calitate.
Pingback: Omul in cautarea sensului vietii | Viktor E. Frankl – Dusă cu cartea
Pingback: Cărți despre Holocaust (Guest Post) - De-ale Dianei
Pingback: Bunul doctor din Varșovia Elisabeth Gifford – Dusă cu cartea 2021
Pingback: Cărți de citit în 2022 - Dusă cu cartea
Pingback: Bunul doctor din Varșovia | Elisabeth Gifford - Dusă cu cartea 2021
Pingback: Miss Dior de Justine Picardie - Dusă cu cartea 2023
Pingback: Omul in cautarea sensului vietii | Viktor E. Frankl Dusa cu cartea 2021