Fifty Shades of Grey | E.L. James
Fifty Shades of Grey | E.L. James

Fifty Shades of Grey | E.L. James

Pentru că sunt și oameni care vizionează filmul și citesc ulterior cartea sau niciodată, m-am gândit să fac o categorie separată pentru astfel de cărți. Am ales Fifty Shades of Grey pentru că filmul a fost foarte mult discutat, blamat sau lăudat. Nu voi analiza partea erotică, ci voi aborda partea psihologică a cărții, încercând să descopăr de unde vine atracția lui Christian Grey pentru Sadomasochism sau BDSM.

În spatele unui CEO plin de putere, care a reușit să-și construiască un imperiu, Christian Grey este copilul “unei prostituate drogate” care a fost adoptat de o familie cu stare, o familie care i-a schimbat destinul.

După ce i-a murit mama din cauza unei supradoze de heroină, copilul a rămas încă trei zile cu ea în casă, poliția găsindu-l culcat lângă ea, înfometat și deshidratat. Imaginea aceasta l-a bântuit toată viața sub forma unor coșmaruri violente. Copilul aflat în imposibilitatea de a-și apăra mama, inconștient, își reproșează toată viața acest aspect. Mai trebuie adăugat că și copilul este supus unor bătăi și jigniri de la cel care îi aducea femeii bărbați pentru a se prostitua. Plata cel mai probabil era sub forma drogurilor, pentru că în amintirile copilului aceasta este de foarte puține ori lucidă, fiind constant lăsat fără mâncare sau apă.

Agresivitatea copilului iese în evidență atunci când fratele sau Eliott, tot un copil adoptat, îl necăjește și vrea să-l umilească. Fiecare astfel de înfruntare iese cu rănirea lui Elliot. Reminiscența bătăilor încasate de Christian iese la suprafață. Agresivitatea fiind modul în care acesta ripostează împotriva rănii sale de umilire.

Rana de umilire sau “masca masochistului”

Această rană se dezvoltă atunci când părintele care se ocupă de îngrijirea copilului, de dezvoltarea lui fizică, deține un control excesiv asupra acestuia și el se simte umilit de acest control. Masochistul găsește plăcere și satisfacție în suferință. Caută durerea și umilirea într-un mod inconștient și atrage problemele celorlalți. Tocmai de aceea corpul lui își dezvoltă umerii pentru a căra aceste poveri și uneori este gras și rotund. Este un om al extremelor și de aceea, uneori, poate fi gras sau foarte slab. Se hrănește din problemele altora și face din ele sensul lui de a trăi. Este ca acel cizmar care repară încălțămintea altora, dar a lui este ruptă. De aici și dorința lui Christian de a eradica foamea în rândul populației sărace.

Ochii masochistului sunt mari și rotunzi și oglindesc inocența. Îi este teamă să nu se facă de rușine, să nu fie umilit sau celorlalți să le fie rușine cu el. Se controlează foarte mult pentru a nu se face de rușine. Știe care îi sunt nevoile, dar îi este rușine să și le asculte. Se menține mereu “ocupat cu problemele altora” deoarece libertatea l-ar face să nu mai aibă limite și atunci ar cădea în excese. Se pedepsește pe sine deoarece crede că așa îi pedepsește pe ceilalți. Îi este rușine să cumpere “prăjiturele” deoarece se gândește că nu merită aceste recompense sau dacă se va îngrășa îi va fi rușine cu trupul său. Aici Christian a ținut să aibă o viață sănătoasă și să practice foarte mult sportul.

Are dureri de spate dar și de umeri, probleme cu gâtul și laringele, probleme cu picioarele, dar și probleme cu inima. De aici și interdicția de a fi atins, pe lângă ascunderea cicatricilor de pe piept, căpătate în copilărie.

Evoluția traumei lui Christian

Christian are însă o altă evoluție, fiind ajutat de Elena, o prietenă a mamei lui, cu înclinații BDSM. Acesta este ajutat să nu cadă în patima drogurilor, tipar preluat de la mama sa. Chiar dacă individul se împotrivește, sunt tipare pe care le împrumută de la familia lui (teoria Imago). Fără o analiză minuțioasă a propriului comportament și a ceea ce este preluat de la părinți, mulți ajung să repete ceea ce au făcut proprii lor părinți.

Astfel că adolescentul Christian învață că sadomasochismul este actul prin care oferă și primește plăcere din activități sexuale, care implică primirea sau provocarea de durere sau umilință, umilință pe care a învățat-o de mic, însă de data aceasta are beneficii sexuale.

Tipare familiale

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este atracția acestuia pentru femeile cu înfățișarea mamei lui. Acesta încearcă să le supună în încercarea de a-și pedepsi mama din copilărie, mama care a fost abuzată și umilită sexual. Își impune să nu dezvolte sentimente pentru aceste femei și nici ele să nu manifeste pentru el. Atunci când acestea doresc ceva mai mult, Christian le abandonează și rupe contractul pe care îl are cu ele.

Contractul ca un scut

Contractul este un fel de armură care îl face atotputernic, impenetrabil emoțional și care îi asigură plăcerea proprie. În spatele acestui contract, stă un bărbat nesigur pe sine, mereu preocupat de propriile standarde, care se consideră un monstru și care își refuză iubirea. Acest lucru vine și din teama de a fi abandonat, așa cum mama lui o făcuse, teama de a fi din nou vulnerabil. Pentru a nu depinde de nimeni, muncise și reușise prin propriile puteri să devină un om de afaceri foarte influent. Nu apăruse niciodată în vreun tabloid alături de o femeie, pentru că acest lucru l-ar fi scos din imaginea pe care și-o construise.

Întâlnirea cu Anastasia Steel îi dă acestuia viața interioară peste cap. Tipologia perfectă a femeii care-l atrage, vulnerabilă și obedientă, Anastasia are și ea un trecut bogat din punct de vedere psihologic. Tatăl natural murise când aceasta era încă un bebeluș, iar mama acesteia, o “romantică incurabilă” după cum o caracterizează Ana, avusese 3 căsnicii eșuate. Mereu în căutarea iubirii, mama Anei, reușise să-i strecoare inconștient frustrări și standarde la care nu ajunsese niciun băiat. Din teama că poate fi rănită, Anastasia nu avusese niciodată o relație stabilă, iar terminarea universității o găsește tot virgină, în condițiile în care grupul din care făcea parte avea înclinații libertine.

Schimbarea

Faptul că armura lui Christian o intimidează, îl face pe acesta interesant și atrăgător. Anastasia i se dăruiește trup și suflet, deși aflase înclinațiile acestuia. Își asumă inconștient rolul femeii care prin puterea dragostei îl poate schimba pe bărbatul pe care îl iubește. Acest subiect este tratat pe larg în cartea Femei care iubesc prea mult.

Fără contract

Ceea ce reușește Anastasia nu reușise nicio femeie. Aceasta are o relație fără un contract și reușește să-l facă pe Christian să ofere “mai mult”. Este de înțeles și faptul că Anastasia îi îndeplinește dorințele sexuale, și asta îl face și pe el să-i facă toate plăcerile.

Pentru că “partea întunecată” a lui Christian iese la suprafață din când în când, acesta îi arată Anastasiei ceea ce îi satisface această parte și o pedepsește fizic pe aceasta. Pentru că, în comparație cu el, Anastasia nu fusese abuzată fizic în copilărie, găsește acest act umilirea supremă și-l părăsește.

Ca în orice carte cu final fericit, este urmărită evoluția amoroasă a protagoniștilor, iar Anastasia reușește să se căsătorească cu el și să-i dăruiască doi copii. În același timp îi spulberă și toate fricile pe care le avusese de-a lungul vieții. Departe de partea erotică, este un roman cu descriere de peisaje și situații, o analiză a evoluției personajului Christian Grey.

Cumpără online:

10 Comments

  1. Pingback: Interviu cu Mira, autoarea cărții Menage | Partea I - Dusa cu cartea

  2. Pingback: Critica Constructivă și Critica Distructivă - Lady In Black

  3. Pingback: Atracția către erotism – Dusă cu cartea

  4. Pingback: Atracția către erotism – ATITUDINE SLABĂ

  5. Pingback: Idei de cadouri pentru Valentines Day

  6. Pingback: Menage…Vol.2 Orgasm | Mira

  7. Pingback: Recenzie Menage ... Vol. 1 Pasiune | Mira – Dusă cu cartea

  8. Pingback: Cele mai bune cadouri de Valentine Day - Always in Trend - 2022

  9. Pingback: Trepte spre cer de Alexandra Foarfa - Dusă cu cartea

  10. Pingback: Inteligenta erotica - Esther Perel - Dusă cu cartea 2020

Leave a Reply

Drepturi de autor!