Viața e ușoară, nu-ți face griji | Agnes Martin-Lugand
Viața e ușoară, nu-ți face griji | Agnes Martin-Lugand

Viața e ușoară, nu-ți face griji | Agnes Martin-Lugand

Viața e ușoară nu-ți face griji este continuarea cărții Oamenii fericiți citesc si beau cafea și este la fel de plăcută ca și prima. Ușor de citit și de asimilat ceea ce trebuie să rămână în mintea fiecărui cititor. Da, viața este ușoară dacă lăsăm rațiunea la o parte și ne ascultăm vocea interioară.

După ce s-a întors din Irlanda, Diane este mult mai puternică și mai stăpână pe sine. Reușește să se rupă de părinții ei toxici, genul acela de părinți care se hrănesc din umilirea ta, prin răscumpărarea cafenelei literare de la ei. Alături de bunul ei prieten, Felix, face afacerea una profitabilă însă își dă seama că proiectele dedicate copiilor nu pot fi duse la bun sfârșit.

Memoria Clarei revine și mai puternic când Diane organizează un eveniment dedicat copiilor. Are impresia că atenția pe care le-ar acorda-o celorlalți copii este o trădare pentru fiica ei, dispărută prea repede din această lume.

Am înțeles că făcusem o mare greșeală când un băiețel de vreo trei ani s-a apropiat de mine. Ochii mei s-au aplecat asupra lui, am avut un moment de reținere și m-a apucat tremuratul.

Cartea mi-a căzut din mâini și l-am chemat pe Felix în ajutor.

Mi-am petrecut sfârșitul zilei și noaptea care a urmat înfășurată în plapumă, urlând în pernă, plângând și strigând-o pe Clara.

În același timp, Diane a realizat că nu-și poate face o relație care să se finalizeze cu o căsătorie. Nu concepea aducerea pe lume a unui alt copil, un copil care să o înlocuiască pe fetița ei.

După mai multe întâlniri eșuate, Diane îl întâlnește pe Felix, un bărbat răbdător, care îi oferă dragostea și protecția de care avea nevoie, respectându-i în același timp dorința de a nu deveni mamă momentan.

Sunt convins că un cuplu poate să-și fie de ajuns sieși. Este tot ce aștept de la o relație între noi doi, nimic altceva, te asigur. Avem tot timpul să ne gândim la copii… Am putea încerca aventura de a face o bucată de drum împreună, a încheiat zâmbind.

După câteva luni în care s-au cunoscut și relația părea că merge în direcția bună, cei doi au hotărât să se mute împreună. Chiar dacă i se părea că face totul prea repede, Diane lăsă cursul normal al vieții să se desfășoare.

Viața urma să i se schimbe cu ocazia vizitării unei expoziții de fotografie irlandeză. Pentru că știa că își petrecuse un an de zile în Irlanda, Olivier a încercat să-i facă o surpriză plăcută iubitei lui. Surpriza a fost una neplăcută, deoarece Diane și-a adus aminte de durerea trăită acolo și de Edward. În momentul în care se pregăteau să pună capăt acestei corvoade, o voce cunoscută a strigat-o pe nume pe Diane. Edward își făcea din nou apariția în viața ei, de data aceasta venind el pe teritoriul ei.

După ce au stabilit să se întâlnească a doua zi pentru a afla mai multe despre situația familiei din Irlanda, Diane a fost complet dezarmată. Amintirea clipelor petrecute alături de Edward și a locurilor din Irlanda au declanșat o tornadă de sentimente în sufletul acesteia.

Întâlnirea cu Edward nu i-a adus prea multă alinare. Diane a aflat că mătușă lui Abby, pe care o considera ca și mama ei, are probleme cu inima și că zilele ei sunt numărate.

La aflarea veștii, Diane hotărăște să facă o ultimă călătorie în Irlanda pentru a fi alături de femeia care se purtase atât de frumos cu ea.

Aș fi vrut să fiu acolo cu ea, în salonul ei, lângă foc, să-i spun și să-i repet că se va face bine.

Luată decizia, Diane se pregătește pentru o ultimă călătorie în Irlanda. Lăsă totul în grija lui Felix și a lui Olivier și plecă. Ajunsă în Irlanda descoperă că nimic nu s-a schimbat, doar că Abby este mult mai slabă și neajutorată din cauza bolii de care suferea.

Află cu stupoare că Edward are un băiețel în vârstă de 6 ani. Băiețelul este rezultatul unei nopți de influențe bachice, iar mama acestuia ținuse secretul până în momentul în care iminența morții dăduse peste ea.

Diane reușește să-și stăpânească panica în fața copiilor și se apropie de acest orfan de mamă. Pătrunde în sufletul lui și îi liniștește durerea adânc înrădăcinată.

Zilele petrecute alături de Abby devin memorabile și Edward le imortalizează la cererea acesteia. Având alături toată familia, Abby este mulțumită și pare că a uitat de boală. Toată această poveste se rupe când Diane este nevoită să se întoarcă la viața ei de la Paris, promițând că va ține legătura cu cei de aici și va fi la curent cu evoluția bolii lui Abby.

Viața la Paris nu mai este aceeași, pofta de viață a lui Diane este întreruptă de primirea veștii că Abby a murit. Deși îi promisese că va fi tare și că-i va păstra amintirea vie în sufletul ei, Diane se hotărăște să meargă la înmormântare în Irlanda. Luați prin surprindere, atât Felix cât și Olivier își fac griji pentru o recidivă a depresiei Dianei. Stăpână pe sine, aceasta își impune punctul de vedere și pleacă în Irlanda.

Viața mea tocmai fusese suspendată. Și nimic, nici cafeneaua, nici Olivier, nici Felix nu puteau să lupte împotriva acestui elan.

Moartea lui Abby pare să-i apropie și mai mult pe Edward și pe Diane, iar instinctul matern iese la suprafață în apropierea lui Declan, fiul lui Edward. Ea este mama de care acest copil vitregit de soartă are nevoie, iar Edward pare că se pierde fără liniștea și stăpânirea pe care i le oferă Diane. Înainte de a pleca din Irlanda, cei doi hotărăsc să-și “joace rolul de îndrăgostiți” până la capăt, dăruindu-și atât trupul cât și sufletul.

– O să ne facem și mai mult rău, oprește-te, te rog…

– O noapte… ne mai rămâne o noapte de iluzii.

– Te iubesc, am șoptit.

– Să nu mai spui asta niciodată… nu schimbă nimic…

– Știu… dar pentru câteva ore să ne dăm voie să fim eliberați de tot.

Despărțirea este și mai grea după ce Diane pătrunsese adânc atât în sufletul lui Edward cât și în cel al fiului său. Ajunsă în Franța, Diane îi mărturisește lui Olivier că nu mai poate continua această relație, deși acesta simțise ruperea din ziua când Diane îl întâlnise pe Edward la expoziție, însă refuzase sau nu estimase corect intensitatea sentimentelor acesteia pentru el.

Simțind că își poate întemeia o nouă familie alături de Edward și Declan, Diane ia hotărârea de a vinde cafeneaua literară în ciuda împotrivirii lui Felix care se simte trădat și abandonat. Până în momentul în care îi trimite o poză cu pancarta “De vânzare”, Edward nu dorește să-și facă iluzii prea mari și nici nu-i spune băiețelului că este posibil că Diane să se întoarcă la ei.

Diane scoate un preț bun de la un cumpărător care îi acceptă și condiția ca Felix să-și continue munca în cafeneaua literară. Aflând povestea vieții lui Diane și a prietenului ei, Felix, Frederic noul proprietar îi dezvăluie că și el este gay și că Felix va fi pe mâini bune.

Liniștită sufletește, Diane se întoarce în Irlanda și devine mama și soția dorită de Edward și de micuțul Declan. Tot ce mai trebuie să facă, este să-i convingă pe aceștia că nu va mai pleca niciodată de lângă ei.

Am zărit părul rebel al lui Declan în mijlocul celorlalți. Și-a împins colegii și s-a năpustit spre mine. Avea aceeași teamă ca și tatăl lui: să nu dispar pe neașteptate.

Cartea Viața e ușoară nu-ți face griji are un final neașteptat, așa că vă las pe voi să descoperiți cum evoluează viața lui Diane în Irlanda.

Cumpără online:

One comment

  1. Pingback: Oamenii fericiți citesc și beau cafea | Agnes Martin-Lugand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!