Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor | Gary Chapman, Ross Campbell
Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor | Gary Chapman, Ross Campbell

Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor | Gary Chapman, Ross Campbell

Dupa ce am citit Cele cinci limbaje ale scuzelor (recenzie aici) am fost impresionata de faptul ca fiecare om are propriul lui limbaj in care isi cere scuze sau isi arata iubirea. Pentru ca fiecare adult este diferit, asa este si fiecare copil, diferit. Prin intermediul unuia dintre cele cinci limbaje de iubire, specific copilului dumneavoastra – timpul acordat, cuvintele de incurajare, darurile, serviciile sau mangaierile fizice – ii veti putea transmite in mod eficient si neconditionat sentimente de respect, afectiune si implicare totala, care vor avea o mare rezonanta in sufletul sau.

Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor

1. Mangaierile fizice

Desi multi parinti se abtin de la mangaierile fizice de teama de a nu fi interpretate ca si pedofilie, sau in trecut au suferit abuzuri din partea parintilor sau persoanelor apropiate, Gary Chapman si Ross Campbell ne avertizeaza ca ne lipsim copiii de un limbaj prin care puteam comunica cu ei. Mangaierile fizice presupun imbratisari, saruturi, ajutarea copilului la imbracare si dezbracare, spalarea lui, iar pentru adolescent puteti invata niste semne care implica strangeri de mana, saubatai usoare pe umar, sau taticii pot simula lupte corp la corp cu baietii.

Mangaierile fizice sunt cele care le ofera protectie si ii ajuta sa se dezvolte emotional. In acelasi timp daca un copil este batut sau impins de catre parinti, acesta va fi afectat foarte puternic, deoarece este ranit profund prin acel limbaj pe care el il considera principalul mod de a i se arata iubire.

“Mangaierea fizica este de fapt limbajul de iubire cel mai simplu de folosit neconditionat, pentru ca parintii nu au nevoie de ocazii speciale sau de justificari pentru a stabili o mangaiere fizica. Au aproape tot timpul ocazia sa-si transfere iubirea in sufletul copilului printr-o mangaiere. Chiar cand sunt ocupati, parintii pot sa-si mangaie usor copii pe spate, umar sau pe brat.”

2. Cuvintele de incurajare

Folosite in sens pozitiv, cuvintele au mare putere in comunicarea iubirii. Laudandu-i si incurajandu-i intr-un mod tandru si afectuos, ii aratam copilului ca tinem la el si ca il iubim. Cuvintele de incurajare sunt foarte eficiente atunci cand se concentreaza asupra unui anumit efort pe care il face copilul. Atunci cand observati ca un copil face un lucru bun, laudati-l si va avea un efect pozitiv asupra lui.

“Aceste cuvinte sunt ca un balsam pentru suflet; ele hranesc interior copilul, dandu-i sentimentul valorii de sine si al sigurantei. Desi asemenea cuvinte se spun cu usurinta, ele se uita greu. Copilul trage foloasele de pe urma acestor cuvinte de incurajare o viata intreaga.”

La fel ca si abuzul fizic, folosirea unui limbaj necorespunzator sau jignirea copilului, il va rani acolo unde il doare cel mai tare.

3. Timpul acordat

Desi traim in epoca vitezei si ziua de 24 de ore nu ne mai ajunge pentru a face ceea ce ne-am propus, timpul pe care il petrecem alaturi de copiii nostri trebuie sa fie de calitate. Fie ca ne jucam cu ei sau ne uitam la televizor la emisiunea lui preferata, sau ii suntem alaturi cat timp isi face lectiile, copilul va aprecia acest timp si va simti ca este iubit.

Nu trebuie sa facem din acest timp acordat un eveniment, ci trebuie sa gasim o activitate pe care sa o facem impreuna. Fie ca mama isi ia copilul sa o ajute sa prepare ceva pentru cina, deoarece nu poate neglija acest aspect, sau tatal trebuie sa repare ceva prin casa care nu mai poate fi amanat, luati copilul alaturi de voi si acesta va simti ca este o prioritate in viata parintilor lui.

“Daca principalul limbaj de iubire al copilului dv. este timpul acordat, puteti fi siguri de un lucru: fara o cantitate suficienta de timp acordat si de atentie concentrata, copilul va avea parte de framantari pline de griji, deoarece va crede ca parintii lui nu-l iubesc.”

4. Darurile

Asa cum unii copii considera acordarea timpului sau a imbratisarilor, ca fiind dovada de iubire, alti copii considera ca oferirea darurilor este iubirea manifestata de parinti. Daca esti un parinte care calatoreste foarte mult, iar copilul tau iubeste sa i se faca daruri, nu uita sa-ti faci timp sa-i cumperi ceva de fiecare data cand esti departe de el. Va aprecia acest lucru si absenta ta va fi compensata de bucuria reintalnirii si de oferirea cadourilor.Daca nu ai posibilitatea de a-i cumpara copilului tau cadouri scumpe, ii poti face cadou felicitari, mici obiecte sau sa-i confectionezi singur.

“Oferirea si primirea de daruri pot exprima cu putere iubirea fie pe moment, iar adesea fie chiar si ani de zile mai tarziu. Chiar si cadourile cele mai neinsemnate devin simboluri ale iubirii, ele fiind o forma a unui limbaj de iubire.”

Asta nu inseamna ca trebuie sa abuzam de acest limbaj si sa le oferim copiilor jucarii sau lucruri de care nu au nevoie. Ele vor deveni o povara atat pentru copil, pentru ca ii vor lua din spatiul camerei lui, iar pentru noi care trebuie sa facem curat in camera lui, va deveni o corvoada. Cei doi autori atrag atentia asupra principiilor care trebuie sa stea la baza oferirii unui cadou: darurile trebuie alese in functie de scop si de utilitatea lor. Nu trebuie sa le oferim copiilor daruri doar pentru a-i impresiona. Cu timpul aceste daruri isi vor pierde din unicitate.

5. Serviciile

Ca parinte trebuie sa ai disponibilitatea de a-i face servicii copilului tau. Pregatirea micului dejun cu ceea ce le place cel mai mult copiilor, poate insemna o dovada de iubire. Ajutandu-ti copilul sa-si faca patul, sau alegerea hainutelor pentre scoala poate reprezenta o dovada de iubire. Un tata care repara o jucarie stricata, sau o mama care coase o hainuta rupta sau face tivul unei rochite, ii pot demonstra copilului cat de mult este iubit.

“Ca parinte ce trebuie sa serveasca interesele copilului, probabil ca ati mai descoperit ceva in legatura cu acest limbaj al iubirii: serviciile solicita din punct de vedere fizic si emotional. De aceea, noi, parintii, trebuie sa fim foarte foarte atenti cu sanatatea fizica si emotionala. Pentru sanatatea fizica, avem nevoie de un somn echilibrat, dar si de o hrana sanatoasa, precum si de exercitii fizice. Pentru sanatatea emotionala, este necesara ingaduinta si o relatie de sprijin reciproc in casnicie, acestea fiind de o importanta capitala.”

Atunci cand aplicam limbajul serviciilor, trebuie sa ne intrebam si in serviciul cui ne aflam. Ca partener in casnicie si ca parinte, trebuie sa ne ajutam jumatatea sau copilul, pentru a ne exprima astfel iubirea. Cu siguranta ne dorim sa mentinem plin rezervorul de iubire al partenerului si al copilului prin oferirea acestor servicii.

“Deoarece copiii au nevoie de o mama si de un tata care sa le fie un model de viata echilibrat, faptul ca va gasiti timp si pentru relatia matrimoniala joaca un rol essential in a reusi sa fiti parinti buni.”

Scopul final al acestor limbaje aratate copiilor este de a-i ajuta sa devina adulti maturi, capabili sa ofere iubire prin intermediul lor.

Cumpara cartea Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor

11 Comments

  1. Pingback: Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine ed.7 - Lise Bourbeau

  2. Pingback: Dansul furiei | Harriet Lerner – Recenzie – Dusă cu cartea

  3. Pingback: Cele cinci limbaje ale iubirii | Gary Chapman – Dusă cu cartea

  4. Pingback: Bekid livrează fericire pentru pitici și părinți – Dusă cu cartea

  5. Pingback: Cărți bune de citit de Crăciun – Dusă cu cartea

  6. Pingback: Cum sa le vorbim copiilor astfel incat sa ne asculte | Recenzie

  7. Pingback: Pedepsiti prin recompense – Alfie Kohn – Dusă cu cartea 2020

  8. Pingback: Cărți bune de citit de Crăciun - Dusă cu cartea

  9. Pingback: Top cărți 2023 - Dusă cu cartea 2022-2023

  10. Pingback: Top Cărți 2024 - Dusă cu cartea 2024

  11. Pingback: Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine - Lise Bourbeau 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!