Pedepsiti prin recompense – Cum sa evitam bulinele rosii, bonusurile, lauda si alte feluri de mita | Alfie Kohn
Pedepsiti prin recompense – Cum sa evitam bulinele rosii, bonusurile, lauda si alte feluri de mita | Alfie Kohn

Pedepsiti prin recompense – Cum sa evitam bulinele rosii, bonusurile, lauda si alte feluri de mita | Alfie Kohn

Behaviorismul se poate traduce prin zicala “Fa asa si primesti asta”. Alfie Kohn doreste prin cartea Pedepsiti prin recompense, sa demonstreze ca eficienta acestei tehnici este pusa la indoiala si ca folosirea ei pe termen lung este urmata de efecte nocive. Dupa analiza mai multor studii, Alfie Kohn a ajuns la ideea ca omul va reactiona la “motivatia extrinseca” doar atata timp cat va fi stimulat. Cand acest lucru inceteaza, oamenii isi pierd motivatia pentru a face un lucru.

Pentru a analiza efectele recompenselor, ar fi suficient sa definim motivatia intrinseca drept o dorinta de a te implica intr-o activitate de dragul activitatii, doar pentru satisfactia pe care ti-o ofera. Motivatia extrinseca inseamna sa te implici intr-o activitate pentru ca iti va aduce un beneficiu sau ceva de genul acesta.

Atunci ce este de facut?

Oamenii sau copiii nu mai trebuie recompensati pentru rezultatele lor? Kohn indruma oamenii sa colaboreze intre ei, pentru ca asa vor ajunge sa aiba mai mult succes decat daca ar manipula pe cineva. Parintii trebuie sa ofere dragoste si sustinere, dar si sa ghideze si sa ofere directii, un feedback. Cuvintele de lauda care iau forma unor recompense verbale fac in general mai mult rau decat bine, mai ales cand fac parte dintr-o strategie de a incuraja anumite tipuri de comportament.

Stabilirea unui targhet are in spatele lui o lipsa de management, iar stabilirea castigului este lasata pe spatele angajatului. In urma studiilor lui Kohn, oamenii care nu atingeau aceste targheturi, erau demoralizati si chiar frustrati, sau daca le atingeau, o data atinse munca lor se plafona. Copiii care erau platiti pentru a face un puzzle, isi pierdeau imediat interesul dupa plata si incetau sa se mai joace cu el, in comparatie cu altii care nu erau platiti si continuau sa se joace si dupa terminarea acestei activitati.

Fara pedepse fizice

Kohn ne atrage atentia si pentru folosirea pedepselor in cresterea copiilor, dar si la locul de munca. Copiii care au fost supusi pedepselor fizice tind sa fie mai agresivi decat semenii lor si chiar ajung sa fie violenti cu proprii copii si transmit mesajul “Violenta este un mod acceptabil de a-mi exprima mania”. Faptul ca pedeapsa nu ne invata nici macar ce n-ar trebui sa facem, accentul este pus pe consecinta actiunii (asupra autorului), si nu pe actiune in sine. Cand un parinte spune “Sa nu te mai prind ca faci asa!” copilul raspunde speriat “Bine, n-ai sa ma mai prinzi data viitoare.”

Chiar si in zilele noastre, sunt lideri ai lumii de afaceri care cred ca teama motiveaza oamenii sa lucreze bine. “Sper ca toata lumea vine aici ingrozita” a spus un director de la AT&T. “E bine sa-i facem sa se simta inconfortabil pe cei ce fac parte din ultimele zece procente ale clasamentului intern” a declarant un vicepresedinte al resurselor umane de la IBM.

Folosirea puterii pentru a face sa i se intample cuiva lucruri neplacute e un mod indoielnic de a interactiona cu oamenii, si in special cu copiii.

Pedepsiti prin recompense

Se pare ca recompensele distrug chiar relatiile interumane. Cel mai sigur mod de a distruge munca de echipa si inclusiv performanta, spune Kohn, este de a face performantele greu de obtinut – adica de a obliga oamenii sa intre in competitie unii cu altii. Sistemele de plata in functie de performanta, “trimiterea semnalelor corecte pentru un randament bun” trebuie sa “retina suficient din plata” atunci cand munca oamenilor este nesatisfacatoare, conform unui text standard despre compensatii.

Oscar Wilde spunea “Cunosc pretul oricarui lucru si valoarea niciunuia” ceea ce ar trebui sa ne atraga atentia in aceasta “fuga dupa bani”.

Cumpara online

2 Comments

  1. Pingback: Top cărți 2023 - Dusă cu cartea 2022-2023

  2. Pingback: Top cărți 2023-2024 - Dusă cu cartea 2023-2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!