Onoare | Elif Shafak
Onoare | Elif Shafak

Onoare | Elif Shafak

Acest roman este dedicat celor care văd și celor care aud, după cum își începe Elif Shafak scrierea. Așa cum ne-a obișnuit, în Onoare Elif Shafak abordează subiecte de actualitate cum ar fi onoarea sau crima în numele ei. O poveste cutremurătoare despre secrete familiale care se transformă în poveri pentru o altă generație.

Secrete de familie

Așa cum am aflat în Psihogenealogia și rănile din familie – Anne Ancelin Schutzenberger (recenzie aici), secretele unei familii pot avea consecințe asupra mai multor generații dacă nu sunt spuse și înțelese ca atare. Destinul urmărește până la trei generații și fiecare individ își duce zbuciumul sufletesc împotrivindu-se, însă “amprenta” îi urmează chiar și când își schimbă țara.

Untitled 2

Făcând parte dintr-o familie cu alte șase fete, Pembe și sora ei Jamila, au fost primite cu supărare de către mama lor. Voind să-l facă pe Dumnezeu să înțeleagă că familia așteaptă un băiat după atâtea fete, aceasta le pune numele de Kader și Yeter care înseamnă Soarta și Destul. Fiindu-i frică de mânia lui Allah, soțul le schimbă numele acestora în Pembe Kader (Soarta Trandafirie) și Jamila Yeter (Destulă Frumusețe).

Încă de mici, acestea sunt legate de o legătură specială care le va însoți tot restul vieții. După ce Pembe se căsătorește cu bărbatul pe care îl iubea sora ei, Jamila, pleacă în Anglia și se stabilește acolo cu familia ei. Deoarece fusese silit să se căsătorească cu Pembe și nu cu Jamila, Adem, un împătimit al jocurilor de noroc, nu o va iubi niciodată pe soția lui. Intrând în tot felul de cercuri dubioase, acesta își irosește toți banii pe jocurile de noroc și ajunge să se îndrăgostească de o femeie pe nume Roxana, o dansatoare dintr-un club de noapte. Își părăsește familia și cei trei copii adolescenți, aflați într-o perioadă tulbure din viața lor.

Rănile de familie

Adem își petrecuse întreaga copilărie împărțit între doi tați: baba cel treaz și baba cel beat. Amândoi trăiau în același trup, însă erau la fel de diferiți unul de altul ca ziua de noapte. Contrastul dintre ei era atât de izbitor, încât Adem își închipuia că băutura pe care tatăl lui o dădea pe gât în fiecare seară era un soi de poțiune magică. Nu prefăcea broscoi în prinți sau dragoni în vrăjitoare, dar îl preschimba pe omul pe care îl iubea într-un străin.

Esma, fata lui Pembe și Adem, așterne pe hârtie povestea familiei sale, pentru ca aceasta să nu mai rămână un secret pentru generațiile viitoare.

… nu există povești lungi. Doar povești scurte și povești pe care nu vrem să le spunem.

Pentru că dispare din peisajul familial, Iskender, băiatul cel mare al familiei rămâne să aibă grijă de ea. Părăsită de soțul ei, Pembe găsise un bărbat care să-i acorde toată atenția de care avea nevoie, dar și iubirea și stabilitatea emoțională. Pembe se îndrăgostește de Elias, un chef de restaurant, cu mai multe rădăcini culturale.

Mă întreb adesea cum e să ai o soție. O femeie care să-ți cunoască slăbiciunile și eșecurile mai bine chiar decât tine, toate spațiile moarte, care să aibă harta sufletului tău desenată în palmă și să te iubească totuși. Cineva care să-ți sădească în inimă o viață de lucruri atât de plăcute, însă atât de mici, încât să nu-ți dai seama cât depinzi de ele până când le pierzi.

Moașă Fecioară

Jamila, cealaltă geamănă, hotărăște să rămână singură toată viața și este numita “Moașa Fecioară”. Pe lângă aducerea pe lume a copiilor, aceasta este considerată și vraciul satului deoarece pasiunea ei pentru medicina o face să prepare tot felul de poțiuni vindecătoare. Pentru că nu acceptă bani în schimbul serviciilor sale, Jamila primește un diamant “Cadâna de ambră”, o piatră asupra căreia era un blestem. Aceasta nu putea fi vândut sau luat cu forță, ci doar dăruit și primit.

Misticii cred că atunci când murim și ne trezim, Dumnezeu pune patru întrebări. Cum ți-ai petrecut timpul? Cum ți-ai câștigat traiul? Cum ți-ai petrecut tinerețea? Și a patra întrebare, foarte importantă: Ce-ai făcut cu știința pe care ți-am dat-o?

Crima de onoare

După ce își ucide mama, pentru a restabili onoarea în familia sa, Iskender, un adolescent în vârstă de 16 ani, își ispășește pedeapsa în închisoare. Pentru că stafia mamei sale îl urmărește tot timpul, acesta trece prin toate stările. De la agresivitate la nebunie, de la rănirea propriului trup până la pierderea conștiinței.

Când iubim și suntem iubiți, când ne eliberăm de energiile rele, ajungem mai aproape de rai. Un pas mic în fiecare zi. Nu pot să-ți promit că ai să ajungi acolo. Dar încercăm.

Onoare este în același timp un exercițiu de exorcism menit să purifice sufletul Esmei de ura împotriva fratelui care i-a ucis mama și o poveste moralizatoare ce arată cât de nocivă poate fi obsesia onoarei pentru mintea necoaptă a unui adolescent de șaisprezece ani.

Prin romanul Onoare, Elif Shafak abordează o temă extrem de actuală, cea a „crimelor de onoare”, care continuă să fie o realitate înspăimântătoare nu numai în societățile musulmane, ci și în comunitățile de imigranți din Vest.

Cumpără cartea Onoare Elif Shafak

2 Comments

  1. Pingback: Necredincioasa | Ayaan Hirsi Ali - Dusă cu cartea 2022

  2. Pingback: Leila. Un roman din viața cadânelor | Nicolae C. Batzaria - Dusă cu cartea 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!