Leila. Un roman din viața cadânelor | Nicolae C. Batzaria
Leila. Un roman din viața cadânelor | Nicolae C. Batzaria

Leila. Un roman din viața cadânelor | Nicolae C. Batzaria

Nu am fost niciodată adepta serialelor turcești, însă am vizitat Turcia de 3 ori până acum. De fiecare dată am rămas impresionată de cultura și de religia musulmană, dar și de obiceiurile din Turcia. Atunci când am găsit această carte, am fost foarte curioasă, îmi doream să descopăr viața misterioasă a cadânelor.

Vă invit și pe voi să descoperiți un roman din viața cadânelor care vă v-a aduce mai aproape de acest mister!

O iubire interzisă

Leila era fiica unui demnitar al sultanului Abdul-Hamid, crescută departe de regulile societății turcești, deoarece tatăl său, ambasador la Roma, o luase alături de el în Europa. Pentru că habotnicia tatălui se manifestase doar în adolescență, Leila crescuse într-un sistem care îi dăduse libertate, chiar și libertatea de a se îndrăgosti de un tânăr creștin, Henri.

Atunci când tatăl său i-a comunicat că se vor întoarce în Turcia, atât Leila, cât și Henri au jurat că flacăra iubirii lor nu se va stinge și că vor face tot ce le stă în putință pentru a fi împreună din nou, pentru totdeauna.

Singura ei legătură cu Europa rămăsese Gianina, prietena comună a celor doi îndrăgostiți. Leila o înștiința pe aceasta despre viața ei în Turcia, despre obiceiurile din societatea turcească, despre viața într-un oraș stăpânit de incertitudinile determinate de prăbușirea Imperiului Otoman.

Mai bine de trei ceasuri stătuse nemișcată la masa ei de lucru. Numărul paginilor scrise de mâna ei mică și atât de fină sporea întruna, cu o repeziciune uimitoare. Acum se opri din scris și, cufundată în lumea gândurilor, Leila era străină și nepăsătoare de tot ce se petrecea în jurul ei.

Întâlnirea cu sultanul

De sărbătoarea Bayramului, cea care urmează după postul Ramadanului, fetele de viță nobilă, așa cum era și Leila, erau invitate la palat pentru a se închina padișahului. Dacă purtarea acestora era plăcută sultanului, acestea ar fi urmat să fie răsplătite cu aur și o logodnă avantajoasă. Leila nici nu dorea să audă așa ceva, și căuta motive pentru a evita această întâlnire. I se părea că doar simpla ei prezență ar putea aduce un prejudiciu iubirii ei pentru Henri, mai ales că nu concepea să fie logodită cu altcineva.

Sultanului i-a plăcut foarte mult de Leila și i-a promis că va căuta pentru ea un logodnic pe măsură. A mai întrebat-o și cum a fost viața ei în Europa și dacă a găsit pe cineva să-i placă acolo. La auzul acestei întrebări, Leila s-a înroșit și nu a mai răspuns nimic. Sultanul a interpretat acest gest ca pe o dovadă de puritate sufletească și trupească din partea Leilei și a încetat să-i mai pună întrebări care ar fi putut s-o rușineze.

Știu că nu e cu putință ca o fiică a Islamului să se gândească la un ghiaur. Dar îți vom găsi noi aici un bărbat frumos și voinic. Ce ai zice, de pildă, de fiul unui pașă, pe care eu îl iubesc tot atât de mult ca pe tatăl dumitale, căci și el este un câine credincios?

Aceste cuvinte m-au cutremurat până în adâncul ființei mele. Am văzut și continui să văd în ele o presimțire dintre cele mai rele.

Căsătoria aranjată

Sultanul a renunțat la propunerea pentru logodna Leilei, deoarece tatăl mirelui căzuse în dizgrație, însă un alt pretendent, un funcționar turc important, Osman Efendi i-a cerut mâna Leilei părinților săi . Pentru că în cultura turcă aranjamentele se făceau între tatăl miresei și mire, Leila nu a știut ceea ce i se pune la cale până în momentul în care nu a fost dusă în casa acestui bărbat.

Refuzase să se căsătorească cu Osman Efendi despre care auzise vorbe foarte urâte, faptul că profita de femei și apoi le părăsea, iar când două ghiorigi, femei care se duceau să vadă fata înainte de logodnă, au poposit în casa părinților Leilei, aceasta a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a face o impresie cât mai proastă.

Dar Leilei nu i se spuse nimic. Ea nu fu întrebată dacă este de acord. Și doar era majoră! Potrivit legii, nu se putea încheia, prin urmare, căsătoria fără voia ei.

Ce-i drept, legea lăsa în această privință o poartă larg deschisă pentru multe abuzuri și înșelătorii. Aceasta cerea în mod obligatoriu consimțământul femeii sau al fetei majore în momentul redactării și încheierii contractului de căsătorie și spunea textual că o căsătorie încheiată în astfel de condiții este nulă și fără valoare. Dar ceea ce este adevărat la alte popoare este cu atât mai adevărat la turci, și anume că legile sunt făcute ca oamenii să le poată ocoli și încălca.

Căsătorită fără voia ei

Leila a fost mințită că va merge în vizită la o mătușă, a fost sfătuită să-și facă bagajele pentru mai multe zile, însă mare i-a fost mirarea când s-a trezit în casa lui Osman Efendi, soțul ei. Pentru că reușise să facă rost de un pistol de la profesoara ei de engleză, Miss Hampton, care voia s-o salveze de această căsătorie, Leila a izbutit ca noaptea nunții să nu aibă loc și să-l țină departe de camera ei pe Osman Efendi.

A găsit și un nou confident în casă, eunucul Modor, care s-a îndrăgostit de Leila și i-a jurat credință veșnică. Așa a reușit Leila să pregătească cu ajutorul dnei Hampton fuga din acea casă.

Leila era în corespondență regulată și destul de frecventă cu Miss Hampton. Avea pentru aceasta în casa lui Osman Efendi un aliat și un prieten care era mai credincios decât un câine și era devotat până la moarte. Acesta nu era altul decât eunucul Modor, a cărui dragoste pentru Leila creștea în fiecare zi mai mult, devenind un cult pasionat, o necesitate tot așa de mare ca și aerul pe care îl respira.

Leila, victima fanatismului religios

Leila a reușit să fugă din casa soțului ei și din Turcia, împreună cu Henri. Și-a părăsit familia și țara pentru a deveni soția unui ghiaur. Știa că nu mai exista cale de întoarcere, iar în cazul în care ar fi revenit în Turcia, ar fi fost ucisă pentru crima de onoare.

Credea că iubirea lor este suficientă pentru a învinge orice, însă lumea creștină s-a dovedit a fi la fel de fanatică, precum islamul. Pentru a preveni excomunicarea din Biserică, lui Henri i s-a propus ca Leila să treacă la creștinism. Inițial nu a dorit s-o oblige pe aceasta să renunțe la religia ei, deși ea ar fi fost de acord, însă mai târziu, Leila a refuzat să trăiască după niște legi care nu țineau de iubire, ci doar de habotnicie.

Leila citea și recitea Evanghelia, dar vedea că din fiecare rând al acesteia se desprindea ideea de iubire, de îngăduință, de înfrățire între oameni. Atunci de ce propovăduitorii ei o nesocotesc, o calcă și fac tocmai contrariul a ceea ce i-a învățat umilul Iisus din Nazaret?

Din pricină că sunt musulmană, oamenii care vorbesc în numele lui Hristos și se dau reprezentanții săi vor nimicirea noastră! Sunt eu oare de vină că m-am născut în această religie? De ce nu sunt judecată după acțiunile mele, după purtarea mea, ci după faptul, care în fond nu e decât un simplu accident, că n-am fost botezată în religia creștină?

Va reuși iubirea celor doi să învingă principiile religioase? Care va fi deznodământul acestei povești de dragoste? Te las să descoperi finalul și să-mi spui cum ți s-a părut romanul Leila de Nicolae C. Batzaria.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea Leila. Un roman din viața cadânelor de Nicolae C. Batzaria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!