Cele cinci limbaje ale iubirii | Gary Chapman
Cele cinci limbaje ale iubirii | Gary Chapman

Cele cinci limbaje ale iubirii | Gary Chapman

Cartea lui Gary Chapman este o colectie intima de sfaturi, probleme si solutii pentru fiecare membru al familiei; pentru o familie cu adevarat fericita. 

Dupa ce m-am familiarizat cu operele lui Gary Chapman, am hotarat ca valoarea cartilor lui este nepretuita: Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor si Cele cinci limbaje ale scuzelor.

Diferenta dintre iubire si indragostire este destul de mare. Chiar daca in dictionar le gasim ca fiind sinonime, Gary Chapman ne explica foarte clar in ce consta aceasta diferenta. Indragostirea este ca acel foc puternic la inceput care in mai putin de doi ani isi pierde din intensitate si se stinge. Este un act instinctual, care ne satisface nevoia de iubire numai temporar. Odata stinsa “flacara indragostirii” vom resimti din nou nevoia de satisfacere la nivel afectiv, pentru ca oamenii indragostiti isi pierd interesul pentru preocuparile altora si interesul asupra propriilor vieti. De aceea “indragostirea” mai este numita si obsesie si este foarte periculoasa.

Starea de indragostire nu e premeditata. Se intampla, pur si simplu, in contextul normal al relatiei dintre barbat si femeie. Ea poate fi intretinuta, dar nu se naste dintr-o alegere constienta. Are durata scurta (de obicei, sub doi ani) si pare sa serveasca omenirii intr-un mod similar strigatului de imperechere al gastelor din Canada.

libris.ro%20

Dragostea in schimb este cea care te face sa gasesti acel limbaj de iubire propriu partenerului tau si sa incerci sa-l respecti cat mai bine, in acelasi timp aratandu-ti suportul si iubirea neconditionata pentru el/ea. Invatand limbajul de iubire al partenerului, il vei face si pe el sa ti-l descopere pe al tau si astfel relatia va dura “pana cand moartea ne va desparti”. Chiar Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre Corinteni le vorbeste despre iubirea rabdatoare si despre orice reusita omeneasca, care trebuie insotita de iubire pentru a-i spori valoarea. Acesta termina epistola prin indrumarea ca cele trei virtuti: credinta, nadejdea si dragostea sunt foarte importante ” Iar mai mare dintre acestea este dragostea.”

Experienta indragostirii nu se concentreaza asupra progresului nostru sau al celeilalte persoane. Ne da mai degraba impresia ca deja l-am obtinut.

Cum putem descoperi limbajul de iubire al partenerului nostru? Cartea cuprinde si un chestionar pentru descoperirea limbajului la sfarsitul ei, dupa ce ne-am familiarizat cu acele caracteristici specifice celor cinci limbaje.

  • 1. Cuvintele de incurajare – o modalitate de a-ti exprima iubirea este folosirea cuvintelor pentru a-ti arata suportul pentru celalalt. Fie ca-l incurajezi atunci cand are de dat un examen, un interviu pentru un job, sau il complimentezi pentru mancarea sau imbracamintea pe care o poarta, cuvintele pot face miracole. Regele Solomon cel care este cunoscut pentru intelepciunea vorbelor sale, zicea ca “Supararea se abate asupra omului, dar numai un cuvant bun il bucura.”

Telul iubirii nu este sa obtii ceea ce doresti, ci sa faci ceva spre binele celui pe care il iubesti. Realitatea este ca, atunci cand suntem aprobati, suntem si mult mai motivati sa reactionam pozitiv.

  • 2. Timpul acordat – sa-i acorzi timp si sa faci lucruri impreuna cu partenerul tau este cel de-al doilea limbaj in care unii dintre noi se identifica. Nu este suficient doar sa te afli intr-o camera cu cineva, cu atentia in alta parte si el sa vorbeasca precum o moara. Oamenii isi doresc un contact vizual atunci cand iti comunica ceva, si daruindu-le acest lucru le aratam ca ne intereseaza ceea ce au de spus. Sa acordam timp cuiva inseamna sa oprin televizorul si sa-l privim pe celalalt in ochi atunci cand ii vorbim, sa stam unul langa altul, sa-l luam de mana atunci cand facem o plimbare, sau sa iesim la cina in doi.

Aspectul central in ceea ce priveste timpul acordat este ca acesta sa fie petrecut impreuna, si nu este suficient sa fim alaturi de cealalta persoana… Impreuna inseamna ca nimic sa nu ne distraga atentia.

  • 3. Primirea de daruri – studiind comportamentul mai multor civilizatii, Gary Champman a descoperit ca in fiecare cultura studiata oferirea de daruri este parte componenta a procesului de iubire sau casatorie. Chiar daca bugetul dv. este redus si nu-i puteti oferi iubitei cadouri scumpe, puteti sa va puneti creativitatea in slujba voastra si sa confectionati felicitari, aranjamente, sau diverse obiecte. Autorul vorbeste foarte frumos si despre schimbarea verighetelor, simboluri vizuale ale iubirii, in timpul ceremoniei de casatorie, dar si ce inseamna sa-ti dai verigheta jos atunci cand partenerul tau are acest limbaj de iubire.

Daca principalul limbaj al iubirii partenerului consta in primirea de daruri, poti deveni un adevarat expert in a le oferi. De fapt, este unul dintre cele mai simple limbaje si, deci, este usor de invatat.

  • 4. Serviciile – capacitatea de a-i oferi celuilalt servicii este foarte importanta. Fie ca-l ajuti sa faca curatenie prin casa, speli vasele sau prepari cina, ii vei satisface acest limbaj de iubire. Acest limbaj de iubire este exprimat si de Iisus Hristos cand a ales sa le spele ucenicilor picioarele, indemnandu-i sa-i urmeze exemplul.

Ceea ce facem unul pentru celalalt inainte de casatorie nu e un indiciu pentru ceea ce vom face dupa ce ne vom casatori.

Datorita schimbarilor in plan social din ultimii treizeci de ani, nu mai exista un rol bine determinat al barbatului si al femeii in societatea actuala.

  • 5. Mangaierile fizice – acest limbaj nu este echivalentul sexului. Persoanele care vorbesc acest limbaj au nevoie de imbratisari combinate cu vorbele de incurajare sau declaratii. Se stie despre nevoia barbatilor de a intretine relatii intime, mai mult decat femeile, fiind considerata o nevoie biologica. Femeile insa au nevoie de o stabilitate emotionala inainte de a intretine relatii intime si tocmai de aceea imbratirea le da senzatia de protectie.

Mangaierea fizica poate crea sau distruge o relatie. Poate comunica ura sau iubire. Persoana pentru care limbajul iubirii este mangaierea fizica va receptiona acest mesaj mult mai puternic decat cuvintele “te iubesc” sau “te urasc”.

Probabil este foarte dificil sa iubesti pe cineva “greu de iubit”. Odata ce am fost tratati cu indiferenta, tratati urat si chinuiti, exprimam doar suferinta si nu sentimente de iubire. Gesturile frumoase si pozitive se bazeaza pe alegere si nu pe sentimente. Folosirea limbajului de iubire potrivit face adevarate minuni.

Poti cumpara cartea dand click pe unul din link-urile de mai jos:

65 / 100

5 comentarii

  1. Pingback:Primeste iubirea pe care o doresti | Harville Hendrix – Dusă cu cartea

  2. Pingback:Cititor în rate – Buget pentru cărți – Dusă cu cartea

  3. Pingback:Cărți bune de citit de Crăciun – Dusă cu cartea

  4. Pingback:Books Friday! - Black Friday - Dusa cu cartea - Pasiune pentru citit

  5. Pingback:Dopamina de Daniel Z. Lieberman Michael E Long

Lasă un răspuns

Drepturi de autor!

%d blogeri au apreciat: