Pacienta tăcută | Alex Michaelides
Pacienta tăcută | Alex Michaelides

Pacienta tăcută | Alex Michaelides

O specie cu adevărat rară: thrillerul perfect.

A.J. Finn

Alex Michaelides este cunoscut ca și scenarist pentru filme de succes, printre care “The Devil You Know” și “The Con is On” cu Uma Thurman și Sofia Vergara.

În Pacienta tăcută autorul i-a dat viață Aliciei Berenson, o pictoriță în ascensiune, și care, că orice artist are o viață interioară mult mai tumultoasă decât cea exterioară. Așa cum arată studiile psihologice, un copil maltratat, umilit și nedorit de către părinți, fără să primească un ajutor specializat, devine la maturitate un monstru răzbunător.

Soțul Aliciei, un fotograf renumit, este găsit legat de scaun cu sârmă, împușcat în cap de cinci ori cu pușcă tatălui sau. Lângă el este Alicia, ca întruchipare a unei stafii, cu o rochie albă, cu venele tăiate și vădit traumatizată. Toate probele o încriminează, însă aceasta nici nu se declară vinovată, nici nevinovată; așa că este condamnată să-și petreacă toată viața într-un centru pentru boli mintale “The Grove”, un spital de maximă Securitate din Londra.

Cel care are ochi de văzut și urechi de auzit se poate convinge că niciun muritor nu-i în stare să păstreze un secret. Dacă buzele îi sunt mute, pălăvrăgește cu vârfurile degetelor; trădarea se prelinge din el prin fiecare por.

Sigmund Freud

Pentru că tăcerea Aliciei continuă timp de mulți ani, nimeni nu știe ce s-a întâmplat în cea noapte între ea și soțul ei, și de ce ar fi ales să-l omoare din moment ce toată lumea știa că îl idolatriza. Nimic nu pare că are sens. Așa că Theo Faber, un psihoterapeut renumit, dorește să deslușească acest mister.

După investigații demne de un roman polițist, acesta reușește să afle despre trauma din copilăria Aliciei. Mama ei se sinucisese într-un accident de mașină, în care se afla și ea, și mult timp s-a întrebat dacă nu cumva ea era cea vizată. Atunci tatăl ei îi spusese că era mai bine să fi murit ea și nu mama ei. Traumatizată de ambii părinți, viața interioară a Aliciei este atunci curmată, iar ce mai rămâne din ea, nu se mai poate numi “viață”.

Va reuși Theo să o facă pe Alicia să vorbească despre noaptea fatidică?

Emoțiile care nu sunt exprimate nu mor niciodată. Sunt îngropate de vii și revin mai târziu, în feluri mai urâte.

Sigmund Freud

Cumpără cartea Pacienta tăcută de Alex Michaelides

 

6 Comments

  1. Pingback: Cele mai vandute Libris si Carturesti – Dusă cu cartea

  2. Pingback: Carti pe care trebuie sa le citesti! – Dusă cu cartea

  3. Pingback: Concurs Menage Volum 2 Orgasm – Dusă cu cartea

  4. Pingback: Books Friday! - Black Friday - Dusa cu cartea - Pasiune pentru citit

  5. Pingback: Cărți care mi-au schimbat viziunea în 2020 – Dusă cu cartea

Leave a Reply

Drepturi de autor!
%d bloggers like this: