Un bărbat pe nume OVE | Fredrik Backman
Un bărbat pe nume OVE | Fredrik Backman

Un bărbat pe nume OVE | Fredrik Backman

Dacă ar exista premiul “Cea mai fermecătoare carte a anului”, Un bărbat pe nume OVE l-ar câștiga fără probleme.

Ove este omul din generația pe care noi o numim “comunistă”. Un om simplu cu principii solide, un om care știe cum să facă lucrurile ca la carte și “să nu-și bage nasul în treburile altora”. După moartea soției lui încearcă de mai multe ori să se sinucidă, deoarece Sonja, rațiunea lui de a trai, nu mai este. Dar se pare că de acolo de sus, aceasta îi pune bețe în roate și nu-l lasă să facă acest gest necruțător.

În viața lui Ove apar persoane care nu-l lasă niciodată să-și ducă gestul la bun sfârșit. Conflictele în care intră nu sunt din cauza răutății sale, ci pentru că el consideră dreptatea mai presus de orice. Oricine are o altă marcă de mașină decât Saab, nu reușește să facă parte din preocuparea lui de zi cu zi, deoarece nu poți lega o prietenie cu persoane cu “asemenea mașină…”.

Deși diferența dintre soția lui Sonja și el era că de la zi la noapte, aceasta a reușit să vadă în el ceva ce nimeni nu putea să vadă: un om bun.

Se spune că oamenii buni se nasc din propriile greșeli și că, devin încă și mai buni decât dacă n-ar greși niciodată.

Sub înfățișarea de om dur pe care o afișează, Ove are un suflet delicat pe care însă nu vrea să-l arate tuturor de frică să nu pară slab de caracter. Doar Sonja, soția lui, reușise să pătrundă acest strat și să îl facă “să lupte pentru ea” deoarece fiecare om luptă pentru o cauză.

A iubi pe cineva e ca și cum te-ai muta într-o casă nouă. La început ești îndrăgostit de tot ce-i nou, te minunezi în fiecare dimineață că-i casa ta, ca și cum te temi că, în orice clipă, poate să năvălească altcineva pe ușa și să spună că totu-i o mare greșeală și că, de fapt, nu ți se cuvine un loc atât de frumos.

Cu toate că Ove încercă să se sinucidă, reușește să salveze un om de pe șinele unui tren și apare la ziar, este de mare ajutor pentru vecinii lui care îl solicită zilnic, dar adăpostește și un băiat gay în casa lui și o pisică jigărită.

Finalul romanului este foarte emoționant și scoate în evidență caracterul și “inima mare” pe care le are Ove.

Cumpără online

3 Comments

  1. Pingback: Bărbatul care n-a mai sunat | Recenzie

  2. Pingback: Cărți bune de citit de Crăciun – Dusă cu cartea

  3. Pingback: Cele mai vândute cărți Bookfest 2022 - Dusă cu cartea 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!