Un barbat pe nume OVE | Fredrik Backman
Un barbat pe nume OVE | Fredrik Backman

Un barbat pe nume OVE | Fredrik Backman

Daca ar exista premiul “Cea mai fermecatoare carte a anului”, acest roman l-ar castiga fara probleme.

Ove este omul din generatia pe care noi o numim “comunista”. Un om simplu cu principii solide, un om care stie cum sa faca lucrurile ca la carte si “sa nu-si bage nasul in treburile altora”. Dupa moartea sotiei lui incearca de mai multe ori sa se sinucida, deoarece Sonja, ratiunea lui de a trai, nu mai este. Dar se pare ca de acolo de sus, aceasta ii pune bete in roate si nu-l lasa, sa faca acest gest necrutator.

In viata lui Ove apar persoane care nu-l lasa niciodata sa-si duca gestul la bun sfarsit. Conflictele in care intra nu sunt din cauza rautatii sale, ci pentru ca el considera dreptatea mai presus de orice. Oricine are o alta marca de masina decat Saab, nu reuseste sa faca parte din preocuparea lui de zi cu zi, deoarece nu poti lega o prietenie cu persoane cu “asemenea masina…”.

Desi diferenta dintre sotia lui Sonja si el era ca de la zi la noapte, aceasta a reusit sa vada in el ceva ce nimeni nu putea sa vada: un om bun.


“Se spune ca oamenii buni se nasc din propriile greseli si ca, devin inca si mai buni decat daca n-ar gresi niciodata.”


Sub infatisarea de om dur pe care o afiseaza, Ove are un suflet delicat pe care insa nu vrea sa-l arate tuturor de frica sa nu para slab de caracter. Doar Sonja, sotia lui, reusise sa patrunda acest strat si sa il faca “sa lupte pentru ea” deoarece fiecare om lupta pentru o cauza.


“A iubi pe cineva e ca si cum te-ai muta intr-o casa noua. La inceput esti indragostit de tot ce-i nou, te minunezi in fiecare dimineata ca-i casa ta, ca si cum te temi ca, in orice clipa, poate sa navaleasca altcineva pe usa si sa spuna ca totu-i o mare greseala si ca, de fapt, nu ti se cuvine un loc atat de frumos.”


Cu toate ca Ove incerca sa se sinucida, reuseste sa salveze un om de pe sinele unui tren si apare la ziar, este de mare ajutor pentru vecinii lui care il solicita zilnic, dar adaposteste si un baiat gay in casa lui, si o pisica jigarita.

Finalul romanului este foarte emotionant si scoate in evidenta caracterul si “inima mare” pe care le are Ove.

O poti cumpara dand click pe unul din siteurile de mai jos!

2 comentarii

  1. Pingback:Bărbatul care n-a mai sunat | Recenzie

  2. Pingback:Cărți bune de citit de Crăciun – Dusă cu cartea

Lasă un răspuns

Drepturi de autor!

%d blogeri au apreciat: