Elogiu mamei vitrege | Mario Vargas Llosa
Elogiu mamei vitrege | Mario Vargas Llosa

Elogiu mamei vitrege | Mario Vargas Llosa


Cel mai greu este sa prezinti o carte cu o tema dificil de abordat, o carte in care eroticul zburda de la o pagina la alta.


Mario Vargas Llosa ne prezinta o familie de varsta mijlocie, din Lima: don Rigoberto, dona Lucrecia, cea de-a doua lui soție – care abia implinise 40 de ani, și Alfonso, băiețelul lui don Rigoberto din prima căsătorie, care nu are mai mult de 10 ani. Scenele erotice dintre cei doi soti se desfasoara cu incetinitorul, don Rigoberto nutrind un amor neobisnuit pentru senzuala dona Lucrecia.


Inainte de a face dragoste cu dona Lucrecia, don Rigoberto are un adevarat ritual de pregatire, o “grijă atat de sarguincioasă față de trupul lui nu țintea să-l facă mai dichisit sau mai puțin urat, ci il făcea să simtă că astfel stăvilea prin ceva crunta lucrare a timpului, că astfel infrana sau intarzia fatidica deteriorare impusă de marșava natură pentru tot ce există”. Astfel, asa cum face din scenele de amor o arta, la fel se intampla si cu acest ritual al lui don Rigoberto. Mario Vargas Llosa reuseste sa schiteze ritualul de curatire al lui don Rigoberto prin cele mai mici detalii, rezervand capitole intregi detaliate despre taiatul unghiilor si al firelor de par din nas, apoi spalarea zonelor intime.


In fiecare noapte in care cei doi soti se daruiesc unul altuia isi imagineaza ca sunt personaje celebre din mitologie, Mario Vargas Llosa rezervand mici capitole in care prezinta anumite picturi din istoria artei (CandaulesDiana dupa baie, Venu, amor si muzica, Drumul spre Mendieta) in concordanta cu imaginatia erotica a celor doi soti.


Intre timp, Alfonso, alintat Fonchito, Foncho, un “ingeras” cu bucle aurii – un inger si demon in acelasi timp – dezvolta o adevarata obsesie erotica timpurie pentru mama sa vitrega: o imbratiseaza patimas si o mangaie pe sani, o saruta cu aviditate sau o urmareste cand face baie. Dona Lucrecia intra in acest joc murdar al baiatului, fiind constienta ca baiatul o spioneaza si astfel ii face jocul ajungand pana la urma sa comita incest. Nestiind intial ce se intampla cu ea, crezand ca atingerile baiatului sunt nevinovate ajunge intr-atat sa se intrebe daca e cu putinta sa faci dragoste cu fiul si apoi sa-ti doresti sa faci dragoste si cu tatal.


“Cand reveni in dormitor, toaleta lui don Rigoberto inca nu era terminata. Inima donei Lucrecia era o darabana furtunatica, un galop orb. Se simtea uluita de cutezanta ei si – i se parea minciuna – de jindul ei de a-si imbratisa sotul. Dragostea pentru el crescuse. Si chipul tancului era aici, in mintea ei, induiosand-o. Era cu putinta sa fi facut dragoste cu el si acum sa astepte sa faca acelasi lucru cu tatal lui Da, era.”


Ulterior, don Rigoberto afla de relatia aceasta incestuoasa chiar de la fiul sau, intr-un mod care ridica cateva semne de intrebare. Fonchito este un paj cu chip de inger sau este de fapt diavolul deghizata


Ultimul tablou celebru – Bunavestire – nu are elemente erotice; chiar pe coperta cartii se face referire la acest capitol spunand ca este “cel mai plin de semnificatii din tot romanul si care reprezinta una din cheile care descuie lacatul intregii povesti”.
Dar in epilog ne punem iarasi semne de intrebare daca nu cumva Fonchito a actionat chiar ca un mic demon, pentru ca acelasi joc erotic il incearca si cu slujnica Justiniana.


Elogiu mamei vitrege nu este o carte pentru toti, dar este o capodopera a literaturii erotice contemporane scrisa de Mario Vargas Llosa, este o lectie de viata usturatoare, dincolo de binele si raul moralistilor.

O poti cumpara dand click pe unul din siteurile de mai jos!

Lasă un răspuns

Drepturi de autor!

%d blogeri au apreciat: