Namaste. Un roman de aventuri în India | Sega
Namaste. Un roman de aventuri în India | Sega

Namaste. Un roman de aventuri în India | Sega

Despre Namaste de Sega am aflat din cartea Andreei Raicu Descoperă-te. Călătoria ei în India a avut loc după ce a citit această carte și a luat legătura cu Sega. Pentru toți cei care sunt pasionați de cercetarea spirituală, Namaste poate oferi multe răspunsuri. Și eu eram curioasă cum este viața într-un ashram, pentru că îmi doresc să merg într-unul, cândva.

Cine a citit sau vizionat filmul Eat, pray, love a lui Elizabeth Gilbert, își închipuie ashramul ca un loc unde te duci, și trebuie să te transformi într-un măturător de podele. Ashramul lui Osho, despre care Sega povestește, nu arată nici pe departe așa. Sega a făcut călătoria în 2008, și, căutând pe internet Osho Meditation Resort, am văzut că arată ca un Spa, ca un resort în care te duci să te relaxezi. Bineînțeles, meditația este baza și nu te duci la distracție, însă arată total diferit de ceea ce ne imaginam.

Călătorie în India

Pentru că omul modern este măcinat mereu de tot felul de întrebări, și viața simplă de altădată a trecut, Sega a căutat răspunsuri și într-o călătorie pe muntele Athos. Nu a găsit acele răspunsuri de care avea nevoie, așa că a pornit în căutarea răspunsurilor într-o călătorie spirituală prin India. Cred că majoritatea ne simțim un mic Sega, și căutăm răspunsuri pe care lumea modernă nu ni le poate oferi. Ceea ce este bine de știut, este că aceste călătorii sunt destul de costisitoare. Pentru a simți o anumită schimbare ai nevoie de cel puțin 3 luni.

Ideea este, să nu pleci cu prea multe așteptări, și să crezi că se pot întâmpla miracole peste noapte. Așa cum acumulăm anumite traume de-a lungul vieții, așa și eliberarea de ele durează mai mult.

Viața în ashram

Pentru cei care vor doar să se ducă și să realizeze doar programul din ashram, lucrurile sunt foarte clare, însă, dacă te înscrii în programul Work As Meditation vei lua contact cu cei care se ocupă de resort și vei îndeplini mai multe sarcini. Exact ce spuneam la început, nu este vorba de un concediu de relaxare. Însuși Osho a conceput acest program de integrare și adaptare în ashram. Ideea ar fi următoarea: aplicarea învățăturilor și în munca desfășurată zi de zi, prezența ta în tot ceea ce faci.

Ceea ce a fost șocant pentru Sega, a fost momentul în care a luat parte la Gibberish, momentul în care mintea este lăsată “să vorbească pe limba ei”, un fel de refulare sau exorcizare cum i s-a părut lui Sega. Este un “dans” în care fiecare se mișcă cum vrea și într-o limbă știută numai de cel care participă, scoate “gunoiul minții”.

Mintea e plină de tâmpenii acumulate, de reziduuri, de gunoaie. Ne spălăm pe dinți, facem baie și îmbrăcăm haine curate, dar mintea noastră rămâne îmbâcsită. Asta pentru că avem obiceiul adânc înrădăcinat să ascundem mizeria sub preș când facem curat prin casă. Ei bine, aici învățăm să scoatem gunoiul de sub preș și să-l ducem la ghenă.

Așteptări mari, dezamăgiri mari

Atunci când pleci într-o călătorie spirituală, trebuie să ai răbdare. Tocmai de aceea se numește călătorie. Este un proces de durată și necesită foarte multă răbdare. Sega avea impresia că a nimerit într-un loc nepotrivit pentru așteptările lui de a se transforma. I se părea că oamenii de acolo sunt falși, și că toți afișează o liniște de fațadă, ceva fals. Nu înțelegea pacea lor sau mai bine zis nu înțelegea dacă este reală schimbarea. Își dorea ca schimbările să apară și la el, ca cineva să-i răspundă la tot ceea ce-l frământa. Răspunsurile întârziau să apară.

Toți îi spuneau să se abandoneze, să se transforme într-un observator și atunci va descoperi ceea ce are nevoie. Egoul este cel care ne face să ne îndoim mereu de lucrurile pe care nu le putem explica, care nu au formă sau nume.

O lume atât de diferită față de cea pe care tocmai am descoperit-o, încât am impresia că mă uit la o piesă de teatru. Lumi paralele. Lumea din care privești pare întotdeauna cea reală. Lumea spre care privești pare mereu ireală.

Totul se schimbă în permanență și nu puteți controla această schimbare. Dar puteți privi în interiorul vostru și observa cine percepe schimbarea.

Schimbarea este în tine

Indiferent unde alegem să mergem, luăm cu noi tot ceea ce purtăm în suflet. Fricile, dezamăgirile, traumele, ne vor însoți pretutindeni. Să fugi de ceva ce te deranjează, să vrei să evadezi din realitate, nu te ajută foarte mult. Așa a descoperit și Sega, că este genul de om care renunță foarte repede, că este acel copil care, atunci când nu-i mai convine ceva își ia jucăriile și pleacă. A fost o luptă intensă cu el însuși, cu neputința sa. Să-ți accepți neputințele și să lupți pentru a le îndrepta este foarte greu, însă nu imposibil.

Cu ochii minții revăd pe repede înainte schimbările din viața mea, oamenii pe care i-am cunoscut și care au dispărut, iubirile pe care le-am pierdut sau de care m-am lepădat, pasiunile pe care le-am abandonat, lucrurile sau ființele de care m-am agățat și pe care mai apoi le-am lăsat ca să mă agăț de altele, văd fire de iarbă ivite printre ruine și fire argintii apărute la tâmple.

Namaste – Roman spiritual al unui om simplu

Dincolo de toate explicațiile vieții din ashram, Namaste este un roman care conține atât acțiune, cât și multe faze comice. Sega este om care a lucrat în publicitate foarte mult timp și a reușit să-ți pună amprenta în ashramul în care a trăit pentru mai multe luni. Am întâlnit multe faze comice in romanul Namaste care au venit după momente de maximă intensitate sufletească. Am trăit alături de el și deziluzia dragostei, pentru că o călătorie spirituală te aduce față în față cu propriile deziluzii.

Namaste este un roman foarte interesant care te ajută să-ți construiești imaginea unui ashram, dar care nu-ți oferă soluții spirituale. Orice călătorie spirituală, te ajută să urci încă o treaptă spre desăvârșirea spirituală. Deși Osho este atât de controversat, nu am simțit niciun moment că Sega ar fi devenit un “fanatic” al lui, ba chiar uneori îi prezintă discursurile și aparițiile foarte caraghioase.

Dacă vă interesează subiectul vieții într-un ashram, vă las și un link despre mărturiile Andreei Raicu și Laurei Călin, două femei care au luat contact cu două vieți diferite în ashram.

Namaste. Un roman de aventuri în India

Dacă și tu ești în căutarea unui drum spiritual, dacă ai întrebări care așteaptă răspunsuri și certitudini, Namaste te va ajuta să-ți faci o idee despre ce înseamnă evoluție spirituală. Am rămas impresionată de stilul lui Sega, și de aceea “îl voi însoți” și în călătoria lui în Nepal. Namaste, un roman de aventuri spirituale în Nepal este continuarea evoluției spirituale și poate aflarea răspunsurilor mult dorite.

Cumpără cartea

4 Comments

  1. Pingback: Cititor în rate - Buget pentru carti - Dusa cu cartea

  2. Pingback: Ciprian Iftime Zanzibarezul. Jurnalul unui lunatic în Zanzibar 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!