Cuprins
Pe Andreea Raicu am descoperit-o în timpul pandemiei. O știam de la televizor și social media, dar nu o mai ascultasem în ultimul timp. Am descoperit o groază de filmulețe interesante pe YouTube și atunci mi-am dat seama că “avem pasiuni comune”. La fel ca și ea, de ceva vreme sunt interesată de viața spirituală și mă documentez atent. Prin nenumăratele cărți pe care le-am citit până acum, am realizat că trebuie să trăim în momentul prezent și să încercăm să fim în echilibru “corp și suflet”.
E important să învățam să ne găsim liniștea interioară, să ne oprim și să vedem ce este înăuntrul nostru, să ne întrebam ce ne place, ce ne dorim, ce ne face fericiți.
Descoperă-te de Andreea Raicu
Cartea Andreei Raicu este ceva nou în ceea ce privește abordarea subiectului de dietă și viață sănătoasă. Este împărțită în trei părți: sănătate, frumusețe și dezvoltare personală. Un ghid complet de nutriție și viață echilibrată. Ceva asemănător am mai citit în cartea Marisei Peer – You Can Be Thin: The Ultimate Programme to End Dieting…For Ever.
În urmă cu câțiva ani, am renunțat la televiziune și am decis să o iau pe alt drum. Mi-am dat seama că viața este o călătorie cu bilet doar dus și că trebuie să apreciez fiecare moment. Am început să mă întreb dacă sunt fericită, dacă trăiesc așa cum simt și dacă am curajul să schimb ceea ce nu-mi place. Întrebările potrivite m-au făcut să aleg o altă destinație și, mai ales, să încep să savurez cu nesaț călătoria către ceea ce vreau să devin.
În partea întâi Andreea ne dezvăluie experiența ei cu dietele și recunoaște cât de dezordonată a fost în dietă, până a ajuns să descopere una echilibrată, conformă cu stilul ei de viață. Andreea ne povestește evoluția ei în “călătoria dietelor”, pentru că da, a avut o lungă călătorie până a ajuns să înțeleagă că slab și frumos nu este același lucru cu slab și sănătos. A descoperit carențele pe care i le-au provocat nenumăratele diete și a decis să meargă la un specialist și să-i urmeze sfaturile.
Sunt prezentate dietele: alcalină, macrobiotică, ketogenică, vegană, raw vegană, vegetariană, paleo și nu cea din urmă, cea flexitariană a cărei adeptă este. Ceea ce îmi place la prezentarea acestor diete este că Andreea nu s-a rezumat doar a le aborda principiile, ci le-a prezentat și dezavantajele și a pregătit o mulțime de rețete delicioase care conțin poze și modul de preparare. O adevărată încântare pentru simțurile vizuale și probabil și pentru cele gustative ?.

Deși mult timp a luat suplimente alimentare după ureche sau după ce a auzit în stânga și dreapta, și-a dat seama că nu este o alegere benefică pentru sănătatea ei.

Oprește-te un minut și întreabă-te dacă ai nevoie neapărat de ceea ce urmează să cumperi.
Ceea ce m-a impresionat plăcut, a fost partea în care prezintă suplimentele alimentare și cum trebuie ele combinate pentru un maximum de eficiență. Alegerea suplimentelor în funcție de opțiunile persoanelor apropiate sau ce este la modă, nu sunt indicate. Trebuie să ne facem un set de analize și să vedem care sunt carențele noastre.
Obiceiul cu care am fost crescută, de a lua mereu medicamente când nu mă simt bine, chiar și dacă este vorba de o senzație banală de oboseală, nu este unul sănătos; în schimb, suplimentele alimentare sunt o variantă mai bună. Tot în timp am învățat că atunci când iau suplimente trebuie să am răbdare, pentru că efectele nu sunt imediate, ca în cazul pastilelor, dar sunt consistente și vin în mod natural.
Ca orice om, Andreea are și ea plăcerile ei și mănâncă și lucruri interzise, nu doar două frunze de salată ?. Și-a dat seama că refuzând să mănânce anumite lucruri își frustrează corpul și acesta își încetinește procesul de ardere. Bineînțeles, odată ce a mâncat ceva interzis, are grijă să consume multă apă și mâncare sănătoasă, dar să facă și mai mult sport sau dans.
Așa cum au relevat și alte studii, plăcerile vin din copilărie, când mâncăm dulciuri făcute în casă, vată pe băț și nelipsiții cartofi cu brânză rasă pe deasupra. Corpul și creierul tind către ceea ce este familiar, și nu de multe ori ne aduc în zona noastră de confort, care nu este și cea mai sănătoasă.

Ca orice om echilibrat, Andreea a ajuns să nu se mai cântărească. Atunci când observă că a pus ceva în plus, ia măsurile corespunzătoare și scapă de kilogramele nedorite. Cântarul nu face decât să ne frustreze și să ne scadă stima de sine.
Un exercițiu pe care îl recomandă Andreea, este acela în care ne privim dezbrăcați în oglindă. Acesta are scopul de a ne iubi și accepta corpul cu toate calitățile și defectele lui.
Așa cum zice și Marisa Peer ar trebui să-i mulțumim corpului pentru tot ce face zilnic pentru noi. Are grijă să proceseze mâncarea și să extragă nutrienții pentru a-i direcționa către sânge, elimina toxinele, atunci când suntem bolnavi luptă cu toată forța pentru a ne scăpa de suferință și multe alte lucruri pe care nici măcar nu le conștientizăm. Așa că suntem datori să-l respectam și să-l iubim așa cum este el.
Știu că îmi iubesc cu adevărat corpul pentru că nu mai pierd timpul ca să-mi verific greutatea.
Simte mai mult, gândește mai puțin. Osho
Pentru că a avut niște probleme de sănătate, hernie de disc, Andreea s-a apucat de mișcare mai susținută, dar a încercat și anumite terapii complementare care să o ajute la recăpătarea sănătății sale. Astfel că a încercat Biorezonanță și Ozonoterapia. De fiecare dată, și asta îmi place la Andreea, amintește că atât dietele, suplimentele sau terapiile pe care ea le-a urmat nu sunt poate potrivite pentru toată lumea și de aceea este important să consultați un specialist în cazul în care doriți una din aceste variante.
Despre frumusețe și regrete
Partea a doua este legată de frumusețe și de regretele pe care Andreea le are din anii în care stătea la soare cât ziua de lungă, lucru care a lăsat-o cu pete pe față și îmbătrânirea pielii.

Știm cu toții, sau ar trebui să știm, că bronzul la solar sau statul ore în șir poate duce de la arderea pielii până la cancer. Teoretic știm, însă prea puține persoane țin cont de acest aspect. Avem impresia că suntem nemuritori și vrem să ne trăim viața ca atare.
Razele UVA sunt prezente tot timpul anului și ne afectează pielea. De aceea folosirea cremelor cu factor de protecție ridicat ne poate ajuta să preîntâmpinăm îmbătrânirea pielii și să stăm departe de cancerul de piele. În plus Andreea recomandă folosirea vitaminei C pentru efectul ei antioxidant și un produs care a scăpat-o de petele pigmentare, dar și resveratrol care face corpul să producă antioxidanți.

Deși a fost acuzată de nenumărate ori că și-a făcut interventii chirurgicale, Andreea dă cărțile pe față și spune când a fost ispitită de o prietenă să-și facă injecții cu botox și rezultatul a fost o față fără expresie. Nu judecă persoanele care aleg aceste proceduri și consideră că este alegerea fiecăruia ce face cu pielea și corpul lui. Meditația și viața echilibrată pe care o are în prezent, o fac să fie frumoasa atât interior cât și în exterior. Acest lucru face parte dintr-un proces pe care l-a început în călătoria ei în India și care a avut impact asupra ei.
Mindfulness si Meditație
Partea a treia – Dezvoltarea personală – include sfaturi de a ajunge la starea de mindfulness, dar și practicarea meditației pentru a-ți putea conecta mintea și corpul. Așa cum am întâlnit și în Codul pentru o minte extraordinară a lui Vishen Lakhiani, recunoștința pentru trei lucruri frumoase care ți s-au întâmplat pe parcursul zilei, te fac să adormi într-un mod pozitiv și destins.
Andreea recomandă să ținem un jurnal în care să adăugăm situațiile stresante, cele fericite sau cele nefericite. Scriind creierul procesează mult mai bine și ne face să găsim soluții pe care nu le-am găsi într-o stare de încordare.

Personal recomand meditația pentru că te face să te întâlnești tu pe tine, să ai un moment de liniște și pace după o zi încărcată. Sunt foarte multe programe de meditație, plătite sau gratis, din care putem învăța pașii de început și apoi exersând să ajungem la beneficiile meditației.
Un alt aspect pe care l-am găsit în mai multe cărți de dezvoltare personală este acela de a-ți vorbi frumos, de a te încuraja și de a trăi frumos cu propria persoană. Dacă noi avem o părere greșită despre noi înșine, nu le putem cere celorlalți să aibă una mai bună. Dacă tu te faci frecvent prost și incompetent, nu te aștepta ca ceilalți să te laude.
Dialogul interior se transmite și în exterior, și astfel transmitem un mesaj persoanelor din jur. Încrederea de sine este ceva care are rădăcini în copilărie, însă cu studiu și exercițiu putem scăpa de acele vorbe care ne-au făcut să ne pierdem încrederea de sine.

Dragostea de sine… cu vorbe și gânduri bune se menține. Fericirea ocolește oamenii care caută cu îndârjire lucrurile negative.
Your body is your buddy.
Cine se uită în afară, visează; cine se uită în interior, se trezește. Carl Gustav Jung
Recomandări Cărți Dezvoltare personală
La sfârșit Andreea ne lasă și o listă cu cărțile de dezvoltare personală, cărți pe care le găsiți în mare parte cu recenzie și în categoria dezvoltare personală de pe blogul meu ?.
- Darurile imperfecțiunii – Brene Brown
- Am crezut că era vina mea, dar nu era – Brene Brown
- Când iubești – Osho
- Mănâncă, roagă-te, iubește – Elizabeth Gilbert – recenzie aici
- Sufletul neînlănțuit – Michael A. Singer
- Un pământ nou – Eckhart Tolle – recenzie aici
- Man’s search for meaning – Viktor Frankl
- Arta de a iubi – Don Miguel Ruiz
- The rebellious spirit – Osho
- The seven spiritual laws of success – Deepak Chopra – recenzie aici
- Sfântul, surferul și CEO-ul – Robin Sharma – recenzie aici
- What I know for sure – Oprah Winfrey
- Miracle Morning – Hal Elrod
- The food revolution – John Robbins
- Puterea prezentului – Eckhart Tolle – Cumpără de aici
- Cele patru legăminte – Don Miguel Ruiz – recenzie aici
- Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace – Stephen Covey
- Mitul fericirii – Sonja Lyubomirsky
- In praise of slow – Carl Honore
- Succesul redefinit – Arianna Huffington – recenzie aici
- Inteligența emoțională în leadership – Daniel Goleman
- 15 lucruri la care să renunți pentru a fi fericit – Luminița D. Saviuc
- Spiritual bypassing – Robert Augustus Masters
- Emotional intelligence – Travis Bradberry
- Wellth – Jason Wachob
- Deep work: rules for focused success – Cal Newport
Este incredibil câte lucruri se schimbă atunci când începi să-ți dai întâlnire cu tine și să te conectezi cu corpul tău; îți apar nenumărate căi, iar ambițiile care deseori ne împovărează fără sens și nu ne lasă să vedem ce contează cu adevărat încep treptat să se topească.
Andreea Raicu
Pingback: Black Friday sau Health Friday
Pingback: Fares - ajutor din inima Daciei – Dusă cu cartea – SuperBlog 2020
Pingback: Sănătate și prospețime de la Băcănia Tei! – Dusă cu cartea
Pingback: Bun îi vinul ghiurghiuliu...
Pingback: Branding Personal – Dusă cu cartea & SuperBlog
Pingback: Cărți care mi-au schimbat viziunea în 2020 – Dusă cu cartea
Pingback: Sega - Namaste. Un roman de aventuri în India – Dusă cu cartea 2021
Pingback: Top cărți 2021 - Dusă cu cartea