Puterea prezentului | Eckhart Tolle
Puterea prezentului | Eckhart Tolle

Puterea prezentului | Eckhart Tolle

Cand am citit titlul acestei carti, am simtit ca am puterea de a-mi controla prezentul si ca nu este nimeni care ar putea sa-mi spuna ce este mai bine pentru mine.

Eckhart Tolle este autorul care incearca sa ne faca sa constientizam ca detinem cheia catre o alta dimensiune, ca suntem stapanii propriilor vieti si ca “predestinarea” este un concept care trebuie scos din vocabularul nostru. Secretul consta in aplicarea lucrurilor pe care le stim deja, insa suntem ocupati cu “fuga zilnica” si cu planificarea in detaliu a fiecarui monent din zi. Uitam sa fim prezenti in propriile vieti, ne gandim la cantitate si nu la calitate. Daca am fi prezenti, calitatea muncii noastre ar creste considerabil si am beneficia de prosperitate atat la locul de munca cat si personal.

Pentru a ramane prezent in viata de zi cu zi este util sa ai radacini adanci in tine insuti; astfel, mintea, care are o forta incredibila, va va atrage dupa ea ca un rau salbatic.

elefant.ro%20

Provocarea acestei carti vine din intrebarea: Oare realitatea pe care o cunoastem si in care traim este ceva de contestat? Stim noi cine suntem si care este puterea noastra? Viata aceasta este o calatorie spirituala prin care noi invatam sa depasim gandirea pe care am avut-o si pasim catre “iluminare”. Atunci cand ne identificam cu mintea noastra, savarsim o eroare foarte mare. Nu suntem una cu egoul care pune stapanire pe noi in cea mai mare parte a vietii noastre. Alegerile egoiste sunt dictate de el si nu de Fiinta din care facem parte si care se afla in interiorul nostru.

Va generati nefericirea, un conflict intre interior si exterior. Nefericirea polueaza nu numai Fiinta dvs. interioara si pe cei din jur, ci si psihicul uman colectiv, din care dvs. sunteti o parte inseparabila. Poluarea planetei este numai o reflectare externa a poluarii psihice interioare: a milioane de indivizi inconstienti, care nu-si asuma responsabilitatea pentru spatiul lor interior.

Cum putem sa ne pastram starea de prezenta? Cum putem sa ne dam seama ca ceea ce credem, vedem este real? Nu putem observa aceste lucruri atata timp cat nu suntem prezenti. Nu putem gandi prezenta si nici mintea noastra nu o poate intelege.

Prezenta este inteleasa numai atunci cand sunteti prezent.

De foarte multe ori stam si ne plangem de problemele pe care le avem. Autorul ne propune un mic experiment. Sa inchidem ochii si sa ne imaginam care va fi urmatorul nostru gand. O sa observati ca gandul apare foarte greu. Acest lucru se intampla cand ne aflam intr-o stare de prezenta intensa si ne simtim eliberati de ganduri/probleme. Atunci cand starea de prezenta constienta scade, apar si gandurile care pun stapanire pe gandirea noastra.

Zgomotul mental revine; linistea dispare. Sunteti inapoi in timp.

Starea de prezenta/vigilenta o gasim si in Parabola celor zece fecioare, in care aflam ca cinci din ele nu au fost vigilente si lampa lor s-a stins, pentru ca nu au avut destul ulei pentru a mentine candela aprinsa, si astfel au pierdut “sosirea mirelui” si au ratat nunta care reprezinta starea de desavarsire.

Acestea nu sunt parabole despre sfarsitul lumii, ci despre sfarsitul timpului psihologic. Ele indica transcendenta mintii supuse sinelui fals si posibilitatea de a trai intr-o stare de constiinta total diferita.

Starea de satori pe care Maestrii Zen o explica prin strafulgerarea intuitiei, momentul de absenta a mintii si de prezenta totala. Insa aceasta stare nu dureaza si trebuie sa fim vigilenti cand apare, pentru ca ne ofera o idee despre cum trebuie traita iluminarea. Atunci cand ne oprim sa auzim cantecul pasarelelor, fosnetul frunzelor copacilor, susurul unui rau sau zumzetul albinelor printre flori, atunci avem mintea linistita si suntem intr-o stare de prezenta.

Trebuie sa lasati la o parte un moment bagajul personal de probleme, din trecut si din viitor, si toate informatiile pe care le-ati acumulat; astfel, veti privi fara sa vedeti, veti asculta fara sa auziti. Este nevoie de prezenta dvs. totala.

Nu suntem nici trecutul si nici viitorul nostru. Ceea ce am facut nu trebuie sa fie ca o sentinta pentru tot restul vietii noastre, cum nici ce facem in prezent nu ne reprezinta in totalitate. Putem lua decizii gresite care ne vor schimba viitorul in rau, insa in momentul de fata le-am considerat corecte.

Asa cum Luna nu are o lumina proprie si poate doar sa reflecte lumina Soarelui, tot asa trecutul si viitorul sunt doar palide reflexii ale luminii, ale puterii si ale realitatii prezentului etern. Ele isi imprumuta realitatea de la clipa de Acum.

Atunci cand rostim cuvinte, acestea nu pot fi intelese in totalitate de minte, sau sensul lor in profunzime. Doar cand intelegem, in constiinta se produce o trecere de la minte la Fiinta, iar timpul devine prezent. Totul prinde culoare, inteles deoarece reprezinta aflarea prezentei Fiintei.

Eckhart Tolle nu doreste trasformarea spirituala a cititorilor sai, ci impartaseste viziunea lui complexa asupra psihologiei umane ale carei radacini vin din budism, hinduism si sufism. Toti traim momentul de acum superficial, crezand ca momentul viitor este mult mai important decat cel actual. Este o revelatie sa traim in prezent, sa constientizam prezentul si sa ne traim viata “acum.”

64 / 100

2 comentarii

  1. Pingback:Puterea prezentului. Ghid practic | Eckhart Tolle – Dusă cu cartea

  2. Pingback:Dăruiește iubirea care vindecă Harville Hendrix Helen Lakelly Hunt

Lasă un răspuns

Drepturi de autor!

%d blogeri au apreciat: