Dopamina | Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long
Dopamina | Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long

Dopamina | Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long

Dopamina. Despre cum o singură moleculă din creierul nostru controlează iubirea, sexul și creativitatea – și va hotărî soarta omenirii.

Dopamina este o substanță chimică, care ne coordonează prin procese neurochimice și ne face să ne dorim chiar și imposibilul. Ne îndreaptă către plăcere și către satisfacerea plăcerii cu orice preț. Această substanță se găsește și în creierul altor viețuitoare, însă nu are același efect ca la oameni.

Profesorul și psihiatrul Daniel Z. Lieberman și conferențiarul Michael E. Long, după multe studii și teste, au venit cu rezultatul care ar putea să ni se pară ciudat, însă teoria lansată de ei arată că există lucruri pe care le desconsiderăm, dar care pot avea un impact foarte mare asupra vieții noastre. Te-ai întrebat vreodată de ce trișează câștigătorii? De ce oamenii geniali suferă de boli mintale? De ce dietele eșuează la scurt timp ce au fost începute?

Dopamina este sursa fiecărei nevoi imperative pe care o avem, acea fărâmă de biologie care-l determină pe omul de afaceri ambițios să sacrifice totul pe altarul succesului sau care o face pe soția fericită să riște liniștea căminului său de dragul emoției resimțite în prezența unui necunoscut. Pe scurt, este motivul pentru care pornim în căutare și reușim, descoperim și prosperăm. Dar este și motivul pentru care ne avântăm în joc și ne risipim banii.

Dopamina și iubirea

Ce legătură există între cele două? Atracția pentru o persoană este dată de această substanță. Știm cu toții cum este să te îndrăgostești, să vezi perfecțiunea în cealaltă persoană, să vrei să-ți petreci zi și noapte cu aceasta, ca mai apoi să te plictisești de ea. Da, odată cucerită acea persoană, dopamina încetează să se mai activeze. De aici vine și plictiseala, și multe persoane caută senzația de nou după ceva timp.

Testele întreprinse au arătat că există și alte substanțe în creierul nostru care să ne facă să rămânem fideli partenerilor noștri, principiilor noastre. Una dintre acestea se numește vasopresină. Iubirea pasională dată de dopamină se poate transforma în ceva durabil, o iubire axată pe respect, prietenie și comuniune, influențată de vasopresină, oxitocină și endorfină. Dacă ar fi să ne luăm după alte teste îndrăgostirea ține aproximativ doi ani. Fiecare suntem atrași de ceva “cunoscut” din partenerul nostru, de un tipar familial.

Ne bucurăm de lucrurile familiare nu pentru ce ar putea deveni ele, ci pentru ce sunt. Aceasta este singura bază stabilă pentru o relație pe termen lung satisfăcătoare. Dopamina, neurotransmițătorul al cărui scop este să maximizeze recompensele viitoare, ne face să o apucăm pe calea care duce spre iubire. Dar, când vine vorba despre iubire, dopamina este un loc de început, nu de încheiere. Nu poate fi satisfăcută niciodată. Dopamina nu poate decât să spună: “Mai mult.”

Dopamina și drogurile

Așa cum aminteam mai sus, dopamina este răspunzătoare și pentru excesele din viața noastră. Ne poate face să ne pierdem simțul rațional și să ne îndreptăm către cele mai distrugătoare vicii: drogurile și alcoolul.

Cu toții am văzut în filme cum se droghează personajele negative. “Trasul pe nas” aduce prea puțină cantitate de drog care să activeze dopamina, însă atunci când drogurile fie sunt injectate sau fumate, dopamina atinge un nivel foarte ridicat, iar acele persoane simt o euforie nemaiîntâlnită.

Întrebându-se de ce facem toate lucrurile care ne produc starea de plăcere, Aristotel a descoperit răspunsul: pentru că ne aduc fericirea. Așa și o persoană care se droghează, dorește să fugă de realitatea mizeră din care face parte și să acceadă către o lume în care se simte în siguranță, iubită și apreciată. Persoanele care se droghează ating stări în care pot crea mai mult (cazul multor artiști și scriitori), însă există și foarte multe cazuri în care totul este o iluzie. După ce ai ieșit din starea euforică descoperi că ceea ce ai creat este penibil, că nimeni nu te iubește și că problemele tale nu au fost rezolvate de vreo nouă descoperire. Atunci de ce? Răspunsul: pentru fericire.

O persoană dependentă alege drogurile în defavoarea muncii, familiei și a oricărui lucru. Noi credem că face alegeri iraționale, însă creierul său îi spune că alegerile sunt perfect logice. Acest lucru este rațional din punctul de vedere al dopaminei dorinței, care controlează comportamentul persoanelor dependente. Drogurile sunt fundamental diferite de declanșatorii naturali ai dopaminei. Dacă întrebați o persoană dependentă câtă cocaină vrea, nu există decât un singur răspuns: mai multă.

Creativitatea și nebunia

Care ar putea fi legătura dintre dopamină și creativitate? Puterea minții creatoare este o forță importantă pe acest pământ. Ideea creatoare este cea care pune totul în mișcare, cea care ne face să credem că putem muta și munții. O boală mintală este opusul minții creatoare. Boala mintală te face să te afli în război cu cele mai neînsemnate lucruri.

Atât geniul, cât și nebunia, cele două extreme ale activității creierului depind de dopamină. Din cauza acestei legături chimice fundamentale, nebunia și geniul sunt mult mai aproape una de cealaltă decât fiecare dintre ele de modul de funcționare al creierului obișnuit.

Schizofrenia sau nebunia cum i se mai spune, este caracterizată prin halucinații și delir. Halucinațiile pot face persoanele bolnave să vadă lucruri care de fapt nu există, să simtă și să miroasă lucruri inexistente. Atunci când toate acestea sunt completate de voci, schizofrenicul se află în primejdie. Chiar dacă la început acele voci îți spun lucruri frumoase și te încurajează, mai târziu acestea îi pot face pe bolnavi să se sinucidă.

S-a pus întrebarea de unde vin aceste idei, cum se nasc ele? Nu s-a găsit un răspuns clar, însă prin tratamentul persoanelor schizofrenice, doctorii au reușit să reducă activitatea dorinței dopaminice. Astfel că stimularea în exces a circuitului duce la nerăbdare, entuziasm și mai târziu la psihoză.

Blocarea dopaminei nu duce, de regulă, la dispariția tuturor simptomelor schizofreniei, dar poate să elimine delirul și halucinațiile. Din nefericire, tratamentul antipsihotic blochează dopamina din întreg creierul, iar blocarea circuitului de control din lobii frontali poate să agraveze anumite aspecte ale bolii, cum ar fi dificultatea pacientului de a se concentra și de a utiliza concepte.

La fel ca și persoanele bolnave psihic, cărora le vin idei și le verbalizează, așa sunt și persoanele creative precum artiștii, poeții și cercetătorii. Aceștia se vor trezi că “gândurile lor curg liber”. Abandonarea interpretărilor convenționale pentru a vedea lucrurile într-o nouă lumină, face ca artiștii să vadă dincolo de realitate, dincolo de tipare.

Un caz prezentat în carte este cel al unei fete, copilul perfect, de nota zece, care la un moment dat clachează. După mai multe săptămâni în care medicul ei psihiatru a încercat să-i înțeleagă starea de agitație, insomniile și tentativa de suicid, aceasta a mărturisit că luase foarte mulți ani cantități mari de amfetamine. Pe lângă faptul că se concentra foarte bine, că lua cele mai mari note, reușea să-și păstreze și silueta. Este un alt efect al amfetaminelor, efectul cunoscut de foarte multe femei. Ceea ce nu cunoștea nimeni era că dopamina cere mereu “tot mai mult”, iar ingerarea unor cantități foarte mari duce la dezechilibre hormonale și chiar moarte.

Dar dopamina a ajutat-o pe Beth Harmon, în celebrul serial Netflix – Gambitul damei, pentru a învăța tainele șahului.

Ce legătură are dopamina cu politica, progresul și armonia, vă las pe voi să descoperiți. După valoarea acestor descoperiri în domeniul psihiatric, această carte “face lumină” în găsirea unor posibile răspunsuri pentru comportamentele oamenilor pe care îi întâlnim zilnic. Rămâne la alegerea noastră dacă vrem să înțelegem anumite procese și să luăm măsuri sau să le lăsăm să se manifeste ca atare.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără online

7 Comments

  1. Pingback: 4 cărți care mi-au atras atenția dintre cele văzute la alți bloggeri - De-ale Dianei

  2. Pingback: Florărie online București - Dusă cu cartea 2022

  3. Pingback: Cele mai citite recenzii cărți 2022 pe Dusă cu cartea

  4. Pingback: Calea luptătorului pașnic | Dan Millman - Dusă cu cartea 2023

Leave a Reply

Drepturi de autor!