Calea luptătorului pașnic | Dan Millman
Calea luptătorului pașnic | Dan Millman

Calea luptătorului pașnic | Dan Millman

Calea Luptătorului Pașnic este un roman care descrie procesul transformării, un roman inițiatic. Dacă până acum ai citit cărți pentru dezvoltarea ta spirituală sub forma unor învățături sau exemple, acest roman îmbină exercițiile practice cu o poveste de viață care poate fi a ta.

Te vei regăsi în transformările prin care trece tânărul căutător spiritual, Dan Millman, și vei învăța cum să depășești unele situații neplăcute ale vieții sau cum să fii prezent în viața ta.

Este pentru prima dată când citesc un astfel de roman și dacă la începutul cărții am fost puțin sceptică, până la final am fost cucerită de acest stil. Pentru cei care găsesc cărțile de dezvoltare personală plictisitoare și le abandonează pe parcurs, recomand acest roman pentru început.

Momentul “aha”

Cu toții am trăit acel moment de intuiție sau descoperire bruscă, o revelație de moment, în care am înțeles trecutul și prezentul. Dar ce faci atunci când, după coșmaruri care nu se mai sfârșesc, te găsești în fața unei benzinării, vezi un bătrânel care levitează, căruia nu i se pare ciudată apariția ta și te invită înăuntru?

Așa începe procesul transformării lui Dan Millman, un student gimnast de talie mondială. Deși inițial și-a dorit doar să scape de acele coșmaruri și să deslușească misterul din spatele lor, a devenit repede un căutător spiritual, iar Socrate, mentorul lui, l-a ajutat să înțeleagă și partea nevăzută a lumii în care trăim.

Lumea pe care o vezi, mi-a spus el, arătând cu brațul până departe, este o școală, Dan. Singurul profesor real este viața. Ea ne oferă foarte multe experiențe și, dacă acestea ar fi capabile să aducă cu sine înțelepciunea și împlinirea, toți oamenii vârstnici ar fi niște maeștri iluminați și fericiți.

Evoluția spirituală

Evoluția spirituală presupune atât urcușuri cât și coborâșuri, la fel cum urci pe un munte, însă la sfârșitul acestei experiențe ești răsplătit. Deși era obișnuit cu antrenamentele drastice din sală, cu un stil de viață organizat, Dan a trebuit să învețe să-și disciplineze mintea, sentimentele și mai ales poftele trupești.

Pentru că un moment de teribilism te poate costa viața, Dan a fost aproape să-și piardă unul dintre picioare și munca lui de o viață, într-un accident pe care l-a suferit cu motocicleta. După o recuperare de câteva luni, dar și cu ajutorul mentorului său, a reușit să revină la o condiție fizică bună, însă orgoliul și frustrarea au fost două dintre problemele pe care Dan a trebuit să le aprofundeze.

Pentru a dobândi o stare spirituală elevată, nu trebuie să-ți petreci tot timpul doar în meditații, așa cum ar înclina să creadă mulți oameni. Integrarea disciplinei minții în viața de zi cu zi este un proces important care necesită răbdare și antrenament.

– Emoțiile nu trebuie controlate, mi-a răspuns el. Ele sunt la fel de naturale ca și vremea. Uneori se manifestă sub formă de teamă, alteori de mânie și tristețe. Nu emoțiile sunt adevărata problemă. Secretul constă în transformarea energiei emoțiilor într-o acțiune constructivă.

Cum poți dobândi fericirea?

Viața de adult aduce cu sine multe întrebări existențiale, iar Cum poți dobândi fericirea? este una dintre ele. Dan Millman credea că succesul îi va aduce și fericirea, însă, odată cu dobândirea unui titlu mondial, și-a dat seama că starea euforică și dopamina nu sunt de durată, iar drumul său spre fericirea desăvârșită este încă la mijloc.

Pentru a-și trăi viața și pentru a integra toate învățăturile, Socrate l-a părăsit timp de 8 ani, 8 ani în care Dan și-a căutat locul, menirea, a încercat să-și întemeieze o familie, dar alături de care nu și-a găsit liniștea sufletească și sensul vieții lui.

Călătoria inițiatică a lui Dan Millman s-a sfârșit în momentul în care și-a trăit propria moarte. A descoperit că face parte din întregul Univers, că existența noastră este efemeră, însă facem parte din istoria Universului și a viitorului, că natura nu are nevoie de dovezi pentru a ne accepta prezența, și că toate supărările, temerile și viața, se conțin unele pe celelalte, iar ciclul naștere-viață-moarte se poate realiza la infinit.

Știam perfect că toate acestea, compasiunea la fel ca și cruzimea, aspectele superioare ca și cele inferioare ale vieții, sacrul și profanul, toate făceau parte în egală măsură din Marele Joc. Toată lumea își juca perfect rolul! Iar eu eram una cu totul, până la ultimul atom. Am privit în zare până la hotarele lumii, și am iubit-o așa cum este.

Fiecare eveniment din viața noastră aduce schimbări. Descoperă sfârșitul romanului Calea luptătorului pașnic și vezi ce s-a întâmplat cu Dan Millman, dar și cu Socrate.

Peaceful Warrior – Calea luptătorului pașnic (2006)

În 2006, cartea a fost ecranizată într-un film de excepție, iar Socrate, mentorul lui Dan, este Nick Nolte.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea

One comment

  1. Pingback: Benedictiana de Bogdan Boeru - Dusă cu cartea 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!