Abandon | Abdulrazak Gurnah
Abandon | Abdulrazak Gurnah

Abandon | Abdulrazak Gurnah

Abandon este un roman scris de Abdulrazak Gurnah, un romancier și academician de origine tanzaniană. Romanul a fost publicat pentru prima dată în 2005 și de atunci a devenit una dintre cele mai celebre opere din literatura africană. Este o poveste emoționantă și provocatoare de dragoste, pierdere și resemnare, plasată pe fundalul istoriei turbulente a Zanzibarului.

Abdulrazak Gurnah este un cetățean britanic de origine din Zanzibar. A crescut într-o perioadă în care Zanzibar era un protectorat britanic separat de colonia Tanganyika. După ce ambele colonii și-au atins independența, o revoluție a răsturnat elita arabă din Zanzibar, iar regiunea a fuzionat mai târziu cu Tanganyika pentru a forma Tanzania. Abdulrazak Gurnah plecase să studieze în Marea Britanie înainte de a izbucni această revoluție și se descrie ca refugiat. Și-a terminat doctoratul în literatură și a fost profesor la Universitatea din Kent, de la care s-a pensionat recent. Probabil, Abandon este o poveste parțial autobiografică.

Rehana și Pearse

Povestea din Abandon începe în 1899, într-un orășel de pe coasta din Mombasa. Într-o dimineață, în drum spre moschee, Hassanali, un comerciant amabil și timorat, este îngrozit de ceea ce crede că este un djinn sau un demon care se arată în lumina zorilor. La o examinare mai atentă, se dovedește a fi “un bărbat cu tenul cenușiu”, Martin Pearce, un colonialist, care a fost jefuit și lăsat să moară în sălbăticie de către ghizii săi somalezi și care a ajuns pe jumătate mort în oraș. Hassanali îl primește în casa lui, îi dă de mâncare și de băut și cheamă vindecătorul.

abonament romane nemuritoare 1

Cel de-al doilea capitol aduce prima dintre multele schimbări de perspectivă: de la punctul de vedere respectuos și modest al lui Hassanali la cel plin de viață și colonialist al oficialului britanic local, Frederick Turner. Aflând că un englez zace în casa lui Hassanali, Frederick dă buzna înăuntru și îl revendică pe bolnav. El presupune că negustorul l-a jefuit pe Martin și îl amenință.

Când Martin își recapătă cunoștința, își dă seama că ospitalierul Hassanali a fost acuzat pe nedrept și, fiind un fel de “wallah anti-imperiu”, după cum spune Frederick, insistă să se întoarcă pentru a-i mulțumi. Ia masa cu familia și este imediat fascinat de Rehana, frumoasa soră a lui Hassanali. Rehana era deja căsătorită, dar a fost părăsită de soțul ei, Azad, un comerciant indian, care a plecat acasă cu afaceri și nu s-a mai întors. În timp ce părăsește casa, mintea lui Martin se precipită:

Cum putea să afle mai multe despre ea? Ce voia de fapt de la ea? Era măritată? Se cuvenea să se intereseze? Cum putea s-o revadă? Ar fi îndrăznit? Trebuia să înceteze cu toate aiurelile. Ce-i venise?

Prima parte a romanului se termină brusc, tocmai când te gândeai că autorul continuă această poveste de dragoste.

Nu știu cum s-a întâmplat. Improbabilitatea acestui fapt e deasupra puterii mele de înțelegere. Dar știu că s-a întâmplat, că Martin și Rehana au devenit amanți.

Chiar din prima parte, naratorul ni se dezvăluie ca fiind Rashid, care a părăsit Zanzibar în adolescență și acum lucrează la o universitate în Anglia. Dar aflăm și că Martin o părăsește pe Rehana, pentru a se întoarce în Anglia, lăsând-o alcoolică și amanta unui alt bărbat.

După cum vedeți, există un „eu” în povestea aceasta, dar nu este o poveste despre mine. Este despre noi toți, despre Farida și Amin și părinții noștri, și despre Jamila. Este despre modul în care o poveste conține multe altele, despre faptul că poveștile nu ne aparțin, ci fac parte din curentele aleatorii ale epocii noastre, despre felul în care poveștile ne prind în mreje și ne țin captivi pentru veșnicie.

Rashid, Amin și Frida

Ceea ce se întâmplă în continuare este ascuns, în așteptarea unor relatări spre sfârșitul romanului. Povestea merge până la începutul anilor 1950, când Abdulrazak Gurnah relatează despre destinele a trei frați. Dar povestea devine într-adevăr mai complicată, pe măsură ce autorul detaliază relația dificilă a lui Rashid cu fratele sau mai mare Amin, relația amoroasă sortită eșecului dintre Amin și Jamila, dragostea Faridei pentru un bărbat pe care nu-l poate avea – și plecarea lui Rashid pentru a studia în Londra. Autorul ne prezintă trei povești, dar nu știm ce va urma.

Farida are o poveste secretă de dragoste, surprinzându-l pe Rashid cu schimbul lor de poezii, fără a ști că Farida este în stare să scrie poezii atât de frumoase.

Astfel că și fratele său, Amin, are o relație de dragoste cu Jamila, dar această relație nu este acceptată de familia lui, în mare parte pentru că Jamila are un secret tumultuos, iar lui Amin îi este interzis să se mai vadă cu ea. Aflăm acest secret abia spre sfârșitul romanului, atunci când se leagă toate detaliile, și ne dăm seama de ce a făcut autorul acea întrerupere în prima parte a romanului.

Despre colonialism

O altă problemă abordată în roman este experiența celor care provin din fostele colonii, atunci când ajung în altă parte a lumii civilizate. Acest aspect se aseamănă puțin cu Necredincioasa Ayaan Hirsi Ali, care a reușit să imigreze în Olanda și să se detașeze de trecutul ei, de ororile pe care le-a văzut și trăit.

Continentul ăsta are potențialul de a deveni o nouă Americă […] Dar nu atâta vreme cât africanii sunt aici. Uitați-vă la regiunea asta. Negroteii de aici au fost pervertiți de arabi, de religia lor și de … manierele lor parfumate. Arabii înșiși nu înseamnă mare lucru. În general, e numai gura de ei, nu-s în stare să muncească o zi întreagă dacă viața lor nu depinde de asta sau dacă n-au ceva de jefuit sau furat.

Înainte să venim noi, asta era țara piraților. Când vânturile suflau în direcția cea bună, arabii făceau raiduri pe toată coasta, răpind și prădând după bunul-plac, luând sclavi. Când vânturile se întorceau, se grăbeau să se ascundă în peșterile lor ca să se joace cu prada. Cu cât mai curând sunt sărăciți și alungați, cu atât mai bine.

Rashid primește o bursă pentru a studia la Londra, dar când ajunge acolo este revoltat și surprins de rasismul pe care îl experimentează. Pentru Rashid , experiența este exacerbată de faptul că, din cauza revoluției din Zanzibar, nici măcar nu se poate întoarce în țara natală, tatăl fiind ferm în această poziție. Experiența de refugiat și de exilat este descrisă în mod emoționant.

Romanul Abandon oferă o privire asupra societății din Zanzibar – o parte a lumii despre care majoritatea cititorilor nu știu foarte multe. Este o regiune surprinzător de cosmopolită, cu oameni din lumea arabă (deoarece a făcut parte din Imperiul Oman pentru o lungă perioadă de timp) și marinari din India. De fapt, Rehana însăși este fiica nelegitimă a unui marinar indian și a iubitei sale africane. Zanzibar este, de asemenea, o societate predominant musulmană, iar romanul este plin cu detalii despre ritualuri și despre Ramadan.

La început pare a fi o poveste de dragoste imposibilă, dar Abdulrazak Gurnah ne prezintă o narațiune densă care caută adevăruri dureroase și pline de suferință, despre tabuuri și ciocnirea dintre rase, dar și despre realitățile din trecut și cele din prezent, despre rădăcini. În Abandon Abdulrazak Gurnah ne prezintă multe abandonuri (dezertări, dacă ne luăm după numele în engleză al cărții), dar și despre revenirea cu gândul, cu sufletul, cu prezența, în spațiul părăsit sau lângă ființa pe care ai abandonat-o.

Vă invit să cumpărați și să citiți cartea pentru a afla ce se întâmplă cu Rashid, dar și despre celelalte două povești de dragoste din roman.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea Abandon de Abdulrazak Gurnah

5 Comments

  1. Pingback: Top cărți 2023 - Dusă cu cartea 2022-2023

  2. Pingback: Top cele mai vândute cărți 2022 - Dusă cu cartea

  3. Pingback: Top cărți de citit în vacanță - Dusă cu cartea 2023

  4. Pingback: Cele mai citite recenzii pe Dusă cu cartea în 2023 - Dusă cu cartea 2023

  5. Pingback: Cele mai vândute cărți Bookfest 2022 - Dusă cu cartea 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!