A cincea oară în decembrie este un roman despre război, prizonierat, tortură, dar și iubire, nu într-o ordine anume, ci sunt intercalate. Este primul roman scris de Jonathan Moore sub pseudonimul James Kestrel. Un roman lăudat inclusiv de Stephen King: “O carte a naibii de bună“. Este un excelent roman polițist, iar acțiunea se desfășoară între 1941 și 1945, un context istoric bogat și personaje care vor rămâne în mintea cititorului mult timp.
Pe urmele suspectului
A cincea oară în decembrie se desfășoară între atacul de la Pearl Harbour și până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Personajul principal, Joe McGrady, este un detectiv începător în Honolulu, căruia i se dă un caz de omor. Deși McGrady locuiește pe insulă de cinci ani de când a fost lăsat la vatră, este încă un străin și nu a câștigat încrederea căpitanului său. Totuși, el a fost însărcinat să verifice dubla crimă brutală de la o fermă; nu știa intențiile căpitanului, dar pe care le aflăm mai târziu.
Alături de colegul său și de căpitan, Joe McGrady este chemat la o întâlnire cu nume importante din marina americană și puterea locală. Singurul suspect de crimă s-ar fi îmbarcat într-un avion spre Hong Kong cu un pașaport fals și se pare că a mai făcut o crimă pe insula Wake, un avanpost militar și un punct de realimentare pentru zborurile către Asia de Sud-Est. Una dintre victime este identificată ca fiind nepotul dispărut al unui amiral al Marinei. Amiralul îi cere polițistului McGrady să urmeze pista oriunde s-ar duce și să opereze cu discreție operațională, cerându-i să lucreze inițial în secret în loc să anunțe autoritățile străine despre investigația sa.
– Căpitane Beamer, cu permisiunea dumitale, aș vrea să fiu ținut la curent de către detectivul McGrady cu tot ce privește ancheta. Dacă el va fi cel care va conduce ancheta pe teren, atunci vreau să primesc rapoartele direct de la el.
Astfel că, la 1 decembre, McGrady se îmbarcă într-un zbor care îl va duce în Hong Kong pe urmele suspectului, trecând prin Midway, Wake Island și Manila. O lasă în urmă pe iubita lui, Molly, o relație care a trecut de la o aventură ocazională spre ceva mai mult. Îi promite că va avea o surpriză atunci când se întoarce, dar autorul pregătește deja terenul pentru ca noi să știm că nu va fi așa.
Avea să fie una dintre ultimele conversații intime pe care aveau să o aibă vreodată.
Povestea va trece de la un thriller polițist la o poveste de război. McGrady îl găsește pe suspectul principal, dar din păcate cade în mâinile poliției, ulterior în mâinile armatei japoneze invadatoare. De aici încep răsturnările de situație care te fac să te întrebi ce se va întâmpla cu McGrady în continuare.
Traumele războiului
Expus la o varietate de oameni, locații și credințe, McGrady reușește în mod miraculos să-și păstreze calmul într-o lume nebună și să se întoarcă în Honolulu, unde fusese declarat mort cu mult timp în urmă. Călătoria lui McGrady include o doză mare de regret din cauza supraviețuirii dintr-un război fulminant, atrocități de război care nu pot fi trecute cu vederea. Se învinovățea că alți oameni au fost în război, că puteau schimba povești. La el nu era cazul. Regretul și pierderea aproape că-l sufocau, dar ceva îl făcea să scape de îndoieli și de gândul la ceea ce ar fi putut fi.
Cu toate acestea, de fiecare dată când ieșea din casă se simțea de parcă buzunarele i-ar fi fost goale. Rămăsese în viață atâtea zile… dar ce folos? Beamer îi întorsese spatele și îi luase cazul, așa că nu mai avea nici măcar asta. Tot ce avea erau niște promisiuni pe care nu le putea ține. Alții aveau măcar cicatrici cu care să se laude. Fuseseră în bătălii faimoase. Se puteau aduna în baruri, sau la niște pase de fotbal în parc, pentru a face schimb de povești din război.
Inițial îți displace polițistul Joe McGrady, fiind insensibil și arogant, obișnuit să execute ordine. Dar James Kestrel îl creionează frumos în restul romanului și, pur și simplu, îți schimbi părerea despre el. Un polițist devotat cazului, dornic să continue rezolvarea acestuia.
A cincea oară în decembrie de James Kestrel este un roman despre crime și justiție în timpul războiului, dar și iubiri pierdute și regăsite. Sfârșitul romanului a fost extrem de mulțumitor, dar vă las pe voi să-l descoperiți.
James Kestrel este un scriitor desăvârșit, care știe cum să spună o poveste într-un mod care îi va captiva pe cititori, de la prima până la ultima pagină. A cincea oară în decembrie de James Kestrel a primit Premiul EDGAR 2022 pentru cel mai bun roman și Premiul BARRY 2022 pentru cel mai bun thriller.
Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.
Pingback: Top cărți de citit în vacanță - Dusă cu cartea 2023
Pingback: Top cele mai vândute cărți 2022 - Dusă cu cartea