Albastrul dintre cer și ape | Susan Abulhawa
Albastrul dintre cer și ape | Susan Abulhawa

Albastrul dintre cer și ape | Susan Abulhawa

Albastrul dintre cer și ape de Susan Abulhawa este considerat un roman bine scris, un roman puternic, care îndeamnă la reflecție și care te emoționează. Cartea a fost lăudată pentru descrierea vie și emoționantă a problemelor care afectează poporul palestinian, dar și pentru stilul său de scriere liric și poetic. Temele romanului, identitatea și rezistența, rezonează cu mulți cititori, iar apelul său la acțiune pentru pace și dreptate în regiune, i-a inspirat pe mulți să se informeze despre conflictul palestiniano-israelian care durează de mii de ani.

Poveste despre familie, dragoste și… matriarhat

Albastrul dintre cer și ape este, de asemenea, o poveste despre familie, dragoste și pierdere. Susan Abulhawa împletește poveștile diferitelor femei din familie, arătând cum viețile lor sunt legate de istoria comună și de dragostea pe care o au una pentru cealaltă. Relațiile dintre mame și fiice, surori și verișoare, sunt descrise cu tandrețe și profunzime, iar cititorul rămâne cu sentimentul puterii de durată al acestor legături.

În acest roman emoționant, Susan Abulhawa explorează viețile femeilor palestiniene de-a lungul a patru generații. Acțiunea cărții este plasată într-un mic sat palestinian, Beit Daras, unde sătenii se străduiesc să-și păstreze tradițiile și modul de viață, în ciuda numeroaselor schimbări politice, sociale și economice care amenință să-i destrame.

Acelea au fost vremurile din Beit Daras, când stră-khalto a mea Mariam și-a primit cutia de lemn cu vise și eu traversam timpul și moartea, înainte de a mă naște, ca să o aștept lângă râu; acolo o învățam limba scrisă, iar ea îmi vorbea despre culori și amândoi născoceam cântece.

Pe tot parcursul cărții, suntem introduși în poveste de Khaled, o acțiune poziționată în context familial și istoric. În 1947, familia Baraka locuiește într-un sat palestinian liniștit, Beit Daras, înconjurat de plantații de măslini. Nazmiyeh, fiica cea mare, are grijă de mama lor, Um Mamdouh, care avea crize ciudate de demență, vorbind cu duhul Suleiman, dar și de fratele ei, Mamdou, și sora lor mai mică, Mariam, cea cu ochii diferiți. Nazmiyeh este în centrul unei familii de surori, fiice, nepoate, ale căror vieți amenință să scape de sub control cu ​​fiecare criză personală, atac militar sau luptă politică.

Când trupele israeliene se regrupează la periferia satului, Beit Daras este incendiat, iar familia trebuie să pornească la drum, printre fum și cenușă, pentru a ajunge în Gaza și a încerca să trăiască în exil. Nu este mare diferență între situația din Gaza de atunci, față de Gaza din prezent. Alimentele și medicamentele se găsesc foarte greu, oamenii nu au locuri de muncă, granițele sunt închise. Oamenii, în special bărbații tineri, erau nevoiți să folosească tunelurile existente, atât pentru intrarea, cât și pentru ieșirea din țară, prin care aduceau alimente, medicamente sau diverse bunuri.

Mamdou se mută în America pentru o viață mai bună, dar se confruntă în schimb cu atrocitățile și complicațiile din Vest, unde viața de familie este doar o formalitate. Singura lui dorință este ca nepoata lui, Nur, să se întoarcă în Gaza pentru a trăi cu propria ei familie, familia ei adevărată. Șaizeci de ani mai târziu, Nur se îndrăgostește de un doctor. Urmându-l în Gaza, ea îl întâlnește pe Alwan, care îl va ajuta pe Nur să descopere legături de familie care transced distanța, chiar și moartea.

Eu și Nur nu vorbeam niciodată, decât în visele ei, însă am adus-o acasă. Apoi am adus-o din nou acasă. Nur era veriga noastră lipsă, cleștele de rufe de care avea nevoie teta Nazmiyeh când atârna cerul. Vedea culori așa cum văzuse Mariam.

Tensiuni politice si culturale in Palestina

Prin intermediul cărții Albastrul dintre cer și ape, Susan Abulhawa evocă o poveste bogată a culturii, istoriei și identității palestiniene, care este atât una personală, cât și universală. Ea portretizează cu măiestrie strădaniile zilnice, rezistența și puterea femeilor care sunt coloana vertebrală a comunității lor.

Războiul i-a schimbat pe oameni. A născut lașitate și curaj, și a făurit legende. A istorisit povestea despre stră-teta mea, o femeie ciudată, făcută din iubire, care n-a rostit în viața ei o minciună și care se mișcă prin lume altfel decât ceilalți. Povestea ei a fost repetată de multe ori, iar prin repetarea poveștii stră-teta a devenit cunoscută ca Um Suleiman, bătrâna curajoasă din Beit Daras.

Unul dintre cele mai puternice aspecte ale romanului este reprezentarea tensiunilor politice și culturale care au caracterizat experiența palestiniană timp de generații. Susan Abulhawa portretizează conflictul palestiniano-israelian într-o manieră nuanțată și empatică, arătând atât umanitatea profundă a palestinienilor, cât și tragedia profundă a strămutării lor continue și a pierderii pământului lor strămoșesc. Ea oferă, de asemenea, o critică puternică a patriarhatului și a inegalității de gen care a afectat dintotdeauna societatea palestiniană, subliniind poveștile femeilor care rezistă acestor forțe opresive și luptă pentru drepturile lor.

Un alt punct forte al romanului este proza sa lirică și evocatoare, care îl transportă pe cititor în peisajul luxuriant și aspru al Palestinei. Povestea lui Susan Abulhawa este impregnată de o dragoste profundă pentru patria sa, iar descrierile sale despre frumusețea naturală a regiunii sunt atât de vii. Imaginile pe care le folosește pentru a descrie oceanul, cerul și satele din regiune sunt profund emoționante și îți rămân în minte mult timp după ce ai terminat cartea.

Albastrul dintre cer și ape este un roman destul de complex, cu multe personaje și cu legături diferite între ele. Astfel că la un moment dat te pierzi prin diverse nume și trebuie să-ți reamintești legăturile de rudenie apelând la arborele genealogic adăugat la începutul romanului. Un arbore genealogic util pentru a-ți aminti cine este un anumit personaj.

M-au emoționat faptele relatate de autoare, despre ceea ce se petrece cu palestinienii, despre durerea fiecăruia dintre ei și despre imposibilitatea de a trăi în pace. Este o întreagă cultură, diferită de a noastră, descoperind o imagine diferită a femeilor, nu femei șterse și supuse, ci femei puternice. Femei care respectă mereu tradițiile, cărora le-am apreciat umorul, dar și nebunia lor când sunt împreună și legăturile puternice care există între ele. Simțul familiei este atât de puternic încât face povestea și mai emoționantă.

Mai presus de orice, această carte ne arată personaje care au pierdut totul, care suferă și nu mai au nimic, dar sunt capabile să reconstruiască și să înceapă din nou, să găsească dragoste și să prețuiască tot ceea ce au câștigat.

În concluzie, Albastrul dintre cer și ape este un roman magnific, care va rămâne în mintea cititorului mult timp după ce a terminat de citit. Este un omagiu puternic și emoționant, adus poporului palestinian, culturii și istoriei sale. Scrisul lui Susan Abulhawa este atât liric, cât și evocator, iar descrierea vieții femeilor palestiniene este atât de nuanțată și profund afectată.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea

Leave a Reply

Drepturi de autor!