Cuprins
Poate fi văzută suferința ca un privilegiu și nu ca o pedeapsă? Aceasta este ideea cărții scrisă de Katherine și Jay Wolf, Suferință și tărie (Suffer strong). Autorii apelează la credința noastră și ne îndeamnă să nu ne pierdem încrederea în Dumnezeu și într-un viitor necunoscut, dar ne oferă și idei practice Cum să supraviețuiești în orice situație redefinind totul.
La vârsta de 26 de ani Katherine Wolf a suferit un accident vascular masiv care i-a schimbat viața pentru totdeauna. Suferința prin care au trecut cei doi soți, împreună cu cei doi copii, este o poveste care merită citită, Katherine și Jay Wolf explicând acest parcurs în prima lor carte, Nădejdea vindecă (Hope Heals).
În Suferință și tărie Katherine și Jay Wolf abordează o varietate de subiecte: de la moarte, eșec, până la așteptări, adică acele provocări pe care le-au avut de trecut cei doi pe parcursul recuperării lui Katherine. Astfel, ei te învață cum să supraviețuiești în momentele de cumpănă ale vieții, deoarece, fără acest aspect, Katherine și Jay nu ar fi avut relația cu Dumnezeu sau unul cu celălalt pe care o au astăzi.
Atât Katherine, cât și Jay au povestit în mod plăcut și amuzant anumite părți ale cărții. Povestirile lor personale m-au întreținut în momentele în care nu am vrut să las cartea din mână și au făcut ca punctele lor să fie relevante pentru mine. Cartea este bogată în pasaje din Biblie și citate din oameni celebri, autori și prieteni apropiați ai soților Wolf. Poveștile personale ale lui Katherine și Jay transmit o mulțime de semnificații într-un mod foarte practic, pe care oricine îl poate aplica în propria viață, iar povestirile îi ajută pe cititori să înțeleagă prin ce au trecut Katherine și Jay.
Katherine Wolf – Revelații prin suferință
Katherine explorează tema suferinței și a modului în care aceasta poate dezvălui laturi ascunse ale ființei noastre și ne poate schimba perspectiva asupra vieții. Astfel, trebuie sa conștientizăm că există oameni care se confruntă cu dificultăți invizibile, care nu sunt legate de handicapuri vizibile, și trebuie să fim mai atenți la nevoile și emoțiile lor. Este important de asemenea, să fim prezenți și să ne bucurăm de viață în ciuda dificultăților. De ce să amânăm fericirea pentru mai târziu, când putem fi fericiți chiar acum?
Viața este o combinație de momente bune și rele, dar nu vom pierde niciodată cele mai importante lucruri pe care Dumnezeu ni le rezervă. Prin acceptarea schimbărilor și adaptarea perspectivelor, putem continua să ne trăim povestea indiferent de circumstanțe. Frumusețea nu este legată de aspectul fizic, ci de natura noastră spirituală. Katherine și-a acceptat trupul imperfect și a descoperit că îi poate salva și pe alții relatând experiența sa, împărtășind suferința ei comunității și oferind sprijin și speranță celor care trec prin momente dificile.
Dacă avem puls, avem și un scop. Nu am rămas pe acest pământ din întâmplare. Suntem aici astăzi pentru că am fost chemați de Dumnezeu în acest loc și în aceste împrejurări unice, în acest moment din timp și din istorie. Suntem aici pentru că mai avem viață de trăit, muncă de făcut și iubire de oferit. Nu contează dacă nu înțelegem de ce și nu pricepem cum; nu trebuie să cunoaștem toate aceste răspunsuri înainte să începem să trăim.
De fapt, aceste întrebări nici nu își pot găsi răspuns până când nu pășim mai întâi în această nouă normalitate. Trăim cu toții o variantă sau alta a celei de-a doua șanse; doar că unii dintre noi sunt mai conștienți de asta decât alții. A doua șansă în viață nu este cea la care nu putem ajunge; este cea aflată chiar în fața noastră. Este cea către care Dumnezeu ne-a chemat tot timpul.
Cei care suferă pot deveni privilegiați, deoarece au o perspectivă unică asupra vieții. Oamenii care au suferit și nu s-au revoltat sau nu s-au plâns, câștigă iubirea divină și își folosesc experiența pentru a împărtăși lecțiile învățate.
Jay Wolf – Călătoria spre a doua șansă
Jay Wolf aduce în discuție modul în care o persoană cu dizabilități trăiește într-o lume concepută în principal pentru cei care se pot deplasa pe picioarele lor. El relatează călătoria lui Katherine și Jay în Roma și provocările pe care le-au avut în această vacanță. Cu toate acestea, ei găsesc înțelepciunea de a aminti că Dumnezeu i-a ajutat mereu și că nu au motive să se descurajeze sau să-și facă griji, deoarece Dumnezeu este întotdeauna aproape.
Viața noastră devine mai valoroasă odată ce trecem prin dificultăți și suferințe. Jay Wolf face referire la conceptul japonez al kintsugi, în care obiectele ceramice sparte sunt reparate cu aur, argint sau platină. Suferința face parte din viață și trebuie să ne antrenăm pentru a deveni mai puternici în fața ei, deoarece aceasta ne poate aduce o apreciere pozitivă asupra vieții.
Ceea ce îmi place mult la vaza noastră kintsugi este alcătuirea ei din bucățile originale – în mod evident asamblate altfel decât erau înainte de a se sparge de unde și prima impresie oarecum izbitoare – plus câteva bucăți care se vede clar că nu au făcut parte din original. Noua creație conține bucăți care au înlocuit părți prea distruse sau pierdute. Noile bucăți umplu ceea ce altfel ar fi fost niște găuri. Și, pentru a continua metafora, se pare că bucățile noi provin din altă piesă ceramică spartă. Acum nu mai pare chiar atât de ciudată și grosolană, nu-i așa? De fapt, cred că această formă neobișnuită ar putea fi tocmai cea care i-a fost menită dintotdeauna.
Mulți dintre noi cresc în medii în care ni se spune că nu suntem suficient de buni sau vrednici, ceea ce ne modelează mintea și inima în frică și neîncredere. Cu toate acestea, textul subliniază că Dumnezeu ne iubește și ne vede cu bucurie și că suntem valoroși în ochii săi. De asemenea, Jay Wolf amintește importanța căsătoriei și a angajamentului de a fi alături de partener în sănătate și în boală.
De asemenea, cicatricile noastre fizice sau emoționale mărturisesc istoria noastră personală și experiențele prin care am trecut. Suferința poate contribui la creșterea și schimbarea noastră în bine și, dacă avem răbdare să înțelegem planul lui Dumnezeu pentru noi, ne putem modela caracterul și deveni mai buni.
Jay Wolf ne încurajează să privim suferința ca pe o parte firească a vieții și să reacționăm cu încredere și speranță în fața dificultăților. Prin acceptarea suferinței și prin angajamentul față de ceilalți și față de noi înșine, putem experimenta a doua șansă în viață și ne putem bucura de viață în toate aspectele sale.
Suferință și tărie – Cum să supraviețuiești în orice situație redefinind totul
Cartea Suferință și tărie este o poveste despre curaj, speranță și reușită, oferind o lecție valoroasă împotriva suferinței. Trauma face parte din viață și, în loc să ne încurajăm sensibilitatea, ar trebui să ne antrenăm să fim mai puternici. Prin acceptarea și înțelegerea suferinței celorlalți, ne eliberăm de propria noastră povară și găsim vindecare pentru propriile răni.
Pe cât de mult trebuie să ne asigurăm unii pe alții că trauma fiecăruia dintre noi contează, pe atât de mult trebuie să ne asigurăm unii pe alții și că putem fi suficient de curajoși pentru a o suporta. Cultura noastră occidentală modernă are o inclinație deosebită către fobia față de suferință și negarea sub toate formele. Este de înțeles – suntem cu toții oameni -, dar este deosebit de nefolositoare în contextele educaționale și ale comunităților care consolidează mai departe ideea că durerea nu are niciun scop în lumea civilizată.
Când centrele culturale afirmă în fața tinerei generații că are tot dreptul să evite durerea și să refuze perspectivele care diferă de a ei, avem o mare problemă. Este mult mai ușor să stăm într-un turn de fildeș, unde nu ne auzim decât propria voce. Este mult mai ușor să consumăm doar mass-media și să ne implicăm în relații care ne confirmă lucrurile despre care ne-am spus că sunt adevărate. Este mult mai ușor să nu ne aflăm printre oameni, opinii și povești care ne deprimă.
Viața vine cu bune și rele, dar chiar și în fața pierderilor, nu vom pierde niciodată cele mai bune lucruri pe care ni le rezervă Dumnezeu. Eșecurile pot aduce schimbări durabile și iubirea adevărată ne eliberează de frica de eșec sau abandon. Cicatricile vorbesc atât despre suferință, cât și despre vindecarea spirituală și ne conduc la o înțelegere mai profundă a sensurilor ascunse ale vieții. Suferință și tărie poate schimba modul în care privim suferința și poate reprezenta un nou început în înțelegerea propriei vieți și a încercărilor prin care am trecut.
Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.
Pingback: Nădejdea vindecă | Katherine și Jay Wolf - Dusă cu cartea 2024