Bucuria de a trăi | Anne Ancelin Schutzenberger
Bucuria de a trăi | Anne Ancelin Schutzenberger

Bucuria de a trăi | Anne Ancelin Schutzenberger

În fiecare zi ne trezim cu dorința de a ne bucura de o nouă zi, de un nou început, de a ne bucura de viață. Suntem cuprinși în acest vârtej al vieții cotidiene, încât nu ne mai dăm ocazia să ne bucurăm de lucrurile care sunt cu adevărat importante, care contează pentru noi. Citind cartea Bucuria de a trăi, am stat și am analizat care sunt lucrurile asupra cărora ar trebui să-mi îndrept atenția, cum să descopăr serendipitatea.

Ce este serendipitatea

Serendipitatea ar putea fi sinonimă cu pura coincidență, întâmplare sau hazard. Este acea stare în care ne gândim la o persoană dragă și în acel moment acea persoană ne sună, sau ne dorim atât de mult un lucru și în zilele următoare îl avem. Sau putem merge mai departe, în sfera creștină, și descoperim că atunci când faci bine, bine găsești.

Până la urmă nu este importantă definiția acestui cuvânt, ci să ajungem să trăim și să ne bucurăm de acea stare. Putem citi povestea Cei trei frați din Serendip. Datorită bunătății lor sufletești, cei trei prinți reușesc să treacă peste momentele tensionate, dar și dificile, și să găsească ceea ce aveau nevoie, la momentul oportun, salvându-le viața celorlalți.

Am putea spune că este o poveste, iar în povești binele învinge întotdeauna răul. Atunci când această poveste devine subiect de studiu și oamenilor li se întâmplă “coincidențe” la fel ca și prinților, atunci ar trebui să ne îndreptăm atenția asupra acestui concept.

După ce am zugrăvit decorul basmului, vom încerca să înțelegem secretul serendipității, pornind de la povestea celor trei frați din Serendip. Mai exact, să înțelegem însemnătatea întâmplărilor favorabile și benefice, și capacitatea, aptitudinea de a prinde șansa din zbor, atunci când o sesizăm și când găsim soluția, ca din întâmplare.

Anne Ancelin Schutzenberger și serendipitatea

Deși am citit mai multe cărți ale autoarei, niciodată nu am trecut la studiul vieții lui Anne Ancelin Schutzenberger. La vârsta de 92 de ani, creatoarea psihogenealogiei își amintește de viața ei incredibilă, marcată de serendipitate și de plăcerea de a trăi, de bucuria de a trăi. Ne îndeamnă să acordăm o importanță mai mare “transmisiunilor invizibile” și prin analiza transgenerațională a pacienților care sufereau de cancer, ne explică de ce vindecarea depinde atât de mult de micile plăceri pe care nu trebuie să uităm niciodată să ni le oferim.

A ști să înțelegi, pentru tine sau pentru ceilalți, ceea ce se întâmplă ca din întâmplare, înseamnă a trăi “serendipitatea”. Între speranță și acțiune, această deschidere de spirit, care se învață și se cultivă, poate răsturna situații și vă poate salva viața.

Membră a Rezistenței franceze, Anne Ancelin Schutzenberger, a reușit să treacă peste momentele în care casa părintească și cea a bunicilor au fost arse de către germani, a trecut peste moartea tatălui deportat în lagăr. Din fiecare situație a știut să găsească o oportunitate, s-o ia de la capăt, deși au fost multe momente în care ar fi putut să-și piardă capacitatea de a mai gândi. Situațiile limită au făcut-o pe aceasta mai puternică, mai încrezătoare și cu timpul a devenit o voce apreciată în psihoterapie la nivel mondial, pentru expertiza sa în psihodramă, psihogenealogie și sociogramă.

Bucuria de a trăi

În Bucuria de a trăi, Anne Ancelin Schützenberger ne împărtășește mai presus de toate convingerea ei că în viața de zi cu zi găsim nenumărate ocazii de bucurie, pentru cei care se află în starea de spirit potrivită pentru a le valorifica. Între întâmplare și pregătire mentală, autoarea subliniază importanța dorinței de a trăi și a dorinței de a te bucura de viață pentru a obține efectiv plăcere din ea.

Există și momente în care conceptul “Unde există voință, există și cale” nu se aplică pentru toți, iar cel bolnav sau suferind se simte abandonat pentru lipsa de voință, se simte exclus, când ar trebui să cultive toate micile bucurii și încrederea care îi sunt disponibile din interior.

Forma textului poate fi interpretată ca ușor dezorganizată, însă, dincolo de toate, am asociat-o cu o conversație cu o femeie curajoasă, experimentată și cu foarte multă răbdare. A fost o lectură care subliniază faptul că deschiderea și speranța sunt puncte forte care trebuie cultivate și exersate dacă vrem să ne bucurăm de viață în fiecare zi.

De fapt, putem să vindecăm boala și, adeseori, să inversăm cursul fatal al unei maladii dacă găsim o cale de a gestiona stresul și de a face față evenimentelor de viață. Pentru a le înfrunta, trebuie să ne acordăm timp și să solicităm ajutor, să le trăim în alt fel, reîncadrându-le, distanțându-ne sau detașându-ne de sursa tensiunilor.

Boala nu apare oricând și cursul ei nu este ireversibil.

Citește o carte care îți poate schimba viața și care îți poate readuce pofta si bucuria de a trăi, cu bune sau rele, cu succese și deziluzii. Învață să apreciezi momentele dificile, pentru că, de cele mai multe ori sunt cele care te ajută să evoluezi și să devii cea mai bună versiune a ta!

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea

One comment

  1. Pingback: Rușinea. Cauzele, multiplele fațete și mecanismele interioare de vindecare | Vincent de Gaulejac - Dusă cu cartea 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!