Cel mai fericit om de pe pământ | Eddie Jaku
Cel mai fericit om de pe pământ | Eddie Jaku

Cel mai fericit om de pe pământ | Eddie Jaku

Cel mai fericit om de pe pământ de Eddie Jaku este o carte extraordinară și emoționantă, care merită să fie citită. Această carte captivantă prezintă povestea uluitoare a autorului, supraviețuitor al Holocaustului, și oferă o perspectivă profundă asupra experiențelor sale de viață și a lecțiilor învățate în fața terorii naziste.

Cărțile despre Holocaust sunt deosebit de importante pentru a înțelege și a păstra memoria unei perioade întunecate din istorie. Aceste cărți oferă mărturii valoroase și autentice despre atrocitățile comise în timpul regimului nazist și ne aduc aminte de suferința și umanitatea zdrobită a milioane de oameni. Ne provoacă să reflectăm asupra intoleranței, urii și nedreptății în această societate contemporană. Astfel, putem încerca să evităm repetarea unor astfel de atrocități în viitor și să promovăm respectul și toleranța față de diversitatea umană.

Copilărie fericită

Cartea ne introduce în viața lui Eddie Jaku, pornind de la copilăria sa fericită în Germania, unde trăia într-o comunitate evreiască prosperă și respectată. Eddie s-a născut în Leipzig în 1920 și, în momentul în care a intrat în liceu, Partidul Nazist era deja în plină ascensiune în Germania, fiind împiedicat să urmeze studii superioare din cauza credinței sale evreiești. Deși nu era o persoană deosebit de religioasă, familia sa a respectat o mulțime de tradiții, adesea pentru a-i mulțumi pe părinții mamei sale.

Tatăl lui Eddie a acordat o mare importanță educației și a obținut acte false pentru ca Eddie să studieze la un colegiu de inginerie mecanică, aflat la 9 ore distanță cu trenul. A fost o decizie care a sfârșit prin a-i salva viața de mai multe ori de-a lungul anilor care au urmat, deoarece, datorită abilităților sale de inginer mecanic, Eddie a fost adesea clasificat în diferitele lagăre în care era trimis, ca fiind un “evreu esențial”, cu o abilitate pe care germanii o apreciau în efortul lor de război, ceea ce însemna că va fi ținut în viață.

Însă eu eram de neconsolat. Mă simțeam groaznic de trist că părinții mei nu puteau fi acolo să mă vadă ce realizasem – îmi doream și ca maestrul meu să înțeleagă că nu eram bietul orfan Walter Schleif. Că eram Eddie Jaku, că aveam o familie care mă iubea și că mă durea nespus să fiu departe de ei.

Prețuiesc fiecare informație pe care mi-au oferit-o în acei ani, dar voi regreta întotdeauna timpul petrecut departe de familia mea. Într-adevăr, tatăl meu a fost înțelept când mi-a spus că viața valorează mai mult decât contul din bancă. Sunt multe lucruri pe lumea asta pe care nu le cumperi cu nicio sumă de bani, iar unele sunt mai mult decât neprețuite. Familia, în primul rând, familia, în al doilea rând și familia, în ultimul rând.

7 ani de suferință

Apoi, urmează răsturnarea dramatică a evenimentelor, odată cu venirea la putere a regimului nazist. Eddie este martorul transformării societății și a discriminării tot mai accentuate împotriva evreilor. Povestea sa ne aduce în fața ochilor ororile și suferința îndurate de el și de familia sa în timpul Holocaustului, inclusiv deportarea în lagărele de concentrare naziste.

Când Eddie Jaku avea doar 19 ani, a fost transportat într-un lagăr de concentrare. Pe parcursul unei perioade de peste șapte ani, Eddie a supraviețuit în două lagăre de concentrare, în ferme-închisoare, la muncă în fabrică, ca prizonier în celebrul marș al morții, chiar înainte de eliberare. În acest timp, Eddie a fost supus la multe acte malefice de violență și brutalitate, dar a fost martor și la momente de bunătate.

Cel mai norocos om de pe pământ

În ciuda pierderii familiei, a prietenilor și a casei sale, Eddie Jaku a trăit pentru a-și spune povestea. Deși a avut nevoie de zeci de ani pentru a-și împărtăși povestea cu alții, s-a angajat să educe lumea despre supraviețuire, reziliență, speranță, pace, acceptare, bunătate și fericire. Eddie știa că este dator față de milioanele de evrei care nu au supraviețuit Holocaustului și să le împărtășească povestea.

Cel mai fericit om de pe pământ a fost lansată cu ocazia celei de-a 100-a aniversări a lui Eddie Jaku. Faptul că s-a stins din viață (în 2021) la doar un an de la lansarea cărții, mă face să cred că omul și-a petrecut ultimii ani pentru a lăsa în urmă această carte magnifică. De asemenea, cred că Eddi Jaku a avut și mult noroc în timpul cât a fost în lagărele de concentrare.

Cu toate acestea, mesajul de bază al cărții este unul de speranță și reziliență. Eddie Jaku ne amintește că, indiferent de circumstanțele în care ne aflăm, putem alege să fim fericiți și să găsim bucurie în viață. El subliniază importanța iertării și a iubirii față de ceilalți, chiar și în cele mai întunecate momente. Aceste lecții de viață transmise în carte sunt puternice și inspiraționale, oferind o perspectivă unică asupra puterii interioare și a rezistenței umane.

Simt că este de datoria mea să-mi spun povestea. Știu că dacă mama ar fi aici, mi-ar zice: “Fă-o pentru mine. Încearcă să faci din lumea asta un loc mai bun”.

De-a lungul anilor, am văzut cum mesajul meu începe să se răspândească. Este un lucru minunat. Am vorbit în fața a mii și mii de elevi, politicieni și profesioniști. Povestea mea se adresează tuturor. Iar în ultimii douăzeci de ani, am călătorit anual la Academia Forțelor de Apărare Australiene pentru a le vorbi tinerilor soldați. Aceștia sunt cei la care vreau să ajung – ofițerii, sigur că da, dar mai ales tinerii care vor lupta într-o bună zi. Mesajul meu este mult mai important pentru cei care ar putea pune mâna pe arme într-o zi.

De fiecare dată când țin un discurs la o școală, spun: “Vă rog, să ridice mâna cine a spus: <<Mamă, te iubesc>> când a plecat de acasă azi-dimineață”.

Cel mai fericit om de pe pământ de Eddie Jaku

Cartea Cel mai fericit om de pe pământ este sinceră și caldă, iar stilul narativ te cucerește de la primele pagini. Autorul reușește să transmită emoțiile și trăirile sale într-un mod autentic, captând atenția și emoțiile cititorilor. Narațiunea sa este plină de detalii și amintiri vii, iar cititorii pot simți durerea și curajul său în fața adversităților.

Pe lângă povestea sa personală, Eddie Jaku oferă și o analiză profundă a lecțiilor date de Holocaust. El ne provoacă să reflectăm asupra importanței toleranței, respectului și compasiunii față de ceilalți. Cartea sa nu doar că aduce la viață povestea tragică a Holocaustului, ci ne și oferă indicii prețioase despre cum putem evita repetarea unor astfel de atrocități în viitor.

Cel mai fericit om de pe pământ de Eddie Jaku este o carte impresionantă și remarcabilă. Povestea lui Eddie Jaku ne atrage atenția asupra ororilor Holocaustului și ne oferă o perspectivă unică asupra puterii rezilienței umane. Lectura acestei cărți te face să te oprești și să reflectezi asupra propriei tale existențe și să apreciezi fiecare zi ca pe un dar prețios.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea

2 Comments

  1. Pingback: Cărți Black Friday în noiembrie 2023 - Dusă cu cartea 2023

  2. Pingback: Recenzie În orchestra de la Auschwitz - Dusă cu cartea 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!