Clubul Crimelor de Joi | Richard Osman
Clubul Crimelor de Joi | Richard Osman

Clubul Crimelor de Joi | Richard Osman

Dacă ai nevoie de o carte de citit în vacanță, pe plajă sau pe șezlong, Clubul Crimelor de Joi de Richard Osman este alegerea perfectă. Este un roman de ficțiune, un thriller-comedie scris de un prezentator de televiziune, producător, regizor și romancier englez.

Richard Osman a reușit să reflecte un stil de narațiune ca o emisiune de televiziune: capitolele sunt lăsate în situații pline de suspans și alternează pentru a urmări alte personaje. Romanul se desfășoară alternativ între o narațiune la persoana întâi, spusă de Joyce, și o narațiune la persoana a treia, care urmărește toate personajele. Capitolele spuse de Joyce sunt ca un rezumat a ceea ce s-a întâmplat, dar aduce și noutăți pentru următoarele capitole.

Un altfel de “azil de bătrâni” + Clubul Crimelor de Joi

În România nu cred că există un altfel de “sat” pentru pensionari, dar cine nu și-ar dori ca la bătrânețe să-și trăiască ultimele zile într-un astfel de “azil de bătrâni“. Bineînțeles, într-un astfel de sat nu ar avea loc orice pensionar, deoarece știm ce pensii mici au pensionarii din România.

Clubul Crimelor de Joi este plasat într-un sat de pensionari din Anglia, Cooper’s Chase Retirement și urmărește viețile unui grup de “prieteni” în vârstă, cărora le place să discute pe baza unor cazuri nerezolvate și să vadă dacă le pot rezolva. Curiozitatea lor pentru crime este în mare parte nevinovată, dar și pentru divertisment, iar când o crimă are loc în comunitatea lor, ajung să lucreze la un caz recent și colaborează cu poliția, sau nu, întrecându-se în rezolvarea crimelor înaintea detectivilor.

Clubul Crimelor de Joi n-avea să-l aducă printr-o vrajă în fața judecății, toată lumea știa asta. Penny și Elizabeth rezolvaseră tot soiul de cazuri pentru propria lor satisfacție. Dar mai departe de atât nu putea să meargă.

Prin urmare, cred că se poate spune că Penny și Elizabeth nu și-au văzut niciodată visul cu ochii. Toți criminalii aceia au rămas nepedepsiți, în libertate, ascultând buletinul meteo pe undeva prin lume. Scăpaseră basma curată, așa cum se întâmplă în cazul unora, din păcate. Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât mai mult trebuie să te obișnuiești cu gândul ăsta.

Sunt patru personaje principale care alcătuiesc Clubul Crimelor de Joi. Elizabeth are un trecut dubios, probabil în serviciile secrete, deoarece mereu cineva îi face vreo favoare pentru a afla detalii despre cazuri. “Red” Ron Ritchie este un fost lider de sindicat care contestă tot ce i se spune, Ibrahim, un psihiatru pensionat care face și Pilates și noul membru al clubului, văduva Joyce, care nu se distinge prin ceva deosebit. A mai existat cândva un membru, co-fondatoarea grupului, Penny, dar acum este bolnavă de demență senilă și îngrijită de soțul ei la azilul Willows. Cazurile nerezolvate de crimă le primesc de la Penny, un fost detectiv, care nu ar fi trebuit să păstreze dosarele crimelor.

Noul proiect de dezvoltare planificat de Ian Ventham, proprietarul satului de pensionari, aduce noi tensiuni în idilicul Cooper’s Chase, deoarece implică și demolarea Grădinii Odihnei Veșnice. De noul proiect este interesat și părintele Matthew, care se opune cu vehemență demolării Grădinii Odihnei Veșnice. Dar Ian este viclean și dorește să-l scoată din afacere pe Tony Curran, un localnic cu un trecut infracțional. Ron și fiul său Jason, împreună cu Joyce sunt martori la ceea ce pare a fi o neînțelegere între Tony și Ian în parcare. Mai târziu, în aceeași zi, Tony este ucis, iar lângă cadavru este lăsată o fotografie cu trei bărbați: Tony, fiul lui Ron, Jason, și un bărbat pe nume Bobby.

Astfel, Clubul Crimelor de Joi are un caz real de rezolvat, iar Elizabeth își folosește abilitățile viclene și subtile pentru a încerca să rezolve cazul. Împreună cu Joyce, Ron si Ibrahim, reușește să-l introducă în echipa de investigație pe un tânăr ofițer local, Donna de Freitas, care s-a transferat de la Londra, de la care obține acces la informații privilegiate. Ofițerul de poliție Chris Hudson este cel care se ocupă de caz, un tip de vârstă mijlocie, singuratic, supraponderal, care crede că le știe pe toate, dar este ușor de manipulat de către pensionari.

Chris și Donna stau în Camera de Puzzle, fiecare având în față o cană cu ceai. Vizavi de ei sunt Jason Ritchie și Bobby Tanner. Bobby Tanner, pe care detectivii din opt forțe de poliție diferite nu au reușit să-l localizeze. Elizabeth a refuzat cu încăpățânare să le spună unde sau cum l-au găsit.

Locuitorii resortului sunt treziți dimineața devreme, când Ian a trimis muncitorii să înceapă demolarea Grădinii Odihnei Veșnice. Câțiva dintre membrii Clubului Crimelor de Joi se postează în fața porților de acces în semn de protest. Ian îi cheamă pe Chris și Donna să se ocupe de situație, În acest timp, unul din asociații lui Ian, polonezul Bogdan, găsește un schelet așezat într-un mormânt deasupra unui alt sicriu. Lângă porți, părintele Matthew se ceartă cu Ian, iar cei doi bărbați cad la pământ după o încăierare. Înainte ca Ian să urce în mașină, cade la pământ mort, fiind otrăvit de o injecție cu fentamil.

Clubul Crimelor de Joi – un thriller polițist comic

Personajele din Clubul Crimelor de Joi de Richard Osman sunt deseori văzute ca fiind mai active decât alte persoane de vârsta lor, Elizabeth reușește cu ușurință să escaladeze poarta cimitirului, iar Ibrahim face din fitness o parte din rutina sa. Cu toate acestea, se pune accentul și pe faptul că trupurile lor îmbătrânesc mai repede decât mințile lor. Acest lucru atât împiedică, cât și ajută personajele în misiunea de a rezolva cazul. Pe de o parte, limitările lor fizice le pot îngreuna deplasarea și investigația. Pe de altă parte, experiențele lor de viață și înțelepciunea lor îi pot ajuta să rezolve cazul în moduri în care cei mai tineri nu ar putea fi capabili s-o facă.

Elizabeth este un personaj extraordinar. Ea are multă experiență în investigarea și rezolvarea crimelor. De asemenea, este foarte activă și energică pentru vârsta ei, ceea ce îi oferă un atu valoros pentru Clubul Crimelor de Joi. Ron și Ibrahim sunt, de asemenea, personaje minunate. Ron are multă experiență în relațiile cu oamenii și în negocieri. Ibrahim are multă experiență în înțelegerea comportamentului și motivațiilor oamenilor. Amândoi aduc abilități și perspective unice în Clubul Crimelor de Joi și sunt membri valoroși ai echipei.

O semnificație emoționantă se desprinde din această lectură, nu doar din cauza faptului că mai mulți oameni sunt uciși, ci și pentru că rezidenții azilului știu că se află în ultima etapă a vieții lor și că moartea nu este departe. De fapt, se confruntă cu ea în mod regulat. Acest lucru îi face neînfricați și nesăbuiți uneori (vezi protestul în fața porților Grădinii Odihnei Veșnice, când Chris le explică faptul că pot fi arestați). Clubul Crimelor de Joi are un mesaj: viața e scurtă și ar trebui să profităm de oportunități atunci când acestea apar.

Vă invit să vă alăturați Clubului Crimelor de Joi și să vă aventurați într-o poveste plină de mister, umor și surprize neașteptate. Richard Osman a creat un univers fascinant în care un grup de “prieteni” în vârstă se transformă în detectivi amatori.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea

2 Comments

  1. Pingback: Bărbatul care a murit de două ori | Richard Osman - Dusă cu cartea 2023

  2. Pingback: Glonțul care a ratat ținta | Richard Osman - Dusă cu cartea 2023

Leave a Reply

Drepturi de autor!