Oamenii fericiți citesc și beau cafea | Agnes Martin-Lugand
Oamenii fericiți citesc și beau cafea | Agnes Martin-Lugand

Oamenii fericiți citesc și beau cafea | Agnes Martin-Lugand

Oamenii fericiți citesc și beau cafea este o carte pe care voiam să o citesc demult, însă mereu s-au ivit alte cărți în vizor. Am uitat cum este să citești o carte ușoară; una în care acțiunea curge lin și care te face să o termini în câteva ore.

Când am început să citesc prima pagină, aveam impresia că citesc Femeia de la fereastră. A început cu același subiect: accidentul de mașină în care soțul și fiica mor. Văduva îndurerată este depresivă un an de zile, timp în care nu iese din casă.

Pentru că fiecare eroină are un prieten apropiat care se îngrijește de ea pe parcursul doliului său, Diane se bucură de grija lui Felix, un gay chipeș care reușește să o facă să renunțe la izolarea casei sale și să facă o călătorie cu el. Felix este și asociatul ei la cafeneaua literară Oamenii fericiți citesc și beau cafea, de unde vine și titlul cărții.

După un an de la tragicul accident în care soțul și fiica ei au murit, Diane se împotrivește abandonării amintirii lor, și, deși nu era vinovată de acest accident, ca eroina celuilalt roman, aceasta nu poate trece peste momentul în care a fost de acord să-și lase fetița să plece cu soțul ei, într-o mică excursie. Pentru că cei doi erau foarte puși pe jocuri și pe cântat, Colin nu a reușit să evite un camion care a intrat în ei. Fetița lor Clara în vârstă de nici 6 ani, a murit înainte de a ajunge la spital, iar Colin în vârstă de 33 de ani s-a stins după ce a lăsat-o pe Diane în grija lui Felix.

Un început trist care pare un clișeu. Totul se schimbă când Diane acceptă provocarea lui Felix de a părăsi casa și de a merge într-o călătorie. Pentru că simțea că această călătorie este despre ea și cum poate depăși situația, Diane pleacă singură în Irlanda, țara “rugbiștilor mâncători de oi” cum o caracterizează Felix.

… în fața mașinii, înfrigurată, frântă de oboseală, extenuată, mă întrebam în ce încurcătură mă băgasem cu ochii închiși. N-aveam de ales, voiam să fiu la casa mea și casa mea de acum încolo era în Mulranny.

Pentru că nu călătorise niciodată singură, Diane este puțin speriată când ajunge în această țară în care mașina funcționează altfel decât la Paris, iar oamenii sunt doar niște băutori de bere neagră însă foarte prietenoși. Izolată din nou, în altă țară de data aceasta, Diane are aceeași rutină ca și în Franța. Doarme toată ziua, mănâncă, bea și fumează foarte mult. Totul până în ziua când apare Edward, nepotul soților care îi închiriaseră casa pe o perioadă nedeterminată. Bărbatul se poartă grosolan cu Diane, o tehnică pe care o aplica cu toate fetele, după ce suferise din dragoste și fusese înșelat.

Relația dintre cei doi nu se schimbă până când Diane nu are o criză depresivă și aproape înghețată, este “culeasă” de Edward de pe plajă. O ajută să treacă de această criză, îi oferă chiar și patul său, însă revine la același temperament grosolan imediat ce începe o nouă zi.

S-a îndreptat spre ușa de la intrare și a deschis-o. Mitocanul mă dădea afară. Am mai mângâiat o dată câinele, care stătea tot lipit de mine. După aceea am trecut prin fața stăpânului său și am ieșit afară. M-am întors cu fața la el ca să-l privesc drept în ochi. Nimeni nu putea să fie atât de dur.

Lucrurile se schimbă după petrecerea dată cu ocazia Anului Nou organizată de sora lui Edward, Judith. Felix apare și el într-un mod miraculos, la timp pentru a petrece alături de frumoasa Diane care impresionează toată mulțimea irlandeză cu frumusețea și rafinamentul ei parizian. Așa cum ziceam, Edward nu se dezminte nici de data aceasta și reușește să provoace o bătaie între el și Felix.

Diane își pierde lănțișorul cu verigheta pe care o purta la gât, și astfel toți află povestea tristă a familiei sale. Pentru că nimeni nu reușește să găsească acest obiect de mare preț pentru Diane, aceasta cade din nou într-o cruntă depresie. Consideră că soțul și fetița ei au murit pentru a doua oară. Ca un adevărat erou cu buza recent spartă după înfruntarea cu Felix, Edward apare cu lănțișorul la ușa lui Diane. Îl pierduse în seara când încercase să se apuce la bătaie cu el, înainte ca Felix să-i apere onoarea.

Nu mai puteam să mă mișc, mă uitam la verigheta care se legăna în fața ochilor mei. Tremurând, am întins o mână. Lacrimile mi-au curs pe obraji. Edward a dat drumul lănțișorului când palma mea s-a închis peste el. M-am aruncat în brațele lui hohotind puternic. El a rămas fără reacție.

Corpul meu se elibera de toată tensiunea acumulată în acele ultime zile. Lacrimile mele păreau inepuizabile. I-am simțit mâna pe păr. Acest simplu contact m-a ușurat, dar m-a făcut și să realizez în ale cui brațe eram.

Pe zi ce trece relația dintre Edward și Diane devine tot mai bună, acesta plecând și lăsându-i în grijă cățelul său. Edward avea obiceiul de a dispărea câteva săptămâni bune, în căutarea de fotografii senzaționale de pe insule secrete. Într-o astfel de escapadă o ia și pe Diane, iar focul se aprinde între cei doi. Reușesc ca această escapadă să nu se finalizeze cu o noapte de dragoste, însă atunci când ajung acasă și vor să pună în practică acest lucru, apare Megan, fosta iubită a lui Edward, care se dă drept soția lui.

Mă păcălise în stil mare. Mi-am luat geanta, haina și am părăsit casa fără măcar să mă întorc că să închid ușa. Fusesem la un pas să mă culc cu un bărbat însurat. În fine, m-a folosit drept umplutură.

Dezamăgită de faptul că Edward i-a ascuns că este însurat și că era gata să pângărească memoria soțului său, Diane iese în pubul din oraș și aproape cade în brațele unui localnic înfierbântat de farmecul ei, farmec pus în valoare după câteva pahare în plus. Edward apare după ce este sunat de barmanul pubului și reușește să o salveze înainte de a face o greșeală atât de mare.

Judith îi spune adevărul despre Megan și faptul că aceasta îl înșelase pe fratele ei, și cum de atunci acesta se transformase într-un bărbat ursuz și fără încredere în femei. Începe o luptă a seducției pentru Edward între Diane și Megan. Aceasta din urmă reușește să o facă pe Diane să-și arate partea vulnerabilă, însă acest lucru este în avantajul ei.

– Edward! S-a oprit.

– Nu mă exclude din viața ta!

– Chiar dacă aș vrea, ar fi imposibil.

În urma unei călătorii de câteva zile în care încearcă să aleagă femeia potrivită, Edward se întoarce și o trimite pe Megan din nou în Dublin, după ce analizase la rece tot ce-i făcuse în trecut. Însă alegerea lui in favoarea lui Diane trezește în sufletul ei un mare zbucium, și îi mărturisește lui Edward că nu este pregătită să înceapă o nouă relație cu el, atâta timp cât fantoma fostului soț dăinuie încă între ei.

… trag prea multe după mine. Nu pot să mă debarasez de Colin, cum tocmai ai făcut tu cu Megan. Dacă încep o relație cu tine, îți voi reproșa într-o bună zi că nu ești el… că ești tu. Nu vreau asta… Și știu că… nu te iubesc cum trebuie.

Dezamăgit, Edward se face nevăzut. Deoarece prezența ei nu mai reprezenta liniște și pace nici pentru Edward și nici pentru familia lui, Diane își anunță întoarcerea la Paris. Înainte de a pleca la aeroport, Diane este întâmpinată de Edward care-și ia la revedere în stilul propriu, sărutându-i tâmpla.

Edward era acolo, cu chipul impenetrabil. Am alergat și m-am aruncat plângând în brațele lui. M-a strâns la piept și m-a mângâiat pe păr. Buzele i s-au așezat pe tâmpla mea, le-a apăsat puternic pe piele.

Și-a fixat privirea într-a mea, pentru ultima dată, știam și a plecat spre plajă.

Diane ajunge în Paris unde își renovează cafeneaua literară și unde începe o nouă viață, departe de Edward. Se împacă și cu memoria soțului și a fetiței sale Clara.

Oare va dura această transformare a lui Diane? Urmează să aflăm asta în volumul doi – Viața e ușoară, nu-ți face griji, pe care aștept să-l citesc cu nerăbdare.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea

8 Comments

  1. Pingback: Cărți bune de citit de Crăciun – Dusă cu cartea

  2. Pingback: Viața e ușoară, nu-ți face griji | Agnes Martin-Lugand – Dusă cu cartea

  3. Pingback: Cărți de citit în 2022 - Dusă cu cartea

  4. Pingback: Fericirea îmi scapă printre degete | Agnes Martin-Lugand - Dusă cu cartea 2021

  5. Pingback: Cărți bune de citit de Crăciun - Dusă cu cartea 2022

  6. Pingback: Cele mai citite recenzii cărți 2022 pe Dusă cu cartea

  7. Pingback: Cărți Black Friday în noiembrie 2023 - Dusă cu cartea 2023

  8. Pingback: Cele mai citite recenzii pe Dusă cu cartea în 2023 - Dusă cu cartea 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!