Fericirea îmi scapă printre degete | Agnes Martin-Lugand
Fericirea îmi scapă printre degete | Agnes Martin-Lugand

Fericirea îmi scapă printre degete | Agnes Martin-Lugand

Cărțile lui Agnes Martin-Lugand sunt foarte ușor de citit, însă greu de uitat. Subiectele abordate au în prim plan femeia. Femeia care nu se mai mulțumește cu puțin și luptă pentru o viață mai bună, pentru cariera ei. Fericirea îmi scapă printre degete ne prezintă povestea lui Iris care este pasionată de cusut și de tot ce ține de modă, însă își irosește talentul în domeniul bancar. Un prânz în familie o face pe aceasta să descopere că părinții ei hotărâseră în locul ei, atunci când nu o anunțaseră că fost acceptată într-o școală de croitorie la care se înscrisese fără a-i anunța.

Condiția femeii în societate

Se căsătorise cu un absolvent de medicină, iar timp de 10 ani își dedicase viața pentru a-l susține în carieră. Acum era momentul să se gândească și la pasiunile ei, la croitorie. S-a hotărât să-și dea demisia de la bancă și să se înscrie la un curs de croitorie la Paris. Dacă în trecut se lovise de refuzul părinților ei, acum soțul o învinovățește că se îndepărtează de el și că relația lor va avea de suferit în lipsa ei. Îi reproșează și faptul că au amânat venirea unui copil, că ea nu-și dorea întregirea familiei.

Cred că știu ce este mai bine pentru mine… Și n-am spus niciodată că nu vreau copii, îți cer doar să ai puțină răbdare. Mi-am dedicat zece ani din viață ca să te susțin în studiile și cariera ta de la spital, îți cer să-mi acorzi șase luni.

Soțul ei acceptă să plece cu o condiție: să facă un copil după ce se va întoarce de la curs. Considera că este doar un moft și nici măcar nu-l interesa ca Iris să-și facă o carieră din asta. Se obișnuia ca soțiile de medici să nu muncească, iar soțul să fie cel care le asigura traiul. Era departe de visul lui Iris de a avea propriul atelier, de a face haine cu stil pentru clientele sale.

Cursul de la Paris începe cu emoții, deoarece proprietara atelierului în care au loc aceste cursuri, Marthe, o urmărește cu atenție pe Iris. Departe de ieșirile colegelor sale și studiind cu maximă seriozitate, Iris reușește să o surprindă pe Marthe și este invitată la o petrecere la care trebuie să poarte una din creațiile ei. Trezește admirația multor femei, iar comenzile încerc să curgă. Iris devine protejata lui Marthe și este atent urmărită și de Gabriel, mâna dreaptă a defunctului soț a lui Marthe.

Cu relațiile mele, aș putea să-ți găsesc un loc în cele mai bune case de modă, așa cum am făcut cu toți cei care au trecut pe-aici… Dar te păstrez pentru mine. Meriți mai mult decât tendința asta comercială și vulgară care bântuie din ce în ce mai mult în moda din zilele noastre. Vei deveni o mare creatoare de modă. Ești de preț și trebuie să rămâi rară.

Iris asculta cuvintele acesteia și nu voia să-i spună încă despre condiția soțului ei, impusă încă de la înscrierea la curs. Iris îi vorbea lui Pierre cu entuziasm despre proiectele sale și l-a invitat la una din prezentările ei de modă. Impresionat sau mai bine-zis speriat că Iris ar putea să-și facă loc în lumea selectă de la Paris, departe de planurile lor de familie, Pierre o roagă pe Iris să se întoarcă și o încurajează să-și deschidă propriul ei atelier.

Fericirea îmi scapă printre degete

Marthe este dezamăgită de decizia lui Iris și îi aruncă toate creațiile, iar apoi îi interzice să se mai întoarcă la Atelier. Fără sprijinul mentorului ei, Iris se simte pierdută și nu-și găsește locul în vechea casă. Cu toate că reușește să-și facă cliente, acestea vor doar lucrări simple și nu creațiile ei.

Pentru că titlul Fericirea îmi scapă printre degete este legat de momentul în care Iris ar fi renunțat la visul ei, aceasta surprinde o conversație dintre Pierre și amanta lui, moment în care Iris își dă seama că relația lor s-a terminat de mult timp, iar ea era singura care mai credea că totul va merge. Pierre își dorea un copil doar pentru a o ține lângă el, însă de un an de zile o înșela cu secretara lui. Nopțile lungi de gardă, petrecerile de la care pleca de urgență, nu erau decât minciuni pentru escapadele lui.

Iris se întoarce la Paris și reușește să o facă pe Marthe să o primească înapoi și lasă divorțul pe mâna avocaților angajați de ea. După câteva zile în care încearcă să-și revină după șocul suferit, Iris descoperă gusturile selecte ale lui Marthe în materie de relații amoroase și este aproape de a fi sugrumată pentru refuzul ei: Marthe o dorea trup și suflet, nu doar pentru talentul ei în croitorie.

Mă îndoiam de realitatea ultimelor ore. Marthe chiar voise să mă omoare? Era cu adevărat ea? Femeia aceea pe care o admiram, pe care o ridicam în slăvi… Tot universul meu se prăbușea. Lumea întreagă o luase razna.

Iubirea învinge orice obstacol

Cu ultimele puteri se duce la Gabriel și recunoaște că îl iubește, iar împreună vor trebui să lupte pentru relația lor și pentru clădirea unui nou început, deoarece era de așteptat ca Marthe să le închidă toate ușile. Gabriel îi destăinuie lui Iris că a fost amantul lui Marthe mult timp, chiar soțul acesteia încurajase această relație și recunoaște și faptul că Marthe suferă de probleme de personalitate și probleme psihice.

Cum se va termina acest roman, vă las pe voi să descoperiți. Dacă primele pagini anunțau o poveste ușoară, cu un sfârșit previzibil, intriga și finalul te vor face să-ți schimbi părerea. Fericirea îmi scapă printre degete este un roman altfel și recunosc că Agnes Martin-Lugand a reușit să mă surprindă plăcut și de această dată.

Portretul convingător al unei femei în căutarea propriei identități, Fericirea îmi scapă printre degete ne atrage într-o aventură amețitoare de care, asemenea lui Iris, cititorului îi va fi greu să se elibereze.

Le Parisien

Cumpără online

3 Comments

  1. Pingback: Fericirea imi scapa printre degete sau cum se redescopera feminitatea – Inimadincuvinte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!