Ghidul lui Richard Bandler pentru TRANS-formare. Fa-ti viata extraordinara! | Richard Bandler
Ghidul lui Richard Bandler pentru TRANS-formare. Fa-ti viata extraordinara! | Richard Bandler

Ghidul lui Richard Bandler pentru TRANS-formare. Fa-ti viata extraordinara! | Richard Bandler

NLP – programarea neurolingvistica, este un model comportamental si un set de aptitudini si tehnici explicite ale caror baze au fost puse de John Grinder si Richard Bandler in anul 1975. NLP studiaza tiparele sau ”programarea” creata prin interactiunea dintre creier (neuro), limbaj (lingvistic) si corp care produce atat comportament eficient, cat si ineficient.

In ultimul timp, a devenit o pasiune pentru mine studiul domeniului psihologic, si cu fiecare carte citita invat cat mai multe lucruri interesante si faptul ca ne putem programa sa traim in bine, in frumos si in acelasi timp putem evolua. Deoarece fricile sunt cele care ne impiedica sa evoluam, prin NLP aflam cum putem depasi aceste bariere, cum putem scapa de fobii; totul prin limbajul accesibil si plin de umor al lui Richard Bandler. Eram obisnuita cu seriozitatea lui Freud si cea a lui Jung, insa Bandler este efervescent in sensul cel mai frumos si mai profund.

Am avut oameni care facusera 15 ani de terapie imbecila si dupa ce am petrecut cu ei 15 minute, cand ii intrebam: ”Ce alte probleme mai aveti?”, ei incepeau sa chicoteasca, cam asa sta treaba. La mine se rade mult cand lucrez.

Libertatea apare cand insisti asupra viitorului, cand gasesti o resursa pozitiva si o plasezi acolo…

Pentru ca inainte de a pune bazele acestui concept, a studiat toate scolile de psihologie existente la acea vreme, a aflat ca ceilalti psihologi se certau intre ei pe baza veridicitatii conceptelor descoperite, iar pacientii continuau sa aiba aceleasi probleme.

Cand pacientii veneau la el si se plangeau ca sunt deprimati, isi propunea sa-i faca sa plece de la el razand in hohote. Reducand intensitatea problemei, ii facea pe oameni sa rada de problema cu care venisera si sa experimenteze un grad ridicat de bucurie si de placere. Incercand sa vindece un pacient de fobia acelor cand trebuia sa-i fie luat sange, Bandler ii arata ca nu de ace le este frica oamenilor, ci de imaginile ” despre niste ace uriase” le este frica. I-a povestit cum el insusi, diabetic, incepuse sa ajute asistentele ”sa-i gaseasca venele plecate la plimbare prin oras” saturandu-se de rateurile pe care acestea le aveau de multe ori si din cauza carora ajunsese la capatul rabdarii.

Un alt pacient care era paralizat de teama de a zbura cu avionul a plecat cu zambetul pe buze si ”lecuit” de frica lui. Pentru ca isi imagina cum avionul este lovit fie de fortele naturii, fie este bombardat, Bandler i-a sugerat ca daca tot isi face aceste imagini, sa-si imagineze cum avionul este deturnat de niste extraterestrii. L-a mai invatat si cum isi poate programa corpul sa doarma in timpul zborului, o tehnica pe care el insusi o aflase de la un tip care statea langa el. Acesta adormise si sforaia ingrozitor desi avionul nu decolase. Bandler l-a trezit, si pe un ton glumet i-a spus: ”Dumneavoastra vreti sa dormiti, dar daca nu vreti sa ma ascultati vorbind 10 ceasuri, spuneti-mi si mie cum faceti.”

Intrucat nu stiti cum se va prabusi, nu stiti ce se va intampla, odata ce o definiti, devine o problema careia ii puteti face fata, pentru ca una dintre variante este ca ati putea sa fiti doborati de pe cer de o nava spatiala.

Ati putea sa va construiti imagini neclare despre sotia dumneavoastra care fuge cu un alt barbat, va goleste conturile bancare si sa adaugati imaginea unui necunoscut insignifiant… ati putea sa va speriati asa in fiecare zi… sau ati putea sa vedeti aceasta tampenie la adevarata ei valoare si sa nu procedati astfel.

Am invatat si ca oamenii isi construiesc ”lanturi interioare”, care nu-i lasa sa traiasca in libertatea care le este data inca de la nastere.

Fiindca lanturile celor liberi nu sunt inchisorile, foametea si saracia. Lanturile celor liberi se construiesc din modul in care gandim in interiorul mintii noastre. Din ceea ce simtim ca e posibil si ceea ce simtim ca e imposibil, din ceea ce credem despre persoana care suntem si din sentimentele pe care ne permitem sa le avem.

Atunci cand invatam trebuie sa incetam sa mai tratam totul cu atata seriozitate si sa facem in asa fel incat sa nu mai irosim atata energie. Rasul este una din metodele recomandate pentru a invata.

Copiii se joaca, rad si chicotesc in timp ce se pregatesc pentru viata, intrucat atunci cand exersezi lucrurile ca pe un joc si faci ca jocul sa fie unul placut, inseamna ca vei folosi mai des acele invataturi. Oamenii fac prea multe eforturi ca sa inteleaga si sa invete. Daca un lucru e rezultatul unor eforturi si daca inveti lucruri noi prin intermediul unor eforturi, iti va fi mai greu sa folosesti respectivele cunostinte.

Cand presedintele Ronald Reagan a dat o lege prin care multi oameni considerati bolnavi mintali au fost scosi in strada, Richard Bandler a observat ca au fost si foarte multi care au fost nevoiti sa-si reconstruiasca propriile vieti si astfel s-au vindecat. Insa au fost si multi care au ajuns un pericol al strazilor. Pentru acestia, in timpul sarbatorilor de iarna, Richard Bandler organiza mese calde, care sa le mai aline suferinta. A observat un lucru foarte interesant: oamenii se comporta conform mediului in care ii plasezi. Acesti bolnavi erau invitati la masa si serviti de niste chelneri. Toata lumea ii trata cu respect si astfel si ei dadeau la schimb respectul. Unii dintre ei chiar voiau sa-si spele farfuriile dupa ce terminau de mancat, insa nu li se dadea voie pentru ca ei erau cei serviti in acele zile.

Spitalele de psihiatrie reprezinta cel mai daunator mediu. Acolo competitia pentru cine e cel mai nebun e asa de inversunata, incat oamenii simt nevoia sa-si intensifice nebunia pentru a fi bagati in seama.

In incheierea operei lui, Richard Bandler vorbeste despre comunicarea intre religii, de bucuria pe care o simte cand la cursul lui vin reprezentati ai tuturor religiilor si lucreaza foarte bine impreuna. Totul este posibil pentru ca toti avem in comun gandirea. Toti gandim si avem unele crezuri, iar atunci cand realizam ca ne putem modifica gandirea si crezurile, comportamentul nostru se poate schimba. Nu conteaza in ce Dumnezeu crede fiecare. Important este cum ne construim crezurile pentru a ne calauzi comportamentul.

Crezurile nu au nicio legatura cu adevarul. Crezurile sunt legate de a crede. Ele ne calauzesc comportamentul.

Sunt multi oameni care au aceleasi credinte religioase, dar care se comporta complet diferit. Sunt musulmani care sunt oameni foarte pasnici si sunt musulmani care sunt asasini. Sunt crestini care sunt asasini si crestini care sunt pacifisti.

Am cautat cartea pentru tine. Alege de unde vrei sa o cumperi:

65 / 100

Un comentariu

  1. Pingback:Fa-ti viata exact cum vrei tu! | Richard Bandler – Dusă cu cartea

Lasă un răspuns

Drepturi de autor!

%d blogeri au apreciat: