Triburi | Seth Godin
Triburi | Seth Godin

Triburi | Seth Godin

Triburi este o carte care inspiră, te poate face să vezi mai bine tribul în care ești, în care muncești, în care socializezi. Cartea se poate citi foarte ușor – e un pocketbook de 160 de pagini – și pare a aduna gândurile lui Seth Godin scrise pe blogul său.

Ideea de trib este un concept care datează de mii ani, iar Seth Godin spune că un trib are nevoie doar de trei lucruri pentru a funcționa: un interes comun, o modalitate de comunicare și un lider.

Deficit de lideri

Pentru prima dată în istorie, se așteaptă ca fiecare membru al unei organizații, nu doar șeful să conducă. Este mult mai ușor să se producă o schimbare pentru că indivizii au o mai mare influență. Datorită exploziei internetului și a mass mediei, acum triburile sunt peste tot: religioase, etnice, muzicale sau politice; și e din ce în ce mai ușor ca un trib să capete și să aibă mai mulți adepți.

Conducerea nu a fost niciodată dificilă, trebuie să știm că avem deja aptitudinile necesare pentru a conduce, pentru a deveni un lider, pentru că acum în lume există un mare deficit de lideri.

Cel mai bun lucru este că nu trebuie să aștepți până când vei avea slujba potrivită, până când vei pune bazele organizației adecvate sau până când vei urca trei trepte pe scara corporativă. Poți începe chiar acum.

Și tu poți fi lider

O idee preconcepută este că te naști ca și lider, dar Seth Godin nu este de acord cu asta. El spune că oricine poate fi lider dacă își dorește.

Frica de eșec

Panica și frica sunt dușmanii liderilor. “Folosește-ți mintea pentru a scăpa de frică”. Singurul lucru care te ține în loc este frica ta. Trebuie să ne schimbăm și să nu mai fim stăpâniți de frică, pentru că avem toate pârghiile de a deveni lideri. Frica nu va dispărea, dar trebuie să o conștientizezi ca să progresezi.

Dr. Laurence Peter este faimos pentru observația că, “într-o ierarhie, fiecare angajat tinde să avanseze până la nivelul lui de incompetență”. Cu alte cuvinte, atunci când faci treabă bună, ești promovat. Iar acest proces se repetă până când, într-un final, ajungi într-o poziție căreia nu-i poți face față.

Aș vrea să parafrazez Principiul lui Peter. Cred că ceea ce se întâmplă cu adevărat este că, “în fiecare organizație, cu toții avansăm până la nivelul la care suntem paralizați de frică”.

Frica de eșec este supraevaluată. Nu eșecul ne sperie, ci vina și critica. Nu vrem să ieșim în evidență pentru a nu fi criticați, pentru a nu greși. Așteptând să fii plictisitor sau remarcabil, trebuie să-ți răspunzi la doua întrebări.

1. Dacă voi fi criticat pentru acest lucru, voi suferi vreo consecință semnificativă? […] 2. Cum pot crea ceva ce va fi criticat?

Generarea unei mișcări

Liderii știu cum să genereze mișcare. Seth Godin ne învață cum să realizăm propria mișcare în 5 pași:

 1. Publică un manifest.
 2. Facilitează-le adepților intrarea în legătură cu tine.
 3. Facilitează-le adepților intrarea în legătură unii cu alții.
 4. Înțelege că banii nu reprezintă scopul unei mișcări.
 5. Urmărește-ți progresul.

Iar principiile care ne ajută în realizarea unei mișcări sunt:

 1. Transparența este cu adevărat o opțiune.
 2. Mișcarea nu trebuie să fie mai mare decât tine.
 3. Mișcările care se dezvoltă înfloresc.
 4. Mișcările devin mai evidente când sunt comparate cu statu-quoul sau cu mișcările care acționează în sens invers.
 5. Exclude-i pe outsideri.
 6. A-i umili pe alții nu este niciodată la fel de util unei mișcări ca strângerea laolaltă a adepților.

Nu renunța!

Nu renunța pentru că nu e distractiv. Doar managerii renunță, pentru că nu au de ales. Liderii nu renunță.

Arta conducerii constă în a înțelege ce nu trebuie supus compromisului.

Cartea Triburi este un text motivațional și inspirational despre leadership, prin care Seth Godin te îndeamnă să faci o schimbare în viața ta. Este plină de exemple concrete, de la fondatorul Wikipedia la inventarea Big Mac sau a cuptorului de microunde.

Aș vrea să faceți ceva pentru mine. Și aș vrea să vă gândiți înainte de a refuza ideea. Ceea ce vreau să faceți ia doar 24 de ore și este să creați o mișcare. Ceva ce contează. Porniți. Faceți-o. Avem nevoie de ea.

Seth Godin – TED

Seth Godin ne îndeamnă la final să dăm mai departe cartea, să o citească și alții. Dacă nu ai citit-o până acum, cumpără cartea (pret bun pe librarie.net) sau ascultă audio book-ul. Gândește-te ce presupune conducerea și fă o alegere.

Cumpără cartea

4 Comments

 1. Pingback: Toti marketerii (sunt mincinosi) spun povesti | Seth Godin – Dusă cu cartea

 2. Pingback: Cele patru legaminte, cartea intelepciunii toltece | Don Miguel Ruiz

 3. Pingback: Celulele stem - între mit și realitate - Dusă cu cartea 27 November 2020

 4. Pingback: Mitul normalității de Gabor Maté - Dusă cu cartea 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!