Triburi | Seth Godin
Triburi | Seth Godin

Triburi | Seth Godin

Triburi este o carte care inspira, te poate face sa vezi mai bine tribul in care esti, in care muncesti, in care socializezi. Cartea se poate citi foarte usor – e un pocketbook de 160 de pagini – si pare a aduna gandurile lui Seth Godin scrise pe blogul sau.

Ideea de trib este un concept care dateaza de mii ani, iar Seth Godin spune ca un trib are nevoie doar de trei lucruri pentru a functiona: un interes comun, o modalitate de comunicare si un lider.

Editura Publica

Societatea actuala are un deficit de lideri. Dar pentru prima data in istorie, se asteapta ca fiecare membru al unei organizatii, nu doar seful, sa conduca. Este mult mai usor sa se produca o schimbare pentru ca indivizii au o mai mare influenta. Datorita exploziei internetului si a mass mediei, acum triburile sunt peste tot: religioase, etnice, muzicale sau politice; si e din ce in ce mai usor ca un trib sa capete si sa aiba mai multi adepti.

Conducerea nu a fost niciodata dificila, trebuie sa stim ca avem deja aptitudinile necesare pentru a conduce, pentru a deveni un lider, pentru ca acum in lume exista un mare deficit de lideri.

Cel mai bun lucru este ca nu trebuie sa astepti pana cand vei avea slujba potrivita, pana cand vei pune bazele organizatiei adecvate sau pana cand vei urca trei trepte pe scara corporativa. Poti incepe chiar acum.

O idee preconceputa este ca te nasti ca si lider, dar Seth Godin nu este de acord cu asta. El spune ca oricine poate fi lider daca isi doreste.

Panica si frica sunt dusmanii liderilor. “Foloseste-ti mintea pentru a scapa de frica”. Singurul lucru care te tine in loc este frica ta. Trebuie sa ne schimbam si sa nu mai fim stapaniti de frica, pentru ca avem toate parghiile de a deveni lideri. Frica nu va disparea, dar trebuie sa o constientizezi ca sa progresezi.

Dr. Laurence Peter este faimos pentru observatia ca, “intr-o ierarhie, fiecare angajat tinde sa avanseze pana la nivelul lui de incompetenta”. Cu alte cuvinte, atunci cand faci treaba buna, esti promovat. Iar acest proces se repeta pana cand, intr-un final, ajungi intr-o pozitie careia nu-i poti face fata.

As vrea sa parafrazez Principiul lui Peter. Cred ca ceea ce se intampla cu adevarat este ca, “in fiecare organizatie, cu totii avansam pana la nivelul la care suntem paralizati de frica”.

Frica de esec este supraevaluata. Nu esecul ne sperie, ci vina si critica. Nu vrem sa iesim in evidenta pentru a nu fi criticati, pentru a nu gresi. Asteptand sa fii plictisitor sau remarcabil, trebuie sa-ti raspunzi la doua intrebari. “1. Daca voi fi criticat pentru acest lucru, voi suferi vreo consecinta semnificativa? […] 2. Cum pot crea ceva ce va fi criticat?”

Liderii stiu cum sa genereze miscare. Seth Godin ne invata cum sa realizam propria miscare in 5 pasi:

 1. Publica un manifest.
 2. Faciliteaza-le adeptilor intrarea in legatura cu tine.
 3. Faciliteaza-le adeptilor intrarea in legatura unii cu altii.
 4. Intelege ca banii nu reprezinta scopul unei miscari.
 5. Urmareste-ti prograsul.

Iar principiile care ne ajuta in realizarea unei miscari sunt:

 1. Transparenta este cu adevarat o optiune.
 2. Miscarea nu trebuie sa fie mai mare decat tine.
 3. Miscarile care se dezvolta infloresc.
 4. Miscarile devin mai evidente cand sunt comparate cu statu-quoul sau cu miscarile care actioneaza in sens invers.
 5. Exclude-i pe outsideri
 6. A-i umili pe altii nu este niciodata la fel de util unei miscari ca strangerea laolalta a adeptilor.

Nu renunta pentru ca nu e distractiv. Doar managerii renunta, pentru ca nu au de ales. Liderii nu renunta, “Arta conducerii consta in a intelege ce nu trebuie supus compromisului.”

Cartea Triburi este un text motivational si inspirational despre leadership, prin care Seth Godin te indeamna sa faci o schimbare in viata ta. Este plina de exemple concrete, de la fondatorul Wikipedia la inventarea Big Mac sau a cuptorului de microunde.

As vrea sa faceti ceva pentru mine. Si as vrea sa va ganditi inainte de a refuza ideea. Ceea ce vreau sa faceti ia doar 24 de ore si este sa creati o miscare. Ceva ce conteaza. Porniti. Faceti-o. Avem nevoie de ea.

Seth Godin – TED

Seth Godin ne indeamna la final sa dam mai departe cartea, sa o citeasca si altii, Daca nu ai citit-o pana acum, cumpara cartea sau asculta audio book-ul. Gandeste-te ce presupune conducerea si fa o alegere.

64 / 100

Un comentariu

 1. Pingback:Toti marketerii (sunt mincinosi) spun povesti | Seth Godin – Dusă cu cartea

Lasă un răspuns

Drepturi de autor!

%d blogeri au apreciat: