Cuprins
Creier – limbaj – corp
NLP – programarea neurolingvistică, este un model comportamental și un set de aptitudini și tehnici explicite ale căror baze au fost puse de John Grinder si Richard Bandler în anul 1975. NLP studiază tiparele sau ”programarea” creată prin interacțiunea dintre creier (neuro), limbaj (lingvistic) și corp care produce atât comportament eficient, cât și ineficient.
În ultimul timp, a devenit o pasiune pentru mine studiul domeniului psihologic, și cu fiecare carte citită învăț cât mai multe lucruri interesante și faptul că ne putem programa să trăim în bine, în frumos și în același timp putem evolua. Deoarece fricile sunt cele care ne împiedică să evoluăm, prin NLP aflăm cum putem depăși aceste bariere, cum putem scăpa de fobii; totul prin limbajul accesibil și plin de umor al lui Richard Bandler. Eram obișnuită cu seriozitatea lui Freud si cea a lui Jung, însă Richard Bandler este efervescent în sensul cel mai frumos și mai profund.
Am avut oameni care făcuseră 15 ani de terapie imbecilă și după ce am petrecut cu ei 15 minute, când îi întrebam: ”Ce alte probleme mai aveți?”, ei începeau să chicotească, cam așa stă treaba. La mine se râde mult când lucrez.
Libertatea apare când insiști asupra viitorului, când găsești o resursă pozitivă și o plasezi acolo…
Ghidul lui Richard Bandler pentru TRANS-formare
Pentru că înainte de a pune bazele acestui concept, a studiat toate școlile de psihologie existente la acea vreme, a aflat că ceilalți psihologi se certau între ei pe baza veridicității conceptelor descoperite, iar pacienții continuau să aibă aceleași probleme.
Când pacienții veneau la el și se plângeau că sunt deprimați, își propunea să-i facă să plece de la el răzând în hohote. Reducând intensitatea problemei, îi făcea pe oameni să râdă de problema cu care veniseră și să experimenteze un grad ridicat de bucurie și de plăcere.
Încercând să vindece un pacient de fobia acelor când trebuia să-i fie luat sânge, Richard Bandler îi arăta că nu de ace le este frică oamenilor, ci de imaginile ” despre niște ace uriașe” le este frică. I-a povestit cum el însuși, diabetic, începuse să ajute asistentele ”să-i găsească venele plecate la plimbare prin oraș” săturându-se de rateurile pe care acestea le aveau de multe ori și din cauza cărora ajunsese la capătul răbdării.
Un alt pacient care era paralizat de teamă de a zbura cu avionul a plecat cu zâmbetul pe buze și ”lecuit” de frica lui. Pentru că își imagina cum avionul este lovit fie de forțele naturii, fie este bombardat, Richard Bandler i-a sugerat că dacă tot își face aceste imagini, să-și imagineze cum avionul este deturnat de niște extratereștrii.
L-a mai învățat și cum își poate programa corpul să doarmă în timpul zborului, o tehnică pe care el însuși o aflase de la un tip care stătea lângă el. Acesta adormise și sforăia îngrozitor deși avionul nu decolase. Richard Bandler l-a trezit, și, pe un ton glumeț, i-a spus: ”Dumneavoastră vreți să dormiți, dar dacă nu vreți să mă ascultați vorbind 10 ceasuri, spuneți-mi și mie cum faceți.”
Întrucât nu știți cum se va prăbuși, nu știți ce se va întâmpla, odată ce o definiți, devine o problemă căreia îi puteți face față, pentru că una dintre variante este că ați putea să fiți doborați de pe cer de o nava spațială.
Ați putea să vă construiți imagini neclare despre soția dumneavoastră care fuge cu un alt bărbat, vă golește conturile bancare și să adăugați imaginea unui necunoscut insignifiant… ați putea să vă speriați așa în fiecare zi… sau ați putea să vedeți această tâmpenie la adevărata ei valoare și să nu procedați astfel.
Lanțuri interioare
Am învățat și că oamenii își construiesc ”lanțuri interioare”, care nu-i lasă să trăiască în libertatea care le este dată încă de la naștere.
Fiindcă lanțurile celor liberi nu sunt închisorile, foametea și sărăcia. Lanțurile celor liberi se construiesc din modul în care gândim în interiorul minții noastre. Din ceea ce simțim că e posibil și ceea ce simțim că e imposibil, din ceea ce credem despre persoana care suntem și din sentimentele pe care ne permitem să le avem.
Atunci când învățăm trebuie să încetăm să mai tratăm totul cu atâta seriozitate și să facem în așa fel încât să nu mai irosim atâta energie. Râsul este una din metodele recomandate pentru a învăța.
Copiii se joacă, râd și chicotesc în timp ce se pregătesc pentru viață, întrucât atunci când exersezi lucrurile ca pe un joc și faci ca jocul să fie unul plăcut, înseamnă că vei folosi mai des acele învățături. Oamenii fac prea multe eforturi că să înțeleagă și să învețe. Dacă un lucru e rezultatul unor eforturi și dacă înveți lucruri noi prin intermediul unor eforturi, iți va fi mai greu să folosești respectivele cunoștințe.
Când președintele Ronald Reagan a dat o lege prin care mulți oameni considerați bolnavi mintali au fost scoși în stradă, Richard Bandler a observat că au fost și foarte mulți care au fost nevoiți să-și reconstruiască propriile vieți și astfel s-au vindecat.
Însă au fost și mulți care au ajuns un pericol al străzilor. Pentru aceștia, în timpul sărbătorilor de iarnă, Richard Bandler organiza mese calde, care să le mai aline suferința. A observat un lucru foarte interesant: oamenii se comportă conform mediului în care îi plasezi. Acești bolnavi erau invitați la masă și serviți de niște chelneri. Toată lumea îi trata cu respect și astfel și ei dădeau la schimb respectul. Unii dintre ei chiar voiau să-și spele farfuriile după ce terminau de mâncat, însă nu li se dădea voie pentru că ei erau cei serviți în acele zile.
Spitalele de psihiatrie reprezintă cel mai dăunător mediu. Acolo competiția pentru cine e cel mai nebun e așa de înverșunată, încât oamenii simt nevoia să-și intensifice nebunia pentru a fi băgați în seamă.
Religie si comportament
În încheierea cărții Ghidul lui Richard Bandler pentru TRANS-formare, acesta vorbește despre comunicarea între religii, de bucuria pe care o simte când la cursul lui vin reprezentați ai tuturor religiilor și lucrează foarte bine împreună. Totul este posibil pentru că toți avem în comun gândirea. Toți gândim și avem unele crezuri, iar atunci când realizăm că ne putem modifica gândirea și crezurile, comportamentul nostru se poate schimba. Nu contează în ce Dumnezeu crede fiecare. Important este cum ne construim crezurile pentru a ne călăuzi comportamentul.
Crezurile nu au nicio legătură cu adevărul. Crezurile sunt legate de a crede. Ele ne călăuzesc comportamentul.
Sunt mulți oameni care au aceleași credințe religioase, dar care se comportă complet diferit. Sunt musulmani care sunt oameni foarte pașnici și sunt musulmani care sunt asasini. Sunt creștini care sunt asasini și creștini care sunt pacifiști.
Pingback: Fa-ti viata exact cum vrei tu! | Richard Bandler – Dusă cu cartea
Pingback: Cărți care mi-au schimbat viziunea în 2020 - Dusă cu cartea 2022