Cand infloreste liliacul | Martha Hall Kelly
Cand infloreste liliacul | Martha Hall Kelly

Cand infloreste liliacul | Martha Hall Kelly

Martha Hall Kelly spune povestea a trei femei, plasata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, care dezvaluie curajul, lasitatea si cruzimea acelor zile. Drama oamenilor care sunt dusi in lagarele de concentrare nu are margini. Pe langa faptul ca isi pierd identitatea, demnitatea (vezi Omul in cautarea sensului vietii – Viktor Frankl), familia, viata si tot ce au mai de pret, femeile sunt si victimele unor experimente necrutatoare care le fac invalide pentru tot restul vietii. Sub pretextul ca aceste experimente simuleaza ranile pe care le pot suferi soldatii nemti pe front, precum si simularea conditiilor nefavorabile la care ar fi supusi, acestor femei li se extrag parti din muschi, oase, iar mai apoi le sunt infectate ranile. “Iepurii” asa cum au fost numite aceste femei, sunt supuse atat unor traume fizice cat si sufletesti.

<<„Când înflorește liliacul” se bazează pe o poveste adevărată. Caroline Ferriday și Herta Oberheuser au existat în realitate, la fel ca tot personalul de la Ravensbruck menționat, la fel ca părinții Hertei și la fel ca mama și tatăl lui Caroline, Eliza și Henry Ferriday. Aducându-i la viață ca personaje, m0am străduit să îi prezint pe toți în cel mai corect și mai realist mod cu putință. […] La Ravensbruck, singurul lagăr mare de concentrare al lui Hitler dedicat strict femeilor, viața unei prizoniere depindea de relațiile ei cu celelalte femei. După mai bine de șaptezeci de ani de atunci, supraviețuitoarele încă mai vorbesc despre „surorile” lor din lagăr, așa că m-am gândit că ar fi mai potrivit să folosesc două surori ca punct central al poveștii mele.>>

Herta Oberheuser, o tanara doctorita ambitioasa, primeste cu interes anuntul de angajare ca medic guvernamental intr-un lagar de concentrare. Ajunsa acolo este prinsa intr-o capcana si trebuie sa se supuna ordinelor dintr-o lume dominata de barbati. Desi este avertizata de catre un fost coleg inca de la inceput, aceasta prefera sa indeplineasca toate ordinele, decat sa se intoarca la viata dinainte si sa fie victima abuzurilor sexuale la care era supusa din partea unchiului sau macelar. Asa ca vede totul ca pe sansa nesperata de la viata si o oportunitate de a-si practica profesia de medic.

Kasia Kuzmerick, o adolescenta poloneza, este prinsa facandu-si serviciul de curier pentru o miscare de rezistenta si trimisa in lagarul de la Ravensbrück, alaturi de mama si sora sa. Dupa triere, femeile sunt deposedate de bunurile lor, tunse si batjocorite pentru nationalitatea si convingerile lor politice.
Zuzanna si Kasia Kuzmerick sunt victimele experimentelor ilegale facute pe oameni de catre Herta Oberheuser. Zuzanna este sterilizata si injectata cu Tetanos, iar Kasiei ii este facuta o interventie la picior care o va mutila pe viata. Mama lor Matka Halina este ucisa dupa ce incercase sa le stearga de pe lista cu experimente pe fiicele ei.

Salvarea acestor femei vine din partea unui autobuz al Crucii Rosii Suedeze care isi face aparatia la sfarsitul razboiului, pentru a ridica supravietitoarele din lagar. Drama acestor femei continua si dupa ce scapa, deoarece trebuie sa se lupte pentru drepturile lor, pentru nedreptate si trauma. Intoarse acasa viata nu este mai roz si nici nu primesc despagubiri, nici tratamente, nici compensatii pentru cele suferite.

Caroline Ferriday ia legatura cu aceste femei aflate in suferinta si lupta pentru dramele lor. Reuseste sa faca rost de fonduri pentru interventiile chirurgicale si pentru tratamentul psihiatric. Desi cu rani adanci subconstiente, medicii reusesc sa le redea increderea in sine si sa le faca sa accepte o noua viata.

Herta Oberheuser scapa de pedeapsa cu moartea pentru crimele impotriva umanitatii datorate experimentelor ei si este condamnata la 20 de ani de inchisoare, insa executa doar 5. Profeseaza in continuare medicina pana este deconspirata de catre Kasia.

Drama perioadei naziste simtita de evrei dar si de toti cei care erau impotriva Fuhrerului, este povestita prin ochii lui Caroline Ferriday, Kasia Kuzmerick, Herta Oberheuser, rezultand un roman de inalta calitate.

O poti cumpara dand click pe unul din siteurile de mai jos!

2 comentarii

  1. Pingback:Omul in cautarea sensului vietii | Viktor E. Frankl – Dusă cu cartea

  2. Pingback:Cărți despre Holocaust (Guest Post) - De-ale Dianei

Lasă un răspuns

Drepturi de autor!

%d blogeri au apreciat: