Gândește ca un călugăr | Jay Shetty
Gândește ca un călugăr | Jay Shetty

Gândește ca un călugăr | Jay Shetty

Mi-am dorit foarte mult să citesc Gândește ca un călugăr, deoarece sunt voci care se îndoiesc că Jay Shetty ar fi fost călugăr și se crede că a făcut o poveste care se vinde foarte bine. Din ceea ce am citit nu am rămas cu impresia că ar fi ceva inventat. Poate ar fi trebuit schimbat titlul, deoarece mai avem Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul.

Sunt informații pe care un cititor experimentat le întâlnește frecvent, însă sunt explicate într-o manieră plăcută, cu exemple din viață, dar și din punctul de vedere al călugărului care are parte de multe provocări.

Gândește ca un călugăr de Jay Shetty își propune să ne conducă către pace, calm și să găsim sensul vieții pe care o trăim. Știm de la Viktor E. Frankl că o viață fără sens te poate îndrepta mult mai ușor către moarte, în comparație cu viața în care ne-am găsit menirea.

Dharma, sensul vieții, este diferit pentru fiecare în parte. Faptul că Jay Shetty nu a rămas călugăr este datorită dharmei lui. Probabil dacă ar fi rămas călugăr, nu ar fi putut transmite mesajul lui la o scară atât de largă. Cartea Gândește ca un călugăr s-a vândut în milioane de exemplare și Jay Shetty rămâne unul dintre cei mai iubiți speakeri motivaționali.

În această carte sper să-ți pot arăta calea călugărilor – mergem la baza lucrurilor, aprofundăm cunoașterea de sine. Sper să te pot îndruma într-acolo folosindu-mă de înțelepciunea ce mi-a fost predată de învățătorii mei din ashram.

Eliberează-te de influențele exterioare

Din momentul în care ne naștem trăim prin prisma credințelor părinților noștri. Știm că suntem frumoși, înalți sau scunzi, buni sau răi, după cum familia ne percepe. Așa ajungem la maturitate cu o stimă de sine scăzută, cu multe prejudecăți. De multe ori renunțăm la vise sau proiecte, doar pentru că ceilalți le consideră greșite sau nu destul de bune și corecte pentru noi.

Chiar și felul în care arătăm este influențat de ceilalți. Dacă cineva ne spune că o culoare nu este potrivită pentru noi, atunci renunțăm la acea piesă de îmbrăcăminte, deși am cumpărat-o cu drag și cu gândul că ne va binedispune când o vom purta.

Nu sunt ceea ce cred eu că sunt. Și nu sunt ceea ce crezi tu că sunt. Sunt ceea ce cred eu că tu crezi că sunt.

Charles Horton Cooley

Concluzia este că ne-am pierdut pe noi înșine din vedere. Trăim o viață și un destin care nu sunt ale noastre, acționăm în funcție de ceea ce-și doresc ceilalți. Ne este frică să alegem alt drum, nu vrem să-i dezamăgim pe ceilalți, nu vrem ca familia să ne excludă din sânul ei.

Memoria colectivă păstrează amintirea organizării în triburi, iar excluderea din trib înseamnă moartea. Cu toate acestea, Jay Shetty și-a terminat studiile universitare și le-a spus părinților săi că se va călugări. Nu cred că există un părinte care s-ar bucura la primirea acestei vești, mai ales că viitorul copilului este incert și nu mai vorbim despre banii investiți în studiile lui.

Și totuși a făcut acest pas, fără să știe care va fi viitorul lui, și-a pus toată încrederea în învățătorii lui din ashram și a întâmpinat și zile mai puțin plăcute. Ideea este să ieșim din zona de confort și să lăsăm provocările să vină spre noi. Așa ne vom întări.

Viața în ashram

Cu toții avem o anumită versiune despre viața din ashram, în funcție de cărțile citite sau de filmele vizionate. Nimic nu seamănă cu descrierea lui Jay Shetty. Să pleci din confortul patului tău moale și să dormi pe o rogojină într-o încăpere fără ferestre și cu alte persoane alături de tine, să faci ascultare și să te speli cu apă rece, deși afară plouă și drumul spre locul de rugăciune înseamnă să-ți murdărești straiele și să fii din nou murdar, toate acestea îți pot pune răbdarea la încercare.

Să taci, deși ai vrea să-i dai replica unei persoane care ți se adresează răutăcios, ține de stăpânirea emoțiilor și a frustrărilor, de drumul tău spre călugărie. Călugărul învață cum să treacă peste gândurile negative, să-și păstreze calmul și să acceseze starea de liniște interioară. Ne sunt descrise exerciții pentru depășirea stării de neliniște interioară, exerciții pentru reducerea stresului și mai multe tipuri de meditații.

Când te sincronizezi cu respirația, înveți să te sincronizezi cu tine însuți prin fiecare emoție – să te liniștești, să-ți găsești echilibrul și să te relaxezi.

Fii în armonie cu pasiunea ta

Dacă ai aflat care este pasiunea ta cea mai mare, lucrul pe care-l faci cu plăcere și care îți aduce satisfacție, atunci ți-ai aflat dharma (calea, menirea). Să faci lucruri din plăcere, dar să te și pricepi cum să le faci, este o adevărată artă și îți poate aduce satisfacție sufletească, dar poți face și bani. Nu trebuie să-ți schimbi jobul actual dacă tu consideri că nu te încadrezi în aceste principii, ci găsește oportunități în ceea ce faci zilnic.

Jay Shetty povestește cum s-a angajat la o companie de consultanță pe probleme de management, după ce a plecat din ashram. Deși nu i-a plăcut Excel-ul și era necesar să-și însușească toate cunoștințele despre lucrul cu el, nu s-a simțit atras. S-a oferit să predea în cadrul companiei un curs de meditație și mindfulness cu ocazia unui eveniment la care participau peste 1000 de consultanți și analiști.

Deși a vorbit după alți oratori de valoare și se simțea stânjenit că nu se va ridica la nivelul acestora, a reușit să capteze atenția tuturor și să țină publicul numeros într-o liniște “încât să se poată auzi și musca”. După această reușită a fost invitat să țină acest curs în toate sediile corporației.

Mi-am dat seama că nu-mi petrecusem trei ani din viață însușindu-mi niște principii filosofice ciudățele, potrivite doar pentru călugări și care să nu fi avut aplicabilitate în afara ashramului. Puteam să pun în practică toate cunoștințele pe care le deprinsesem. Puteam să-mi trăiesc propria dharmă în lumea modernă.

Profită de situațiile în care poți face ceea ce-ți place și nu renunța la ceea ce faci și îți aduce un venit stabil în acest moment!

Gândește ca un călugăr

O carte plină de învățături practice, un ghid pentru trăirea unui vieți echilibrate. Când citești această carte, te simți ca într-o călătorie la finalul căreia vei dobândi cunoștințe valoroase care îți vor schimba viața. Poți dobândi și tu înțelepciunea unui călugăr, fără să fii unul, dar să-ți trăiești propria viață, dharma.

Acest articol conține butoane și link-uri către librării online. Am încercat să găsesc cel mai bun preț pentru cărțile recomandate pentru a vă da posibilitatea să vă alegeți cât mai multe cărți. Plasând o comandă prin accesarea link-urilor de pe blog, mă ajutați să continui să vă prezint recenzii la cărți de top, cărți bestseller sau cărți care m-au impresionat și vreau să le aduc în atenția voastră. Plasarea comenzii nu modifică prețul produselor.

Cumpără cartea

6 Comments

  1. Pingback: Recomandări de Cărți de Black Friday 2021 - Dusă cu cartea

  2. Pingback: Top cărți 2023 - Dusă cu cartea 2022-2023

  3. Pingback: Cărți de citit în 2022/2023 - Dusă cu cartea 2023

  4. Pingback: Cele mai citite recenzii cărți 2022 pe Dusă cu cartea

  5. Pingback: Top cărți de citit în vacanță - Dusă cu cartea 2023

  6. Pingback: Cele mai vândute cărți Bookfest 2023 - Dusă cu cartea 2023

Leave a Reply

Drepturi de autor!