Cuprins
Un titlu prea bun ca să fie ignorat aș zice eu, și da, a fost o carte ale cărei învățături îți rămân întipărite în minte, chiar și după ce ai terminat-o de citit. Prea bun ca să fii ignorat a fost cartea care m-a făcut să înțeleg de ce nu poți renunța pur și simplu la jobul tău actual și să te apuci de pasiunile tale. Nu neapărat din cauza banilor, pentru că nu ai mai avea același venit, nu. Ai nevoie de un “capital de carieră” pe care îl aduni în câțiva ani sau poate chiar zeci de ani.
Urmează-ți pasiunea – un sfat greșit!
Cal Newport pornește de la un discurs al lui Steve Jobs în fața absolvenților Universității Stanford în 2005. Un discurs al unui om de succes, cu un capital de carieră impresionant și cu o experiență vastă.
Trebuie să îți dai seama ce iubești… Singura modalitate prin care poți face o muncă extraordinară este să iubești ceea ce faci. Dacă nu ți-ai descoperit încă pasiunea, continuă să cauți, și nu te mulțumi cu mai puțin de atât.
Cu toții ne dorim să facem ceea ce ne place, însă, la fel ca și în cazul lui Steve Jobs, pasiunile noastre se pot schimba de-a lungul vieții. Dacă ar fi fost să-și urmeze pasiunea, Steve Jobs nu ar fi ajutat la construirea companiei Apple și ar fi avut o carieră spirituală în Centrul Zen Los Altos. Astfel, Apple Computer nu a luat ființă dintr-o pasiune, ci din necesitatea de a câștiga bani, iar acest lucru a dus la succesul companiei, determinându-l pe Steve Jobs să muncească cu pasiune.
După ce a studiat cariera unor oameni remarcabili, la fel ca și Steve Jobs, Cal Newport a ajuns la concluzia că sunt puțini cei care au succes într-o carieră născută din pasiune, iar pasiunea cere timp pentru a putea fi dezvoltată, iar mai târziu să-ți asigure o stabilitate financiară.
Motivația de a munci
Considerăm că principala motivație atunci când ne angajăm sunt banii. Poate fi adevărat, însă, în afară de siguranța financiară, un loc de muncă ar trebui să-ți satisfacă și dorința de autonomie, că ai abilitatea de a-ți efectua task-urile fără ca cineva să-ți spună mereu ceea ce trebuie să faci și să pună preț pe acțiunile tale. Să-ți asigure constant motivația că ești bun în ceea ce faci și că ești o persoană valoroasă pentru compania respectivă. Relația cu ceilalți, colegii și superiorii tăi, este la fel de importantă.
Dacă vei beneficia de aceste condiții la jobul tău, cu siguranță vei iubi ceea ce faci și vei pune pasiune, iar acest lucru te va ajuta să-ți transformi pasiunea într-o carieră de succes.
În majoritatea joburilor, pe măsură ce devii mai bun în ceea ce faci, nu numai că obții sentimentul de realizare care derivă din faptul că ești bun, ci ești recompensat cu mult control asupra responsabilităților tale.
Fii așa de bun, încât să nu poți fi ignorat
Să aduni un capital de carieră, adică abilitați rare și valoroase, necesită timp și studiu. Mentalitatea meșteșugarului, despre care vorbește Cal Newport în Prea bun ca să fii ignorat, să faci o muncă valoroasă și cea a pasionatului, valoarea pe care ți-o oferă munca, par să fie opuse și să nu te ajute să obții ceea ce vrei într-un timp mai scurt.
Cal Newport consideră că mentalitatea meșteșugarului este fundamentul pe care ar trebui să-ți construiești o carieră pe care s-o îndrăgești, iar cu timpul să devină o pasiune și să poți spune că îți urmezi pasiunea.
Ca să ajungi ca munca ta să fie considerată valoroasă și să ai succes, ar trebui să te concentrezi pe calitatea produsului pe care îl livrezi, să devii atât de bun încât ceilalți nu pot renunța la tine, să obții un salariu bun, să poți lua decizii la locul de muncă și să ai și beneficii extra: un concediu mai mare sau acțiuni la firma la care lucrezi.
Regula celor 10.000 de ore
Când ne uităm la orice domeniu de activitate care presupune complexitate cognitivă – spre exemplu: șahul, beletristica sau neurochirurgia – constatăm că este puțin probabil să stăpânești acel domeniu, dacă nu ai exersat timp de 10.000 de ore.
Practica deliberată înseamnă un studiu aprofundat și te ajută să excelezi în mai multe domenii, mai sus amintite, iar pentru a o integra în viața ta ai nevoie de o analiză și apoi de o strategie:
- Primul pas: Decide pe ce piață de capital te afli;
- Al doilea pas: Identifică-ți tipul de capital;
- Al treilea pas: Definește ce înseamnă să fii “bun”;
- Al patrulea pas: Extinde-te și distruge;
- Pasul 5: Ai răbdare.
Capcanele controlului
Trebuie să ai grijă să nu cazi în capcanele controlului. Dacă nu ai acumulat suficient capital de carieră și acesta nu este sustenabil, atunci nu vei putea renunța la jobul tău, iar munca independentă nu-ți va asigura aceleași condiții ca în prezent. Momentul în care ești suficient de pregătit s-o iei de la zero, ai acele abilități valoroase, vei observa că angajatorul tău te va împiedica să renunți prin orice resurse, te va împiedica să schimbi ceva.
Dacă vrei să-ți construiești o carieră de succes și să ai timp să te instruiești mereu, trebuie să ai control asupra direcției pe care o poate lua munca ta. În cazul în care ți se oferă o promovare, refuză acest lucru. Mai multe responsabilități și mai mult control asupra unei echipe îți vor îngreuna drumul către succes, iar noua funcție nu-ți va oferi ceva nou de învățat, poate doar probleme în a gestiona situații limită.
Pentru a evita căderea ta în aceste capcane, ar trebui să ții cont de legea fezabilității financiare: să faci un lucru pentru care oamenii sunt dispuși să te plătească. Un lucru valoros care să-i ajute pe aceștia sau să le satisfacă anumite necesități.
Atunci când încerci să te hotărăști dacă e bine să desfășori o activitate atractivă care ți-ar putea aduce mai mult control asupra vieții profesionale, întreabă-te dacă oamenii sunt dispuși să plătească pentru asta. Dacă da, continuă. Dacă nu, treci la altceva.
Dacă vei aplica principiul din cartea Prea bun ca să fii ignorat și nu vei considera că pasiunea este cea care te va conduce spre succes, vei putea să deprinzi acele calități rare și valoroase, vei acumula un capital de carieră și vei avea succes. Asumă-ți o misiune care îți poate schimba viața!
Pingback: Cel mai mare secret dintre toate | Marc Allen - Dusă cu cartea 2023
Pingback: Top Cărți 2024 - Dusă cu cartea 2024