Cu opera lui Khaled Hosseini am luat contact acum un an când am citit Splendida cetate a celor o mie de sori. Am fost foarte impresionată ce poate face războiul din Afganistan, drama oamenilor care încă mai trăiesc acolo. Și în Vânătorii de zmeie am regăsit aceeași dramă, vieți curmate și vise spulberate.
Vânătorii de zmeie
De data aceasta avem în prim plan prietenia dintre doi băieți, Amir și Hassan, și visul lor de a deveni cei mai cunoscuți vânători de zmeie din Kabul. Trebuie să vă spun că această activitate era una specifică acestei zone, care se desfășura doar o dată pe an, iarna. În tot timpul anului, băieții se antrenau să-și confecționeze cele mai frumoase zmeie. Cei bogați doar le cumpărau și învățau cum să le stăpânească.
Ceea ce-i mai leagă pe cei doi este și faptul că lui Amir i-a murit mama la naștere, iar pe Hassan mama lui l-a abandonat la câteva zile după ce l-a născut. Acesta se născuse cu o malformație la buză, motiv pentru care mama lui nu l-a acceptat. Așa cum se practica în acele vremuri, în lipsa mamei, copilului i se aducea o femeie pentru a fi alăptat, așa că amândoi au fost hrăniți cu laptele aceleiași femei, făcând o legătură de sânge.
Hassan și tatăl lui, Ali, locuiau ca și servitori în casa tatălui lui Amir, un om gospodar care reușise să devină unul dintre cei mai bogați oameni din Kabul. Obișnuia să ajute pe toată lumea, ba chiar făcuse și un orfelinat pentru copiii abandonați. De aceea, de fiecare dată când îi cumpăra ceva fiului său, avea grijă să-i cumpere și lui Hassan, ceea ce a dus la gelozia lui Amir.
Tatăl lui Amir nu era un musulman tradiționalist și tocmai de aceea consuma alcool și nu se ruga. Avea însă principii și încerca să-i ofere fiului său cât mai multe dovezi asupra modului de a păstra onoarea mereu.
Când omori un om, furi o viață, a mai zis Baba. Îi furi soției lui dreptul de a avea un soț și copiilor – dreptul de a avea un tată. Când spui o minciună, furi cuiva dreptul la adevăr. Când înșeli, furi acelui om dreptul la corectitudine. Ai înțeles?
Chiar dacă era un elev foarte bun la învățătură, Amir nu reușea să-i atragă atenția tatălui său care și-ar fi dorit să fie “mai bărbat” și să se bată ca ceilalți băieți. Acest lucru îl făcea, în schimb, Hassan care mereu se oferea să încaseze răfuielile cu ceilalți copii. Hassan îl iubea foarte mult pe stăpânul său, Amir, și era foarte încântat când acesta îi citea.
Hassan ca și ceilalți băieți hazari, minoritate care nu era bine văzută, rămâneau ca slujitori în casele oamenilor bogați și nu aveau dreptul la școală, astfel rămânând analfabeți. Cât de devotat îi este Hassan lui Amir, se va vedea în ziua concursului de zmeie, pe care Amir îl câștigă cu ajutorul lui Hassan. Concursul nu se sfârșea fără ca zmeul de pe locul doi să nu fie “vânat” de către învingător.
Hassan plătește succesul lui Amir cu propria demnitate. Pentru că nu a vrut să renunțe la zmeul vânat, acesta este abuzat sexual de un băiat care voia să se răzbune pe el și pe Amir, și pe care Hassan îl înfruntase în trecut. Acesta este un moment foarte “sensibil” al romanului, acel moment în care simți o strângere de inimă în fața unei asemenea drame.
Deși luase parte, din umbră, Amir nu intervine din frică să nu pățească și el la fel, iar prietenia lui cu Hassan va avea de suferit pentru tot restul vieții. Acest moment va fi cel care îl va bântui pe Amir toată viața, moment pe care și-l va reproșa mereu.
Pentru că de fiecare dată când îl vedea pe Hassan își amintea de slăbiciunea lui, de lașitatea că nu avusese curajul de a interveni, Amir îi înscenează lui Hassan un furt care se va finaliza cu plecarea lui și a lui Ali din casă. Cu toate insistențele stăpânului casei, care-l iertase pe Hassan, Ali pleacă împreună cu fiul său pentru a nu mai trăi acea rușine, pe care știa cine o săvârșise.
Înainte de a începe războiul în Kabul, Amir și tatăl lui fug în Pakistan și de acolo în America. Obișnuit cu munca, tatăl lui Amir nu acceptă “pomana americanilor” și se angajează la o benzinărie unde avansează ca șef de tură. Amir merge la universitate, în ciuda insistențelor tatălui său de a studia ceva de viitor, și alege literatura pentru a deveni scriitor.
Viața i se schimbă când se îndrăgostește de Soraya, însă în același timp află că tatăl său este bolnav de cancer. Pentru că voia ca tatăl său să-l vadă căsătorit, și pentru că îi plăcea această fată foarte mult, Amir grăbește căsătoria cu Soraya. Cei doi nu sunt binecuvântați cu prunci, iar Amir își aduce aminte de “păcatul său cu Hassan”.
După 15 ani, Amir primește un telefon de la cel mai bun prieten al tatălui său, Rahim Khan, care vrea să-l vadă înainte de a muri. Nu vă voi dezvălui ce fel de secrete află și nici de ce Amir este silit să mai facă o vizită în Afganistan. Vă las pe voi să descoperiți deznodământul cărții Vânătorii de zmeie.
Vânătorii de zmeie – Roman grafic
Vânătorii de zmeie se găsește și sub forma de benzi desenate, pe care nu aș recomanda-o copiilor – deși eu am lăsat-o pe fetița mea să citească, pentru că nu știam subiectul romanului – din cauza abuzurilor asupra copilului Hassan și a altor scene care conțin violență. Este ilustrată deosebit, însă nu este potrivită pentru un copil.
Lectură frumoasă pentru că este o carte deosebită!
Pingback: Splendida cetate a celor o mie de sori | Khaled Hosseini – Dusă cu cartea
Pingback: Cele mai citite recenzii cărți 2022 pe Dusă cu cartea
Pingback: Top cele mai vândute cărți 2022 - Dusă cu cartea
Pingback: Cele mai citite recenzii pe Dusă cu cartea în 2023 - Dusă cu cartea 2023
Pingback: Splendida cetate a celor o mie de sori - Dusă cu cartea 2021