Start în antreprenoriat | Cristian Onețiu
Start în antreprenoriat | Cristian Onețiu

Start în antreprenoriat | Cristian Onețiu

Te-ai săturat de șeful tău, aprecierile pentru munca bine făcută întârzie să apară și te gândești tot mai des să-ți începi propria afacere, să te apuci de antreprenoriat. Cu toții ne dorim acest lucru la un moment dat. Deși pare ușor de realizat acest lucru, în realitate lucrurile stau mult mai complex. Tocmai de aceea cartea, Start în antreprenoriat, îți prezintă toți pașii pe care trebuie să-i urmezi și de ce lucruri trebuie să ții cont înainte de a-ți începe propria afacere.

În anul 2012, Cristian Onețiu, autorul cărții Start în antreprenoriat, era invitat la ediția Forbes 500 de milionari. A fost impresionat să afle că era pe locul 499 din cei 500 de milionari. Trecuse prin 3 falimente, pierduse foarte mulți bani, încrederea în sine și în oamenii care-i împrumutaseră bani. În urmă cu 12 ani, Cristian aflase despre ce înseamnă să fii un om liber, să ai propria ta afacere și cum să-ți începi propria afacere.

Viața urma să i se schimbe după o conversație purtată cu “un tip care făcea notă discordantă”, un om de afaceri întors dintr-o vacanță exotică. Această întâlnire avea loc în anul 2000, iar Michael avea să-i dea cele mai bune sfaturi pentru a porni propria afacere de succes. Acest interlocutor se dovedise a fi un prosper om de afaceri din Anglia, care vorbea despre afaceri mari, planuri de viitor, timp liber și cum să fii un om liber.

De la el am învățat că, “dacă faci ce îți place, te simți LIBER! Dacă reușești să faci și o afacere din ceea ce îți place, atunci ești cu adevărat liber!”. Acea conversație a DEȘTEPTAT antreprenorul din mine.

Succes în antreprenoriat

Pentru a avea succes în antreprenoriat, trebuie să ai un vis sau o dorință puternică. Oamenii care cred în visele lor sunt vizitați de “oportunități”, oportunități care să ducă la afaceri de milioane. Totul trebuie condimentat cu ambiție, acțiune, planificare și cunoaștere. Afacerea ta trebuie să fie de actualitate și în continuă dezvoltare. Dacă nu-ți îmbunătățești produsul sau serviciul pe care-l aduci în fața clientului, afacerea ta nu va fi de lungă durată.

Exact ca un măr, atunci când ești verde, crești. Odată ce a început înroșirea, ești pe cale de expirare. Prin urmare, nu ți-ai dori să rămâi mereu verde?

Nu aștepta nici prea mult atunci când pornești o afacere, timp să înveți și să faci prea multe studii de piață. Sunt foarte mulți antreprenori care eșuează pentru că așteaptă prea mult pentru a acționa în direcția bună pentru afacerea lor. Mindsetul tău trebuie să fie unul flexibil și să-ți schimbi planurile atunci când vezi că ceva nu funcționează. Trebuie să ai abilitatea de a-ți adapta afacerea la schimbări pentru reușita visului tău.

Curs de antreprenoriat

Cartea Start în antreprenoriat este un fel de introducere în ceea ce presupune viața ta ca antreprenor. Dacă ai aflat ceea ce-ți place, următorul pas este să înveți, să practici și să excelezi în ceea ce faci. Când ai devenit bun la ceea ce faci, informează, organizează și condu mai departe oamenii care să te ajute să-ți duci afacerea la cel mai înalt nivel. Cucerește piața cu produsul, serviciul pe care l-ai promovat, care a excelat și care ți-a asigurat succesul. Acum este timpul să te bucuri, să reinvestești profitul tău, pentru ca afacerea ta să evolueze.

De unde iei bani pentru a-ți începe propria afacere? Este prima întrebare pe buzele fiecărei persoane care se gândește să devină antreprenor. Dacă ai strâns ceva bănuți, din surse proprii sau bunuri personale, atunci îți poți începe afacerea. Dacă nu dispui de bunuri pe care ai putea să le valorifici, atunci trebuie să apelezi la bancă. Un credit personal poate fi un ajutor pentru a-ți începe propria afacere. O altă sursă care nu poate fi neglijată sunt și prietenii sau părinții care îți pot împrumuta din banii de care ai nevoie. În cazul în care nu ești prea sceptic, poți participa la acele emisiuni care îți pot finanța o mare parte din afacere.

Mai multe surse din care poți scoate finanțarea de care ai nevoie, le găsești în carte, explicate și gata să-ți răspundă la cea mai grea întrebare care ți-ar putea tăia aripile la începutul acestui drum.

10 greșeli în antreprenoriat

Pentru a porni cu dreptul pe acest drum, ar trebui să ai în vedere mai multe lucruri. Cristian Onețiu a făcut un top al acestora, greșeli care ar putea evitate de la început.

Prima greșeală ar fi că antreprenorii nu-și calculează foarte bine banii și nu au suficienți pentru tot ceea ce presupune afacerea. Atunci când vrei să pornești la drum, trebuie să ai un plan. A doua greșeală este lipsa unui plan pentru a porni o afacere. Dacă nu-ți faci un plan bun, atunci o să întâmpini a treia greșeală, cine se ocupă de vânzarea produsului/serviciului tău?

În primele luni trebuie să fii pregătit să susții tu afacerea. Nu te gândi că în primele două luni obții un client și el are suficienți bani, fiindcă nu e așa în realitate.

A patra greșeală se referă la așteptările tale nerealiste, despre banii care ar putea să-ți asigure finanțarea afacerii tale. Dacă produsul tău nu este de calitate, te vei lovi de cea de-a cincea greșeală: produsul tău nu corespunde cerințelor în continuă creștere. Promovarea afacerii tale nu trebuie făcută prin “viu grai”, pentru că a șasea greșeală pe care o fac mulți poate duce la falimentul tău.

Nu te-ai informat suficient și nu știi care sunt competitorii tăi? Atunci a șaptea greșeală ar trebui să fie un semnal de alarmă înainte de a fi prea târziu. Ai aflat cine sunt competitorii tăi, însă nu știi nimic despre legislație, contracte și tot ce derivă de aici? Atunci ai făcut și cea de-a opta greșeală. În familia ta se află rude sau prieteni care ar putea să te ajute să-ți dezvolți afacerea? Sau cunosc ei oameni care știu că au mai lucrat în acest domeniu? Total greșit: ai ajuns la cea de-a noua greșeală.

Atunci când nu-ți calculezi bine prețul de vânzare al produsului, serviciului, ai făcut și cea de-a zecea greșeală.

Citește cartea Start în antreprenoriat pentru a afla cum să preîntâmpini greșeli care ar putea să-ți transforme în eșec cel mai frumos vis.

Antreprenoriat pentru o cauză bună

Un alt capitol care m-a emoționat, și pe care îl aud tot mai des de la oamenii de succes, este construirea unei afaceri care are scopul de a participa la bunăstarea omenirii. Adică să ai produse care nu fac rău oamenilor și care sunt prietenoase cu mediul înconjurător. Nu trebuie să participi la distrugerea ecosistemului și a vieții oamenilor, crezând că acest lucru nu se va întoarce împotriva ta.

Cristian lucrase pentru o firmă care comercializa țigări, era bun în ceea ce făcea, însă în momentul în care a auzit că un foarte bun colaborator are cancer din cauza consumului de tutun, a realizat că și el ar putea avea o contribuție pentru starea de sănătate a mii de oameni bolnavi de cancer. Așa că acțiunile tale ar trebui să țină cont și de aceste principii morale.

Prada

Nu este doar un renumit brand, ci este și un sindrom care îl face pe antreprenor să irosească bani, energie și resurse interioare prețioase. Prada cuprinde “plăceri”, “realizări”, “apartenență”, “ distracție”, “ aparență”, adică obiceiuri proaste care ar putea să te îndepărteze de planul tău inițial, care ar putea să te împiedice să atingi succesul.

Fericirea este fie inspirația, fie aspirația fiecărui antreprenor de succes. Sau, în unele cazuri, poate câte puțin din amândouă.

Start în antreprenoriat

Este cartea care își dorește să contribuie la dezvoltarea ca antreprenor de succes, să-ți arate drumul pe care trebuie să-l străbați și să te ajute la dobândirea celei mai bunei versiuni pentru afacerea ta. Este o carte pentru antreprenori, nu despre antreprenori. Află povestea celui mai “sărac dintre bogați”, povestea lui Cristian Onețiu.

Mulțumesc, Editura Act și Politon, pentru exemplarul oferit!

Cumpără online

3 Comments

  1. Pingback: Recomandări de Cărți de Black Friday 2021 - Dusă cu cartea

  2. Pingback: Cărți de citit în 2022 - Dusă cu cartea

  3. Pingback: Cărți Black Friday în noiembrie 2023 - Dusă cu cartea 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drepturi de autor!